Saltar apartados

Nanomaterials per al tractament de malalties provocades per contaminants radioactius

La Universitat d’Alacant lidera un projecte europeu per a dissenyar materials amb porositat i química superficial controlada que absorbisquen substàncies tòxiques 

Equip_europeu_NanoMed

Foto de família membres europeus de NanoMed feta aquesta mateixa setmana a Londres.

 

Alacant. Dijous, 2 de febrer de 2017

Els nanomaterials es presenten com una alternativa per al tractament de malalties en entorns crítics com són la regió propera a la Central Nuclear de Txernòbil, a Ucraïna, o la zona de proves nuclears del ‘Semipalatinsk al nord de Kazakhstan. Emmarcat en el programa de finançament europeu Horitzó 2020, acaba d’arrancar el projecte “Nanoporous and nanostructured materials for medical applications” –NanoMed– coordinat per la Universitat d’Alacant.

Liderat per l’investigador del Laboratori de Materials Avançats (LMA) de la UA, Joaquín Silvestre, NanoMed se centra en el desenvolupament de nanomaterials amb porositat i química superficial controlada per al tractament de problemes de salut provocats per l’exposició perllongada de l’ésser humà a fonts de radiació externa o contaminants radioactius com a conseqüència d’un accident o d’una activitat deliberada.

“Mitjançant la unió de disciplines científiques tan dispars com química, enginyeria, farmacologia i biologia, el projecte pretén dissenyar nanomaterials que combinen una xarxa tridimensional de canals o cavitats que conferisquen al material una capacitat de retenció elevada de substàncies tòxiques i que no generen cap tipus d’efecte secundari en el cos humà”, apunta Silvestre.

És interessant destacar que els materials obtinguts d’aquesta investigació també podran utilitzar-se per a minimitzar els efectes adversos en accidents relacionats amb l’activitat nuclear com, per exemple, el desastre de Fukushima o en el tractament del càncer mitjançant l’exposició a radiació ionitzant (radioteràpia).

En el Laboratori de Materials Avançats fa anys que treballen en el disseny de materials nanoporosos –principalment materials de carbó (carbó activat, nanotubs de carbó, grafè, etc.)– i materials híbrids MOF per a diferents aplicacions com la separació i la captura de gasos, catàlisi, reforçament de teixits i alliberament de fàrmacs, entre d’altres. “En aquest projecte europeu ens endinsem en el tema de disseny de materials per a aplicacions biomèdiques amb la complexitat que això implica atès que durant el disseny del material s’ha de prestar molta atenció a la biocompatibilitat i citotoxicitat”, explica l’investigador de la Universitat d’Alacant.

NanoMed, amb una durada de 4 anys i un finançament que supera els 970.000 euros, té la participació de diferents socis tant del món acadèmic com del sector industrial. En concret, el consorci està format, a més de la UA, per dotze membres procedents de Portugal, Regne Unit, França, Hongria, Grècia, Eslovàquia, Moldàvia, Ucraïna i Kazakhstan. La primera reunió de treball que ha donat l’inici a NanoMed ha tingut lloc aquesta mateixa setmana, els dies 30 i 31 de gener del 2017, a Londres.

És la primera vegada que la Universitat d’Alacant coordina, en el marc de finançament H2020, una acció Marie Sklodowska Curie RISE (Research and Innovation Staff Exchange) amb l’objectiu de reforçar la col·laboració internacional en I+D+I per a afrontar reptes mundials globals mitjançant l’intercanvi de coneixement i idees que acosten la investigació bàsica al mercat.

Equipe_UA

Joaquín Silvestre, al capdavant, juntament amb el seu equip de treball del Laboratori de Materials Avançats de la UA

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464