Saltar apartados

Amparo Navarro presenta el Portal institucional de revistes científiques de la Universitat d'Alacant

La plataforma unifica i estandarditza la investigació d’alt contingut científic feta a la UA

 

Portal_institucional1
Portal_institucional2
Portal_institucional3
Portal_institucional4
Portal_institucional5
Portal_institucional6

Fotografies: Roberto Ruiz. Taller d'Imatge (FGUA)

 

Alacant. Dimarts 24 de gener de 2017

El portal institucional de les revistes científiques de la Universitat d’Alacant ja és una realitat i s’ha fet públic avui dimarts, 24 de gener de 2017, a la sala multimèdia de la Universitat d’Alacant. Presentat per la vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement, Amparo Navarro Faure, que ha moderat la taula d’intervinents. L’acte ha tingut lloc davant d’un auditori que omplia el recinte de Rectorat i estava integrat per investigadors, editors i professorat interessat.

El portal és un projecte impulsat pel Vicerectorat d’Investigació i Transferència del Coneixement, gestionat des del Servei de Publicacions i desenvolupat pel Taller Digital de la UA, en col·laboració amb el Repositori Institucional de la UA (RUA). Facilitarà la gestió i impulsarà l’edició en obert de les revistes científiques que editen els departaments i els instituts de la Universitat, per compte seu o en coedició amb altres universitats o institucions nacionals i internacionals.

Amparo Navarro ha indicat que aquest portal és una «plataforma de transparència del coneixement». Després de destacar favorablement el treball de gestió que ha dut a terme tant el Taller Digital com el Servei de Publicacions, i assenyalar el seu Vicerectorat com a responsable funcional del Servei de Publicacions, Navarro ha aclarit que l’objectiu ha sigut convertir el portal en un instrument al servei dels investigadors, «per a divulgar els resultats de la seua investigació i que tinguera un impacte i un resultat en els seus currículums». Però, a més, han tingut en compte la necessitat que tenen els investigadors de tenir una carrera acadèmica i professional en la qual tot està normalitzat a l’hora de contrastar la qualitat de les publicacions científiques. Un altre dels interessos ha sigut aconseguir que el Servei de Publicacions fóra un servei de divulgació científica dels resultats de la investigació a la societat. En aquest sentit han treballat en dos camps: la divulgació científica, de la qual el màxim exponent és la col·lecció «L’Ordit», «que està tenint una acollida excepcional en tots els camps del saber», ha remarcat; i una línia molt instrumental de la investigació pura, d’un alt contingut científic, per a la qual cosa han analitzat les revistes de la UA. Per a aconseguir aquest segon objectiu, han hagut de modernitzar el procés d’edició, amb la posada en marxa del nou portal, seguir donant ajudes a través del vicerectorat, i donar transparència a aquestes revistes «perquè tota la comunitat científica sàpia en què s’empren aquestes ajudes perquè aquestes revistes continuen editant-se i tinguen índex d’impacte».

Juan Mora, director del Secretariat d’Investigació de la UA, ha destacat la continuïtat de les ajudes a l’edició de revistes científiques, que segueix concedint i l’acció de les quals, enguany, va dirigida cap al compliment dels objectius de investigació que marca Fecyt.

Per la seua banda, Josep Forcadell, director del Servei de Publicacions de la UA, ha volgut posar en valor els dos anys de treball que ha suposat, juntament amb el Taller Digital i de la mà del RUA, per a fer visibles a trenta revistes de la UA, a les quals se’n sumaran quatre més en breu.

Juan Carlos García Candela, director de Projectes i Innovació Informàtica del Taller Digital, ha detallat el procés que s’ha fet, i que ha portat a aconseguir que totes les revistes i els fons d’aquestes estiguen incloses en aquest portal. Des del RUA s’han importat els continguts de les revistes, i s’ha aconseguit que tots els articles, que en sumen un total d’11.000, tinguen DOI ja i s’ha posat a disposició de tothom el contingut del portal en tres idiomes, castellà, valencià i anglès.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464