Saltar apartados

Manuel Palomar: "La Universitat devia aquest reconeixement a Sixto Marco"

L'artista il·licità ha rebut avui a títol pòstum el Llorer d'Or de la Universitat d'Alacant a títol pòstum

 

Sixto_Marco
Sixto_Marque2
Sixto_Marque3

Alacant. Dijous, 19 de gener de 2017.

La Universitat d'Alacant ha lliurat avui, a títol pòstum, el màxim guardó de la institució acadèmica a l'artista il·licità Sixto Marco en un acte celebrat en el MUA. «Un reconeixement que aquesta Universitat li devia i que a punt va estar de rebre, però la seua mort ho va frenar», explicava el rector, Manuel Palomar, en la seua intervenció.

«El nostre deure és reconèixer el llegat dels nostres poetes, els nostres pintors. La nostra societat necessita els pintors per a entendre el món que ens envolta, per a entendre on estem i on anem, i Sixto Marco ha contribuït de manera notable a aquesta obstinació», ha destacat el rector abans de fer lliurament del guardó al fill del pintor, també Sixto Marco.

En la seua intervenció, Palomar ha apuntat, a més, que, des de la Universitat d'Alacant «amb el lliurament d'aquest guardó materialitzem el nostre compromís d'institució vertebradora de la nostra terra i de la seua gent, dels seus paisatges i dels seus territoris, de les seues personalitats i, també, dels coneixements i els llegats que ens deixen, que ens comprometem a referenciar i difondre».

L'encarregat de pronuciar la laudatio de l'homenatjat ha sigut José Piqueras, catedràtic de pintura i professor de la Universitat d'Alacant. En la seua intervenció ha revisat les diferents etapes artístiques del pintor il·licità, entre les quals ha destacat les «diferents mirades» amb les quals va observar «la seua ciutat, el Misteri d’Elx, les coses petites en la seua etapa microcòsmica, la denúncia social i els desfavorits, el surrealisme o el cometa Halley, en les seues últimes creacions».

Piqueras ha manifestat que «el gran llegat que ens ha deixat Sixto Marco és el seu propi món, expressat des de la llibertat creativa que va practicar» i ha conclòs amb una metàfora sobre la mort del pintor el 2002, en la qual ha expressat que «Sixto, palmera lluminosa, va travessar el cel d'Elx, la seua ciutat».

Després del lliurament del guardó al fill del pintor i el fervorós aplaudiment del públic present, Sixto Marco ha agraït a la Universitat d'Alacant i als familiars i amics presents el reconeixement cap al seu pare. «Tant per a la meua germana Celia com per a mi, és un gran honor estar ací avui en la Universitat d'Alacant, que lliura al nostre pare un dels seus guardons més preuats. Estem convençuts que aquest guardó hauria omplit d'orgull, satisfacció i alegria el nostre pare, com, estant en vida, l'anterior reconeixement ja rebut», ha confessat Marco, que ha agraït especialment «l'esforç» del rector per adherir-se als actes del centenari del naixement del seu pare amb aquest reconeixement, i al professor José Piqueras per «l'extens coneixement i treball en l'obra del nostre pare».

El Llorer d'Or reconeix la transcendència del treball artístic de Sixto Marco, lligat sempre al seu Elx natal, que va ser «auxiliar de notaria, futbolista i cantor del Misteri d’Elx durant vint-i-cinc anys», ha detallat Palomar.

La seua empremta queda vigent en diferents projectes que va dur a terme en col·laboració amb altres il·licitans com l'Escola de Pintura de l’Hort del Xocolater (1975), el Museu d'Art Contemporani (1980), el Museu d'Escultura a l'Aire Lliure (1987), el Museu de la Indústria (1990) i molts altres. La història de Sixto és un dels capítols destacats de la història d'Elx. Just reconeixement que el 1993 va culminar amb la denominació de l'antic Institut Tècnic d'Ensenyament Mitjà il·licità com a Institut Sixto Marco.

Les pintures de Sixto van tenir una excel·lent acollida. La seua repercussió en la trajectòria del pintor va ser decisiva. Hi ha obres seues penjades en museus espanyols i de Nova York, Londres o París, entre altres ciutats europees. «Unes obres fàcils de reconèixer per la seua especial originalitat i un estil diferent i la seua variació il·limitada», ha conclòs Piqueras.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d'Alacant lliurarà el seu Llorer d'Or a títol pòstum a Sixto Marque

 

Reproducir
Reproducir
Intervenció de Manuel Palomar Intervenció de Sixto Marco

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464