Saltar apartados

La Universitat d'Alacant commemora Sant Tomás d'Aquino amb la investidura de María Blasco com a doctora honoris causa

 

Alacant. Dimarts, 24 de gener de 2017

La Universitat d’Alacant commemora el pròxim divendres, dia 27 de gener, la Festivitat de Sant Tomás d’Aquino amb la investidura de la biòloga María Blasco com a doctora honoris causa. Serà l’onzena dona que s’incorpore a l’il·lustre claustre d’honoris de la institució acadèmica en 37 anys d’existència.

L’acte s’iniciarà amb la cerimònia d’investidura per a, a continuació, seguir amb al lliurament dels Premis Extraordinaris de grau, màster i doctorat, així com els Premis Nacionals corresponents al curs 2011-12.

La cerimònia tindrà lloc a les 12:00 hores al Paranimf i estarà presidida pel rector. La vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro, serà l’encarregada de pronunciar la laudatio mitjançant la qual se sol·licita la concessió del “suprem grau de doctora honoris causa”.

L’acte podrà seguir-se en directe a través d’internet.

 

Maria_BlascoUna fructífera carrera investigadora

María Antonia Blasco Marhuenda és en l’actualitat la directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques on a més, és la cap del Grup de Telòmers i Telomerasa.

Nascuda a Alacant l’any 1965, va fer la seua tesi doctoral sobre les polimerases d’ADN virals en el Centre de Biologia Molecular “Severo Ochoa” (CSIC-UAM; Madrid), sota la supervisió de Margarita Salas, i es va doctorar en Bioquímica i Biologia Molecular el 1993 per la Universitat Autònoma de Madrid. Aquell mateix any es va incorporar en qualitat de becària postdoctoral al laboratori de Carol W. Greider (qui l’any 2009 rebria el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia) a Cold Spring Harbor Laboratory (Cold Spring Harbor, Nova York, EUA).

Va tornar a Espanya l’any 1997 per a establir-se com a cap de grup en el Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC; Madrid). El 2003 es va traslladar al Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO, Madrid) com a cap del grup de Telòmers i Telomerasa i directora del Programa d’Oncologia Molecular. María Antonia va exercir la vicedirecció d’Investigació Bàsica d’aquest centre des del 2005 fins al juny del 2011, data en què va assumir el seu càrrec actual de directora del CNIO.

Les investigacions pioneres de Maria A. Blasco han establit la funció fonamental que els telòmers i la telomerasa fan en els processos de càncer i envelliment. Aquesta investigació ha proporcionat la prova de principi que l’escurçament telomèric amb l’edat a causa de la deficiència en l’enzim telomerasa de l’organisme adult és una de les rutes moleculars principals que condueixen a l’envelliment i a les patologies associades a l’edat, i que instaura la longitud telomèrica i l’activitat telomerasa com una de les marques moleculars de l’envelliment. Les seues troballes van demostrar que la reactivació de la telomerasa és suficient per a retardar l’envelliment i les malalties associades a aquest i per a augmentar la longevitat. Fins avui (novembre 2016) ha contribuït amb 243 articles, que totalitzen 22.931 (una mitjana de 104 citacions per article). El seu índex-h és de 76. La seua tasca investigadora s’ha traduït també en diverses patents internacionals, i en la creació d’una companyia biotecnològica spin-off del CNIO, Life Length SL, que opera en més de 30 països i proporciona anàlisis de longitud telomèrica per a ús biomèdic.

Ha sigut reconeguda amb diversos guardons i distincions. Ha rebut el Josef Steiner Cancer Research Award (Suïssa), la Medalla d’Or d’EMBO, l’ European Körber Science Award (Alemanya), el Premi “Carmen i Severo Ochoa” en Biologia Molecular, el Premi Rei Jaume I d’Investigació Bàsica, el premi “Alberto Sols” a la millor tasca investigadora en les Ciències de la Salut, el Premi Fundació Lilly d’Investigació Preclínica 2010 i el Premi Nacional Santiago Ramón y Cajal 2010 d’Investigació en Biologia. Maria A. Blasco és membre electe d’EMBO, en el Consell del qual va servir del 2008 al 2011, i de l’Academia Europea, i Acadèmica Corresponent de la Real Acadèmia Espanyola de Farmàcia. Va ser nomenada doctora honoris causa de la Universitat Carlos III de Madrid l’any 2014.

Actualment pertany a diversos consells assessores, nacionals i internacionals. Entre aquests, el comitè científic d’Innovative Medicines Initiative 2 (IMI2) Joint Undertaking (Unió Europea), consell científic extern de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant-ISABIAL, consell científic assessor de l’Institut de Neurociències-IN, consell científic assessor de l’Institut Universitaire du Cancer de Toulouse-IUCT (Toulouse, França), consell científic assessor de Max Plank Institute for Biology of Ageing (Colònia, Alemanya), consell científic assessor del Vall d’Hebron Institut de Recerca-VHIR (Barcelona), consell científic assessor de la Fundació Prínceps de Girona, consell científic assessor de Champalimaud Foundation (Lisboa, Portugal), consell científic d’AXA Research Fund (París, França). Ha pertangut també al Patronat del Centre Nacional d’Investigacions en Envelliment (CNIE) i al Consell de Govern d’European Academy of Cancer Sciences.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d'Alacant investirà María Blasco doctora honoris causa

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464