Saltar apartados

L'escriptora i periodista Isabel Oyarzábal, en la Cervantes

Va publicar amb els pseudònims Isabel de Palència, Isabel O. de Palència i Beatriz Galindo, i els seus textos posen de manifest la lluita de les dones espanyoles per aconseguir un espai de llibertat en l’Espanya del segle XX

Oyarzabal_Cervantes

 

Alacant. Divendres, 20 de gener de 2017

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes ha inaugurat avui un portal dedicat a la dramaturga, novel·lista, traductora i periodista Isabel Oyarzábal Smith (Màlaga, 1878-Ciutat de Mèxic, 1974), autora adscrita a l’anomenada “Edat de Plata” de la literatura espanyola, que es va estendre entre les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX.

Oyarzábal va ser una de les escriptores més influents del panorama nacional espanyol a causa de la seua tasca periodística, la seua presència en organismes públics i privats, la seua tasca propagandística en favor dels drets de la infància i de la dona i el seu actiu compromís polític i social. Va portar el nom d’Espanya per Europa i Amèrica en les seues conferències i actes en defensa de la cultura espanyola i de la II República. En tota la seua obra, i al llarg de la seua dilatada vida, va ser una ferma defensora de l’ideari democràtic, com també de la igualtat i la justícia social.

La producció literària d’Oyarzábal abraça el teatre, la narrativa, l’assaig i el periodisme. Amb els pseudònims Isabel de Palència, Isabel O. de Palència i Beatriz Galindo, va publicar, entre altres obres, El alma del niño. Ensayos de psicología infantil (1921), les novel·les El sembrador sembró la semilla (1923) i En mi hambre mando yo (1959), una biografia sobre la feminista russa Alexandra Kollontay (1947) i traduccions de Maupassant, Jane Austen, George Elliot o Eugene G. O’Neill. La seua producció teatral va veure la llum a Mèxic reunida en el volum Diálogos con el dolor (1944).

El nou portal de la Cervantes, dirigit per Amparo Quiles Faz (Universitat de Màlaga), ofereix diferents obres de l’autora, entre d’altres una selecció dels articles periodístics que van veure la llum en el diari madrileny El Sol entre 1917 i 1920. Així mateix, és possible consultar un catàleg d’estudis sobre la trajectòria de l’autora i, en la secció de videoteca, un documental dedicat a Isabel Oyarzábal en la sèrie Retratos, de Canal Sur TV.

 

Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes es va constituir l’any 2000 i el seu Patronat està presidit per Mario Vargas Llosa (Premi Nobel de Literatura el 2010). La Fundació gestiona la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, la Càtedra Vargas Llosa i el Centre de Competència en Digitalització IMPACT. La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes va nàixer el 1999 per iniciativa de la Universitat d’Alacant, Banco Santander, a través de Santander Universitats, i la Fundación Botín; actualment ofereix en Internet lliure accés a més de 205.000 registres bibliogràfics. Ha obtingut el Premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques d’Investigació. 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464