Saltar apartados

L%u2019Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA comença la seua activitat a la Seu Ciutat d%u2019Alacant

El catedràtic de Matemàtica Aplicada i Premi Nacional d’Investigació Juan Luis Vázquez oferirà aquesta vesprada la ponència inaugural "La poderosa influencia de las Matemáticas en el mundo actual"

Científics i investigadors reconeguts internacionalment com Carlos Alejaldre, Flora de Pablo o Pilar Mateo, ja han confirmat la participació en sessions següents de l’Aula

 

AulaCiencia_Tecn
AulaCiencia_Tecn2
AulaCiencia_Tecn3
AulaCiencia_Tecn4

Alacant. Dijous, 26 de gener de 2017

L’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant, dependent del Vicerectorat de Cultura, Esports i Llengües, comença la seua activitat de la mà la professora Ana Laguna, també directora de Relacions amb la Societat de la Seu.

L’Aula tractarà diferents temes d’interès en l’àmbit de la Ciència i la Tecnologia, amb l’objectiu principal d’acostar-los a la societat des de l’excel·lència científica, però amb una perspectiva de divulgació i entreteniment. Així ho ha afirmat aquest matí en una trobada amb els mitjans la nova directora, Ana Laguna, qui ha detallat que utilitzaran la metodologia TED: tecnologia, entreteniment i disseny. Amb aquest objectiu, l’Aula de la Ciència i la Tecnologia, comptarà amb ponents d’un perfil professional i acadèmic alt, però, a més, amb la proximitat en la transmissió dels continguts que tractaran els protagonistes, en la divulgació científica i tecnològica de temes candents.

L’acte de presentació de l’Aula, tindrà lloc avui dijous 26 de gener a les 19 hores a la Seu Ciutat d’Alacant (Sant Ferran, 40) i comptarà amb la presència del reconegut científic i investigador Juan Luis Vázquez, que oferirà la xarrada “La poderosa influencia de las Matemáticas en el mundo actual”. L’acte tindrà l’assistència del vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, la vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement, Amparo Navarro, la directora de l’Aula, Ana Laguna, i el director del Departament de Matemàtiques de la UA, Miguel Ángel Goberna, qui presentarà el convidat.

La programació de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia inclourà la participació d’altres personalitats de renom, ja confirmades, entre les quals es troben Carlos Alejaldre, físic espanyol director general adjunt del reactor experimental internacional de fusió (Iter, sigles en anglès) qui parlarà sobre el “Embotellando la energía de las estrellas: fusión Nuclear: ¿Ciencia o Ficción?; Flora de Pablo, investigadora del Departament de Medicina Cel·lular i Molecular de Centre d’Investigacions Biològiques (CSIC) de Madrid, qui oferirà la ponència "Mujer, Ciencia, Tecnología y Sociedad: Para hallar la solución, hay que ver el problema"; o Pilar Mateo, científica reconeguda internacionalment en el camp de la Química en el top 10 del rànquing de les dones científiques més prestigioses d’Espanya i entre els 100 primers llocs de les Dones Científiques més prestigioses del Món, presidenta de l’empresa INESFLY, i presidenta del MOMIM (Moviment de Dones Indígenes del Món) –títol de la xarrada per confirmar.

 

Juan Luis Vázquez Suárez

Professor emèrit i catedràtic de Matemàtica Aplicada en la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). És Premi Nacional d’Investigació Julio Rey Pastor (2003), membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals i doctor honoris causa per la Universitat d’Oviedo. Pàgina personal.

Ponència: “La poderosa influencia de las Matemáticas en el mundo actual

En la xarrada descriurem una història sorprenent que transcorre en els quatre últims segles, de Newton a nosaltres. Després de la invenció del càlcul, que és el gran instrument matemàtic per a descriure un món en continu canvi, la ciència moderna va poder assentar-se fermament. En un procés continuat, de vegades pausat, de vegades vertiginós, es van constituir les disciplines físiques, algunes d’aquestes mons no somiats ni tan sols intuïts, i que avui dia són la base fonamental de la nostra societat.

Els últims decennis hem presenciat la transició al món de la informació, les dades i les imatges, on les matemàtiques són el fil ocult que controla com flueix un món nou, real i virtual alhora. Parlarem d’alguns dels molts camps en què el càlcul és el mag ocult al qual sempre es recorre, subtil, ferm i poderós. Després de tot això, els matemàtics veuen l’harmonia oculta dels nombres i les funcions, la bellesa i la unitat que ja va veure Newton. I hi ha un oceà de veritat encara per descobrir, sabem on pot estar i aquesta serà la tasca àrdua i emocionant per a les noves generacions. Sense matemàtiques no hi haurà paradís en aquest món.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464