Saltar apartados

Alacant liderarà la investigació acadèmica per a impulsar el nou model econòmic de la Comunitat

Catedra_UA_Generalitat

 

València. Divendres, 13 de gener de 2017

La Conselleria d’Hisenda està treballant conjuntament amb la Universitat d’Alacant en la creació d’una pionera càtedra sobre Model Econòmic que completarà des d’un punt de vista acadèmic la tasca que està desenvolupant el Consell en aquesta matèria, els treballs de la qual ja han originat el document ‘Bases per a la transformació del model econòmic a la Comunitat Valenciana’.

La creació d’aquesta càtedra de Model Econòmic s’ha inclòs per primera vegada en els Pressupostos de la Generalitat de 2017 i està dotada amb 30.000 euros que aportarà la Generalitat en exclusiva, a través d’una línia de subvenció nominativa per a la Universitat d’Alacant.

Tot això es plasmarà en un conveni marc per a la creació de la càtedra, que tindrà una vigència de quatre anys, i, sempre que hi haja dotació pressupostària, se signarà per a cada anualitat un conveni específic. Una vegada concretat aquest conveni, s’establirà un calendari de reunions per a fixar les línies estratègiques que cal seguir.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presidit la primera reunió per a fixar les línies d’actuació per a la creació d’aquesta càtedra. A la trobada han assistit la directora general de Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni, Empar Martínez Bonafé, el degà de la Facultat d’Econòmiques i Empresarials d’Alacant, Juan Luis Nicolau, i el catedràtic d’aquesta mateixa Universitat, Josep Antoni Ybarra Pérez.

Com ha destacat Empar Martínez Bonafé al final de la reunió, "aquesta primera trobada ens ha servit per a asseure les bases del que serà una estreta col·laboració entre el Consell i la Universitat d’Alacant, per al disseny d’un model econòmic transformador de l’actual en l’economia valenciana, la qual cosa és un dels grans objectius recollits en el Pacte del Botànic".

"No es tracta d’un canvi radical, sinó de l’actualització necessària del model vigent, que ha de fer un gir i contextualitzar-se amb la realitat econòmica que vivim, en línia amb la globalització i els avanços tecnològics que s’estan experimentant, i per a això volem comptar amb el punt de vista acadèmic", ha explicat la directora general.

D’aquesta manera, la província d’Alacant liderarà la investigació acadèmica en relació amb la transformació del model productiu valencià. Martínez Bonafé va subratllar "el paper de centre neuràlgic dels treballs i de les aportacions teòriques per a modernitzar el teixit productiu que farà Alacant". L’actuació s’emmarca en el context de la col·laboració de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic amb el conjunt de les universitats valencianes en aquest terreny.

Per la seua banda, Juan Luis Nicolau, degà de la Facultat d’Econòmiques i Empresarials d’Alacant, ha assenyalat que "la Universitat pretén aportar el suport teòric a algunes de les propostes que ja estan iniciant-se per part de les diferents conselleries i poder concretar indicadors que ens permeten mesurar i posar en valor tant les possibles actuacions que sorgisquen com les millores que sobre aquestes mateixes actuacions puguem fer".

"Aquestes aportacions teòriques –ha afegit Nicolau– estaran fonamentades en principis econòmics però sempre sota el prisma social, a peu de carrer, tenint en compte que tinguen aquest impacte que se cerca sobre la societat".

 

Bases per a la transformació del model

Per al disseny i la implementació del Pla d’Acció per a la Transformació del Model Econòmic es va constituir un grup de treball entre la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, on també participa el Consell Valencià de la Innovació.

El Consell ja té un document de ‘Bases per a la transformació del model econòmic a la Comunitat Valenciana’ en el qual es fixen les línies estratègiques que cal seguir per a aconseguir un nou model productiu a la Comunitat Valenciana. Aquest document recull deu línies estratègiques considerades essencials per a aconseguir aquest canvi del model, en el qual a més s’inclouran les aportacions de l’empresa, sindicats, universitats i associacions.

"Aquest document representa un vertader full de ruta coherent i rigorós que té com a guia indicadors i criteris d’avaluació, per a la qual cosa seran essencials les aportacions fetes des del punt de vista acadèmic per la Universitat d’Alacant, a través de la càtedra de Model Econòmic que ara impulsem", ha conclòs la directora general Empar Martínez Bonafé.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464