Saltar apartados

Investigadors de les universitats d'Alacant i Pécs (Hongria) creen un dispositiu amb joc interactiu per a detectar l'ull vague

Aquesta anomalia afecta el 5% de la població infantil i l’eficàcia del tractament radica en un diagnòstic precoç

 

PREVENCION_ULL_VAGUE1
PREVENCION_ULL_VAGUE2
PREVENCION_ULL_VAGUE3

L’investigador de la UA, David Piñero; xiquet fent el test, i foto detall del sistema basat en estímuls visuals tridimensionals en moviment

 

Alacant. Dilluns, 20 de febrer de 2017

Investigadors del Grup d’Òptica i Percepció Visual (GOPV) de la Universitat d’Alacant i de la Universitat de Pécs (Hongria) han dissenyat un sistema, en format de joc interactiu, per a la detecció d’ambliopia o ull vague en xiquets i xiquetes basat en estímuls visuals tridimensionals en moviment.

Els estímuls són presentats en una tauleta electrònica, factor que afavoreix la participació del pacient, i permet la ser realitzat d’una manera senzilla i ràpida. “De fet, el test no dura més de dos minuts i permet fer tasques de cribratge per a l’ambliopia amb una gran sensibilitat, molt més gran que combinant diversos tests convencionals”, assenyala l’investigador de la UA, David Piñero.

L’ull vague o ambliopia fa referència a aquella situació en la qual un ull, o els dos, presenta una disminució de visió que no és corregible mitjançant la utilització d’ulleres o altres mitjans. L’ull vague afecta aproximadament el 5% de la població i l’eficàcia del tractament fins avui radica en un correcte diagnòstic des del naixement. “Per això, és tan important el diagnòstic precoç ja que amb rehabilitació, a edats primerenques, el cervell té la capacitat d’adaptar-se i poder recuperar la pèrdua de visió”, apunta Piñero.

En col·legis i centres educatius les campanyes d’screening o cribratge de l’ambliopia inclouen diferents tests que requereixen d’una col·laboració molt activa per part del pacient que, en el cas de xiquets menuts, és de vegades inviable. A més, les dependències dels col·legis no estan preparades, per raons d’espai físic, per a fer mesures optomètriques i allotjar tots els aparells que aquest tipus de proves implica. En canvi, segons aquest investigador de la UA, “amb el dispositiu desenvolupat per les universitats de Pécs i d’Alacant s’eviten totes aquestes complicacions. Amb unes senzilles ulleres roig-verd i una tauleta electrònica que va connectada en xarxa a una base de dades, es pot detectar i intervenir a temps per a evitar la pèrdua de visió infantil per ull vague”.

Entre Alacant i Hongria ja s’ha pogut examinar amb aquest sistema quasi 250 xiquets i xiquetes i s’ha demostrat una sensibilitat del test del 100% per a la detecció de l’ambliopia i una especificitat pròxima al 100%.

El mètode parteix d’un descobriment del doctor Jandó Gabor, expert en Neurofisiologia de la Universitat de Pécs, qui va comporvar que els estímuls de visió tridimensional en moviment, més conegut com estereòpsia dinàmica, no eren percebuts per les persones amb ambliopia o que eren a punt de desenvolupar-la. “En l’escorça occipital del cervell hi ha unes cèl·lules encarregades del processament visual que s’inhibeixen quan una persona pateix ull vague raó per la qual la seua estimulació és vital per a determinar si es pateix o no aquesta patologia”, explica Piñero.

Aquest dispositiu, batejat amb el nom d’Euvisión, acaba d’aconseguir la marca CE fruit de la col·laboració multidisciplinària i interuniversitària entre Alacant i Hongria sorgida a través de la xarxa Seimed. La validació clínica s’ha fet entre les dues universitats juntament amb el Departament d’Oftalmologia (Oftalmar) de l’Hospital Vithas Medimar Internacional d’Alacant, institució que col·labora amb el Grup d’Òptica i Percepció Visual de la UA.

 

Notícies relacionades

Investigadors de la UA dissenyen la primera lent de suport escleral multifocal per a la compensació de la presbícia

Un investigador de la UA aposta per l’aplicació de teràpies que tinguen aval científic per a millorar anomalies visuals infantils

El 47% de la població europea d’entre 25 i 29 anys és miop

El 20% dels estudiants de la Universitat d’Alacant pateix fatiga visual

L’ONCE col·labora en una investigació de la Universitat d’Alacant

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464