Saltar apartados

La Universitat d'Alacant estudia la població d'eriçó europeu present al tossal del Benacantil

Les persones interessades a saber més sobre aquest mamífer nocturn podran participar de manera voluntària en els censos que es duran a terme una volta al mes fins al setembre

 

 

CARTELL_EriçonsAlacant. Dimarts, 28 de febrer de 2017

Sota l'eslògan «Vine a descobrir els eriçons del Benacantil!», la Universitat d'Alacant, l'Ajuntament d'Alacant i l'Associació Galanthus, dedicada a l'estudi i la divulgació del medi ambient, engeguen una campanya d'estudi d'aquest mamífer nocturn en l'entorn alacantí.

«No fa falta eixir de la ciutat per a descobrir la gran varietat d'espècies que conviuen amb nosaltres en els medis urbans. Però algunes d'aquestes espècies són tan sigil·loses i esquívoles, que de vegades arriben a passar inadvertides. Aquest és el cas de l'eriçó europeu (Erinaceus europaeus), present a les ciutats però desconegut per a la majoria dels veïns», apunta la biòloga responsable de l'estudi i estudiant de doctorat de la Universitat d'Alacant, Jana Marco.

Des de fa quatre anys, Marco i el professor del Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant Germán López duen a terme una investigació sobre la població d'eriçó europeu present al campus de Sant Vicent del Raspeig, conegut com a Projecte ErizUA. Es tracta del primer estudi a escala nacional que s'ocupa de l'adaptació de la fauna salvatge a entorns urbans usant l'eriçó com a model i que ara s'estén fins a la zona del tossal del Benacantil d'Alacant.

«A pesar de ser una espècie relativament adaptable, capaç de penetrar en medis urbans per a buscar-hi nous aliments i protecció contra els depredadors, recents estudis europeus han alertat d'un important declivi en les seues poblacions a causa, principalment, de la fragmentació de l'hàbitat i els atropellaments a les carreteres», afegeix la biòloga.Voluntariat

Amb aquesta iniciativa, les persones interessades a aprendre més sobre el desconegut món dels eriçons i que vulguen acostar-se una miqueta més a la natura que ens envolta tindran l'oportunitat de participar des del març al setembre de 2017 en el que serà el primer cens de la població urbana d'eriçó europeu del tossal del Benacantil. 

En aquest període es convocarà una nit de cens al mes, entre les 21.00 i les 00.00 hores, depenent de l'època de l'any. S'organitzaran un mínim de dos grups formats per deu voluntaris i un coordinador responsable del projecte.

L'activitat consistirà a buscar eriçons mitjançant l'ús de llanternes i a mesurar-los, intentant en tot moment fer prevaldre el benestar de l'animal. També es col·locaran dispositius GPS en alguns exemplars per a estudiar-ne els moviments i estimar l’espai vital.

Les dades d'aquesta activitat contribuiran a millorar el coneixement d'aquesta carismàtica espècie i permetran aprofundir més en l'ús que fan dels hàbitats urbans, l'estat de la població i la possible interconnexió entre poblacions de diferents parcs de la ciutat.

Les persones interessades poden contactar i apuntar-se a l'activitat a través del correu: erizosalicante@gmail.com


Més informació

La calor la sang altera... també als eriçons

 

Cria_eriçó Cria_eriçó2

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464