Saltar apartados

Divulgadors científics i matemàtics descobreixen misteris en "El secreto de los números"

Clara Grima o Raúl Ibáñez, director de DivulgaMAT, són alguns dels autors que se serveixen de les matemàtiques per a explicar i connectar el món

 

Portada_secret_numerosAlacant. Divendres 10 de febrer de 2017

Es diu que Mozart va ser un matemàtic. Va usar la teoria de probabilitats per a compondre obres sense necessitat de tenir coneixements musicals. Aquesta afirmació obri el primer capítol, «Musimáticas», del llibre El secreto de los números. Els errors comesos en l'ús de la probabilitat en tres casos reals de judicis per assassinat, el d'O.J. Simpson, el de Sally Clark i el de Janet Collin són els que es desgranen en el capítol de tancament: «La probabilidad a juicio».

Julio Mulero, Lorena Segura i Juan Matías Sepulcre componen un equip de divulgadors científics de matemàtiques i investigadors de la Universitat d'Alacant, editors i autors d'aquest original volum. Recentment editat per Publicacions Universitat d'Alacant és el segon dels llibres que coediten; el primer, el 2014, Las matemáticas de nuestra vida, va tenir com a padrina d'excepció la matemàtica i divulgadora Marta Macho Stadler.

Aquesta obra recull al llarg de dues-centes setanta-sis pàgines i disset capítols, escrits per professors, matemàtics i divulgadors, la importància de les matemàtiques en el desenvolupament de l'activitat humana des de diferents contextos i punts de vista, i assenyala alhora la relació que tenen amb altres disciplines o camps de coneixement. Es mostren així unes quantes connexions de les matemàtiques amb l'arqueologia, la tecnologia, la física, la geologia, la criminologia, l’egiptologia, l'economia, l'esport, la música, els sistemes electorals o Internet. A més, s'hi arrepleguen alguns capítols que recorren detalls de la vida i obra de certs matemàtics que van influir notablement en el desenvolupament d'aquesta disciplina.

Els coneguts divulgadors científics Raúl Ibáñez Torres, de la Universitat del País Basc UPV/EHU i director del portal DivulgaMAT, o Clara Grima, professora de l'àrea de Matemàtica Aplicada de la Universitat de Sevilla i divulgadora científica, són alguns dels autors que hi participen.

El volum està promogut pel grup de divulgació matemàtica de la Universitat d'Alacant (DIMATES), col·lectiu que proposa i organitza activitats per a la comunicació i la difusió de les matemàtiques, a més de participar en les convocatòries de xarxes de recerca en docència universitària i en congressos en educació.

Els divulgadors remarquen la necessitat de mostrar les aplicacions pràctiques de les matemàtiques a les titulacions en les quals imparteixen classe, com la Criminologia, la Biologia, les Ciències del Mar o les Relacions Laborals.

Julio Mulero
escriu «Un paseo matemático per Google». Google, el cercador més utilitzat en Internet, té fonaments matemàtics. En els seus fonaments s'entremesclen l'àlgebra lineal, la teoria de grafs i la probabilitat.

Juan Matías Sepulcre fa un recorregut per alguns dels principals personatges que han combinat els seus sabers matemàtics amb altres disciplines acadèmiques o extraacadèmiques, connexions molt habituals fins al final del Renaixement. Així la filosofia, amb Descartes, o la física, amb Newton, conviuen amb els coneixements matemàtics; i fora del rang acadèmic, l'artista matemàtic per excel·lència és Maurits Cornelius Escher.

«Matemàticas en femenino» és el capítol que dedica Lorena Segura a les dones que han aportat avanços en matemàtiques, entre les quals hi ha Ada Lovelace, creadora d'un llenguatge de programació, Hipàtia, l'astrònoma Aglaonike o Teano, la primera dona matemàtica.

Les matemàtiques que hi ha en esports com el futbol, el tennis, el golf o l'atletisme, com ens ajuden i com hi apareixen, explicades en el capítol dels professors Alberto César Barber i José Carlos Gámez Pérez; Marco Castrillón López qüestiona, en el seu article, en quina dimensió vivim; la utilitat del nombre pi per a dibuixar representacions i camins generats a partir de qualsevol nombre; Alberto Zapatera Llinares qüestiona la proporcionalitat dels sistemes electorals, els quals, conclou, generen una desproporcionalitat a Espanya que beneficia els partits majoritaris.

Un altre capítol és el dedicat a l'arqueoestadística, o la interpretació del passat a través de les matemàtiques i, més concretament, de l'estadística per a l'arqueologia.

Clara Grima apunta a les teories matemàtiques sobre fins a quin punt estem prop els uns dels altres, i ho fa desxifrant la teoria dels sis graus de separació, la paradoxa de l'amistat o el nombre de Kevin Bacon.

La relació entre les matemàtiques i la geologia que permet explicar la natura i les seues formes a través de la geometria; desgranar els jocs de lògica i enginy, que es valen les matemàtiques com a eina per a fer créixer la curiositat; algunes de les relacions matemàtiques que hi ha entre les mesures de la piràmide de Kheops.

 

Xarxes socials:

https://twitter.com/dimatesua

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464