Saltar apartados

María Blasco reivindica respecte i finançament per a la investigació en la seua investidura com a honoris causa de la UA

La investigadora i directora del Centre Nacional de Recerques Oncològiques s’ha incorporat avui al claustre de doctors honoris causa de la Universitat d’Alacant

 

Santo_Tomas1
Santo_TOMAS2
Santo_TOMAS3
Santo_Tomas2
Santo_TOMAS5
Santo_Tomas3
Santo_TOMAS7
Santo_Tomas4

 

Alacant. Divendres, 27 de gener de 2017

La tradició de Sant Tomás d’Aquino s’ha fet un any més a la Universitat d’Alacant amb el lliurament dels premis extraordinaris als estudiants de grau i doctorat, en total més d’un centenar i amb la investidura de la investigadora i directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), María Blasco, com a doctora honoris causa.

En el seu discurs d’acceptació de l’honoris causa per la Universitat d’Alacant, la doctora María Blasco, ha agraït el nomenament com “una obra col·lectiva”, i ha destacat el treball del seu grup de investigació “pel qual han passat més de 50 científics i científiques de tot el món”.

Blasco ha reivindicat en la intervenció un finançament suficient per a la investigació “que no només té la virtut d’avançar en el desenvolupament de la humanitat, sinó que també té la funció de formar i servir de pedrera per a les generacions següents de científics”.

Davant d’un paranimf de la Universitat d’Alacant ple, la nova honoris causa ha assegurat que ha dedicat la seua vida a entendre la “temporalitat del cos humà” i a tractar de lluitar contra “l’envelliment que és la causa de la major part de les malalties que afecten la nostra societat” i ha recordat que fruit del treball del seu equip “hem aconseguit que els ratolins visquen sans fins a un 40 per cent més, que és com si la major part dels humans aconseguírem els 115-120 anys en bon estat de salut”, i ha afirmat que “no volem ser immortals, el que ens agradaria és ser eternament joves i no emmalaltir”, no com en el mite de Titó, “el qual, després d’aconseguir la immortalitat, es feia cada vegada més vell i arrugat fins que es va convertir en un grill”.

María Blasco ha trencat una llança en la seua intervenció a favor de la necessitat “d’innovar i traslladar els descobriments bàsics a les aplicacions. Els científics estem àvids de poder tenir el suport necessari per a traslladar els nostres descobriments a aplicacions, ja que per a un científic no hi ha res més gratificant que veure que els seus èxits puguen tenir un impacte en la societat”.

Abans de finalitzar s’ha referit al responsable que descobrira la Biologia Molecular en una xarrada sobre enginyeria genètica en COU, al seu institut de Sant Vicent del Raspeig i que la va fer optar per la seua formació actual, probablement Francisco Rodríguez Varela, el responsable, al costat de Francisco Mojica “d’un dels descobriments més revolucionaris de biotecnologia moderna”.

El rector, Manuel Palomar, ha destacat que la doctora María Blasco representa els valors que impulsa la Universitat d’Alacant “la formació de qualitat i la investigació d’avantguarda” i ha agraït a la nova honoris causa per la UA la seua “contribució a la ciència, compromís amb la investigació i la seua aportació socialment responsable”.

Palomar ha incidit no solament la contribució científica i investigadora de María Blasco, sinó també en la seua “aposta decidida per la divulgació científica i el mecenatge, així com per la responsabilitat amb la societat i la igualtat” i ha assenyalat que “no és un capritx, és una necessitat donar suport i reconèixer la tasca de les nostres investigadores. Mantenir els nivells d’excel·lència investigadora és una garantia de futur”.

Amparo Navarro, vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, ha sigut l’encarregada de pronunciar la laudatio de la doctora María Blasco, una intervenció en la qual ha fet un recorregut a través de la vida de la nova honoris causa de la Universitat d’Alacant, des del seu naixement en la partida alacantina del Verdegàs, els seus estudis a l’Institut de Sant Vicent del Raspeig, fins a l’actualitat, al capdavant del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, passant, òbviament, pel seu treball al costat de la doctora Margarita Salas, en el Centre de Biologia Molecular del CSIC i més tard amb la doctora Carol Greider, en el Cold Spring Harbor Laboratory a Nova York, qui seria reconeguda l’any 2009 amb el Nobel de Fisiologia per la seua investigació juntament amb la doctora Elizabeth Blackburm sobre els telòmers i la telomerasa.

“El més perillós no és anar-se’n, això cal fer-ho per a aprendre d’uns altres. El més perillós és no tornar-hi”, afirmava Navarro en la laudatio de Blasco, qui sí que va tornar i de qui la vicerectora ha afirmat, que “com totes les persones excepcionals, és polièdrica: combina a la perfecció la seua tasca investigadora amb les altes responsabilitats de gestió que té”. Encara que ha destacat d’una manera especial el compromís de María Blasco amb la transferència, la innovació i la responsabilitat social corporativa, “la idea clau és que la ciència ha d’aplicar-se i estar al servei de la societat i ha assenyalat que “durant la seua gestió, han passat d’un a dotze els hospitals que treballen amb CNIO i ha involucrat companyies farmacèutiques”.

 

Premis extraordinaris

Després de la investidura de la doctora honoris causa, el paranimf ha sigut escenari del lliurament de més d’un centenar de premis extraordinaris de grau i de doctorat, així com d’un premi nacional de grau, per als qui el rector ha tingut les seues primeres paraules. Palomar ha felicitat tots els titulats del curs 2015-2016 “representats ací pels companys que han aconseguit premis extraordinaris”.

El rector ha animat als egressats a “ser un exemple viu de de el comportament ètic dels estudiants de la Universitat d’Alacant, a ser ambaixadors permanents dels seus valors de tolerància, esperit crític i de comportament responsable”.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d'Alacant investirà María Blasco doctora honoris causa

La Universitat d'Alacant commemora Sant Tomás d'Aquino amb la investidura de María Blasco com a doctora honoris causa

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464