Saltar apartados

La Universitat d'Alacant dedica una exposició a Marie Curie en el cent-cinquanta aniversari del seu naixement

La mostra està produïda per Rocaviva Eventos i compta amb la col·laboració del Consell Superior d’Investigacions Científiques i les ambaixades de França i Polònia

 

 Expo_MarieCurie_Madrid

 

Expo_MarieCurie1Alacant. Dilluns, 30 de gener de 2017

Emmarcada en els actes de celebració del Dia Internacional de la Dona, la Universitat d'Alacant dedica una exposició a una dona referent universal de tenacitat i passió per la ciència, Marie Curie, la primera dona que va rebre un premi Nobel i la primera persona que el va obtenir dues vegades.

Coincidint, a més, amb el cent-cinquanta aniversari del seu naixement, la Universitat d'Alacant inaugura dimecres pròxim, 1 de febrer, a les 13 hores a la Sala Aifos (edifici de Filosofia i Lletres III) l'exposició «Maria Sklodowska-Curie, una polonesa a París», una mostra en la qual repassa la vida i l’obra d'aquesta il·lustre científica de nacionalitat polonesa i francesa. L'acte inaugural comptarà amb l'assistència de la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro, la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, María José Rodríguez, i el vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés. L'exposició estarà oberta al públic fins al 9 de març i ha sigut produïda per Rocaviva Eventos, amb la col·laboració del Consell Superior d’Investigacions Científiques i les ambaixades de França i Polònia, i està comissariada per Belén Yuste i Sonnia L. Rivas-Caballero.

El recorregut expositiu consta de vint plafons dividits en cinc seccions. Les tres primeres seccions recorren la vida de la científica: «Polònia: 1867-1895. Infància i joventut»; «París: estudiant a la Sorbona, vida i obra amb Pierre Curie»; «Ciutadana del món: últims anys com a Ambaixadora de la Ciència». El quart apartat, «Viatges a Espanya: 1919, 1931 i 1933», mostra la seua vinculació amb Espanya a través dels tres viatges que hi va fer. I la cinquena secció està dedicada als seus fills, néts i a destacades personalitats científiques: «Els seus descendents: la saga Curie».

Maria Sklodowska-Curie va ser pionera a assolir moltes metes: es va doctorar en Ciències Físiques a la Sorbona, va ser titular d'una càtedra universitària, va rebre el Premi Nobel de Física el 1903 i el de Química el 1911, fet que la va convertir en la primera dona reconeguda amb aquest guardó i la primera persona que el va obtenir dues vegades. A més, va ser la primera dona científica que va ingressar en una acadèmia, va ser doctora honoris causa per diverses universitats i les seues despulles van ser inhumades solemnement en el Panteó d'Homes Il·lustres de França (el 20 d'abril de 1995). Marie Curie ha sigut la primera dona i la primera persona estrangera que ha rebut aquest honor.

La seua gran aportació a la ciència, amb el descobriment de dos nous elements químics –poloni i radi- i el desenvolupament de la radioactivitat, és la punta de l'iceberg de la tasca d'un personatge de gran importància humana, que va fer del profund significat de la paraula servei l'eix de la seua vida. Marie Curie va escriure: «No podem construir un món millor sense millorar els individus; amb aquest propòsit, cadascun de nosaltres ha de treballar el seu propi perfeccionament, acceptant, en la vida general de la humanitat, la seua part de responsabilitat, ja que el nostre deure particular és ajudar aquells a qui podem ser útils.»Conferència arran de l'exposició sobre Marie Curie. Dia internacional de la dona

Amb motiu de la mostra i de la celebració del Dia internacional de la Dona, el dimecres 8 de març a les 11.00 hores tindrà lloc a la sala d'actes de l'edifici Germà Bernàcer una conferència a càrrec de les comissàries, Belén Yuste i Sonnia L. Rivas-Caballero, amb el mateix nom que l'exposició, «Maria Sklodowska-Curie, una polaca en París». La conferència inclourà lectures dels escrits de Marie Curie.

Belén Yuste és tècnic d'Anatomia Patològica de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid, durant vuit cursos ha exercit la docència a l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid. Ha dut a terme nombroses recerques i modificacions de tècniques histològiques que ha presentat en congressos nacionals i internacionals i publicat en revistes especialitzades. Pel seu treball «Modificación de la técnica de Verhoeff para demostración de fibras elásticas» va rebre el primer premi a la millor publicació concedit per la revista Nuevo Laboratorio.

Sonnia L. Rivas-Caballero és pianista, mezzosoprano, musicòloga i escriptora, ha cursat un màster en Màrqueting, Comunicació i Gestió d'Esdeveniments. Actualment és coordinadora pedagògica en l'Escola Municipal de Música de Getafe.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464