Saltar apartados

La Universitat d'Alacant implantarà el grau de Medicina el curs 2018-2019

El rector, Manuel Palomar, ho ha anunciat durant el lliurament de la Medalla d’Honor de la Reial Acadèmia de Medicina a la Universitat per la seua “tasca pionera en la instauració d’estudis de Medicina”

 

Grau_Medicina2
Grau_Medicina1
Grau_Medicina3
Grau_Medicina4
Grau_Medicina5
Grau_Medicina6
Grau_Medicina7
Grau_Medicina8
Grau_Medicina9

 

Alacant. Divendres, 3 de febrer de 2017

La Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana (RAMCV) va fer lliurament aquest dijous de la Medalla d’Honor de la institució centenària a la Universitat d’Alacant en un acte que va tenir lloc en l’edifici de Sant Ferran, 40 de la Seu Universitària d’Alacant en reconeixement a “l’interès i la dedicació per les ciències de la salut i especialment per la creació de la Facultat de Medicina l’any 1979”.

L’acte, presidit pel rector, Manuel Palomar, va tenir la participació del president i el vicepresident de la RAMCV, Antonio Llombart i Justo Medrano, a més d’Alfonso Puchades, qui fóra el primer i últim degà de la Facultat de Medicina de la Universitat d’Alacant abans de la segregació d’aquesta.

En la seua intervenció, Palomar, va agrair a la RAMCV el reconeixement, “una distinció, en fi, que reconeix l’esforç i l’obstinació de punts professionals que van participar en la implantació dels estudis de medicina a les nostres comarques, amb metodologies d’ensenyament/aprenentatge innovadores i resultats excel·lents en les proves MIR”

El rector va fer referència a un dels episodis més tristos de la Universitat d’Alacant, la segregació de la Facultat de Medicina, “si no es va vulnerar el principi d’autonomia universitària, se’ns va arrabassar, al nostre entendre sense prou criteris justificatius, una de les nostres facultats fundacionals, amb un prestigi docent i investigador reconegut i diversos centenars de professors amb importants projectes d’investigació en marxa. Una decisió traumàtica, com ho evidencia el fet que, la que vam patir, ha sigut, fins ara, l’única que hi ha hagut a tot l’Estat, en els 800 anys d’història universitària en aquest país”.

“Així, quedem tocats, ferits, però no enfonsats ni inanimats”, i ha recordat a continuació els èxits a la Universitat d’Alacant en el camp de les ciències de la salut, amb els estudis d’infermeria o de nutrició, com també en les àrees de química, biologia i biotecnologia, medicina, infermeria, salut comunitària, salut pública i tecnologies de la informació aplicades a la salut. Palomar va posar l’accent també en “els grans investigadors i equips d’investigació d’un altíssim nivell” i va posar sobre la taula un exemple singular, “Francis Mojica, microbiòleg de la nostra universitat, candidat al Premi Nobel de Medicina per la revolució de la tecnologia CRISPR, per a molts l’aportació a la Medicina més important d’aquest segle”.

En aquesta línia el rector va recordar la important demanda d’estudis de medicina en l’actualitat i va destacar l’aposta de futur que suposa el sector del “turisme de salut o sanitari”, en el qual Alacant fa paper avantatjat, i ha assegurat, a continuació que “La Universitat d’Alacant no renuncia a jugar en les lligues majors universitàries, els agents de les quals tenen invariablement una Facultat de Medicina. Ni es resigna a romandre en una “zona de confort” estable, com la que ara té. I menys encara està disposada a abdicar de les responsabilitats que té respecte al desenvolupament econòmic, social i cultural de les nostres comarques que hi dóna sentit i suport”.

“Tenim els fonaments, el capital humà suficient i sobradament dotat com per a ser la base d’aquesta nova Facultat, amb investigadors i especialistes d’un alt nivell. Un llindar demogràfic que la justifica. I un ecosistema econòmic, una “atmosfera”, un “ambient”, que ve donat per l’especialització productiva de les nostres comarques i l’emergència d’iniciatives espontànies, en diverses especialitats i en diferents municipis, que fan recomanable la posada en marxa i el desenvolupament d’aquesta”, asseverava el rector abans d’anunciar que “ens proposem fer abans de l’estiu un nou pla d’estudis, a càrrec dels Departaments de Ciències de la Salut i de Ciències, per a l’obtenció del grau en Medicina, amb la finalitat que, després de l’acreditació per l’ANECA, puga implantar-s’hi el curs 2018-2019”.

Per la seua banda, Alfonso Puchades, primer i últim degà de la Facultat de Medicina de la Universitat d’Alacant, va recordar en la seua intervenció els avatars que es van succeir per a la posada en marxa dels estudis de medicina a Alacant “amb l’interès i la implicació dels diferents agents econòmics, socials i polítics de l’època”.

Justo Medrano, vicepresident de la Reial Acadèmia de Medicina, va destacar que “la RAMCV concedeix poques Medalles d’Honor i avui aquesta és la primera que concedeix en la nostra província. Coneixedora de la realitat científica de la nostra Comunitat, va acordar recentment per unanimitat concedir aquesta medalla a la Universitat d’Alacant i això no solament per la seua col·laboració amb la Reial Acadèmia, sinó també per a destacar especialment la creació, la constitució i el desenvolupament de la primera Facultes de Medicina en les nostres comarques”.

Medrano va destacar el “nivell” de l’ensenyament de la Medicina en “la nostra Universitat”, situant-lo en “els primers llocs de l’examen MIR” i va reclamar “reflexionar sobre la vigència d’aquella segregació decretada” una vegada complida la “pretesa missió de facilitar l’inici de la UMH”.

Antonio Llombart, president de la RAMCV, va afirmar que “aquest acte pretén ser un reconeixement cap a la ciutat d’Alacant i la seua Universitat, així com als qui en aquells primers moments es van lliurar a la difícil posada en marxa d’aquests estudis”.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d'Alacant rep el dijous la Medalla d'Honor de la Reial Acadèmia de Medicina

 

Reproducir

 Vídeo del lliurament de la Medalla d'Honor a la UA

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464