Saltar apartados

La UA dissenya una aplicació gratuïta adaptada a les necessitats de persones sordes, amb baixa visió o dislèxia

Mentre un company pren anotacions en un iPad pro, la persona amb discapacitat pot veure’ls en el seu dispositiu en temps real i també arxivar-los, modificar-los i consultar-los a posteriori

 

Un estudiant sord de la Universitat d’Alacant utilitza l’App Ability Connect per a seguir les classes

 

Alacant. Dimarts, 24 de gener de 2017

Ability Connect, així s’anomena la nova aplicació gratuïta adaptada a les necessitats de les persones sordes i les persones amb baixa visió o dislèxia dissenyada per José María Fernández, del Centre de Suport a l’Estudiant (CSE) de la Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de l’estudiant del màster Universitari en Desenvolupament de Programari per a Dispositius Mòbils de la UA, José Carlos Alfaro, i el suport de la Fundació Vodafone Espanya.

Amb l’objectiu de proporcionar oportunitats d’aprenentatge inclusives i eficaços per a tot l’alumnat, aquesta nova eina permet la comunicació en temps real de diversos dispositius per bluetooth, encara que també es pot utilitzar mitjançant wifi o dades mòbils. Així, mentre un voluntari pren anotacions en un iPad pro del que hi ha en la pissarra o el que diu el professor o professora, l’estudiant pot seguir en el seu dispositiu el contingut que està introdueix el seu company així com arxivar-lo, modificar-lo i consultar-lo posteriorment.

Dissenyada per a dispositius mòbils amb Sistema Operatiu iOS d’Apple, Ability Connect també pot ser utilitzada per a la traducció d’idiomes i per a fer subtítols en esdeveniments.

 

Característiques tècniques

L’app té característiques avançades de visualització de contingut per a adaptar-se a les necessitats de diversos col·lectius de persones amb discapacitat. En concret, en la manera de visualització estàndard, l’usuari pot configurar el color del fons i del text per a millorar-ne el contrast, i seleccionar la grandària i el tipus de font per a augmentar la llegibilitat del contingut.

D’altra banda, en una opció més avançada, es pot seleccionar una manera de visualització ‘paraula a paraula’ en el qual apareixeran en la pantalla el text rebut paraula a paraula, i es podrà configurar la velocitat d’aparició d’aquestes, el color de fons i del text i tipus de font. A més, en qualsevol instant, l’usuari pot retrocedir, fer una pausa i avançar pel contingut manualment.

La manera de visualització avançada està pensat especialment per a persones amb baixa visió, fet que evita que hagen d’ampliar la interfície i per a persones amb problemes de lectoescriptura, com poden ser persones amb dislèxia, per a salvar confusions derivades de la disposició de les paraules en el text.

L’app Ability Connect, disponible per a la seua descàrrega de forma gratuïta en l’Apple Store, ha sigut desenvolupada i promoguda per la Universitat d’Alacant amb el suport de la Fundación Vodafone España dins de la seua col·laboració en matèria d’innovació en tecnologies accessibles per a millorar la integració de les persones amb discapacitat.Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464