Saltar apartados

El Grup Humanisme-Europa de la Universitat d'Alacant commemora el bicentenari de la mort de Juan Andrés (1740-1817) amb la mostra "Juan Andrés i l'Escola Universalista Espanyola"

L'exposició s'inaugura demà dimecres 18 en la Biblioteca Històrica de la Universitat Complutense

El Congrés Internacional, la posada en marxa de seminaris i el lliurament del Premi Juan Andrés d'Assaig i Investigació en Ciències Humanes completen la programació

 

Congrés_JuanAndresAlacant. 17 de gener de 2017

Davant la impossibilitat de desplaçar a la província d'Alacant els fons bibliogràfics, primeres edicions del segle XVIII, que ocupen diverses sales en la Biblioteca Històrica de la Universitat Complutense, s'inaugura demà dimecres 18 de gener, a les 18.00 hores, en la Biblioteca Històrica de la Universitat Complutense, l'exposició «Juan Andrés i l'Escola Universalista Espanyola». La mostra és commemoració del bicentenari de la mort de Juan Andrés (1740-1817), autor de la primera història universal i comparada de les Lletres i les Ciències, amb el títol d'Origen, progresos y estado actual de toda la literatura. L'exposició és resultat d'una tasca coordinada entre la Biblioteca Històrica Complutense i la Biblioteca de l'AECID; està organitzada pel catedràtic d'Humanisme de la Universitat d'Alacant, director del Grup de Recerca Humanisme-Europa de la UA, Pedro Aullón de Haro, i per Jesús García Gabaldón, professor de la UCM. La mostra estarà oberta al públic des de demà i fins al 16 de juny de 2017.

L'exposició és l'avantsala a tot un seguit de activitats en commemoració pel bicentenari de la mort de Juan Andrés (1740-1817). Continuarà el Congrés Internacional, previst per als pròxims 24, 25 i 26 de gener, a més d'una sèrie de seminaris i altres activitats acadèmiques, les quals es prologuen fins a la seua clausura el juny de 2017, moment en el qual el Grup Humanisme-Europa de la UA concedirà el Premi Juan Andrés d'Assaig i Investigació en Ciències Humanes, que enguany compleix la vuitena edició.

El Congrés Internacional «Juan Andrés i l'Escola Universalista Espanyola» tindrà lloc a la UCM els dies 24, 25 i 26 de gener de 2017. Organitzat pel Grup Humanisme-Europa de la UA, el seu progra rector honorari de la UA, impartirà la conferència inaugural, «Juan Andrés y los meteorólogos de la Escuela Universalista», atesa la importància de les troballes dels espanyols en el segle XVIII en meteorologia. El degà de Filosofia i Lletres de la UA, Juan Francisco Mesa Sanz, acudirà, així mateix, a la inauguració. També hi acudeix el rector de la UCM. Organitzen el Congrés Internacional Pedro Aullón de Haro, Jesús García Gabaldón, i el Grup de Recerca Humanisme-Europa de la UA.

Juan Andrés és la principal figura de l'Escola Universalista Espanyola del segle XVIII, constituïda per una trentena d'autors, més altres tants humanística ininterrompuda fins a l'accés a aquesta Il·lustració brillant, només tardanament determinada, l'emergència de la qual modifica l’aspecte de la cultura espanyola i occidental moderna. Es tracta substancialment d'una Il·lustració no política sinó humanística i científica.

La mostra reflecteix les escoles, les figures, els sectors temàtics, com són lingüística, musicològica, historicoientífica, bibliogràfica, botànica i naturalista o americanista i filipinista, i meteorològica, etc.; disposada en set seccions i vint-i-una vitrines, es presenten cent vint-i-una peces, tant edicions antigues i modernes com  estudis del segle XX i recents.

 

PROGRAMA CONGRÉS

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464