Saltar apartados

La Seu Ciutat d'Alacant acull la presentació del catàleg i el llibre Guerra Civil y memoria histórica en Alicante

La publicació ofereix un ampli ventall de fonts documentals i anàlisis d’aquest moment històric, amb motiu del vuitanta aniversari de l’inici de la Guerra Civil, i completa l’exposició monogràfica que amb aquesta temàtica ha organitzat l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant, i que pot visitar-se en les seues instal·lacions fins al pròxim mes de juny

 

Guerra_civil1Alacant. Dimarts 10 de gener de 2017

La Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) acollirà la presentació del catàleg i el llibre Guerra Civil y memoria histórica en Alicante, demà dimecres 11 de gener a les 19:30 hores.

L’acte serà presentat per Jorge Olcina, director de la Seu, i Roque Moreno, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat d’Alacant, i tindrà la participació dels autors de la publicació Pablo Rosser, María de l’Olmo, Seila Soler, Consuelo Poveda i Virgili Candela.

L’any 2016 es van complir vuitanta anys de l’inici de la Guerra Civil espanyola. Amb aquest motiu, i atès que l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant (AHPA) custodia i conserva un fons documental importantíssim sobre el tema, es va considerar que era el moment idoni per a fer una exposició monogràfica sobre aquest trist esdeveniment i realitzar, al mateix temps, una publicació més extensa per a oferir un ventall ampli de fonts documentals i altres perspectives sobre la matèria.

L’exposició estarà oberta al públic fins al pròxim mes de juny de 2017 a les instal·lacions de l’Arxiu Històric Provincial d’Alacant.

Juntament amb l’AHPA hi han participat, i han compartit el comissariat de la mostra, la Regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Alacant, en la persona de Pablo Rosser, cap del Departament Memòria Històrica i Democràtica Municipal; Consuelo Poveda, com a directora de l’Arxiu Municipal d’Elda, ja que l’últim govern republicà en sòl espanyol es va instal·lar en aquesta localitat; amb la presentació de la perspectiva militar, Juan José Oña; i els investigadors Virgili Candela, que parla del penós exili, i Seila Soler, que s’ocupa monogràficament de l’ensenyament durant la guerra.

Aquesta iniciativa ha tingut també la col·laboració de diverses institucions públiques i privades que han cedit documents i material gràfic: el Centre Documental per a la Memòria Històrica, l’Arxiu General d’Alcalá d’Henares, el Museu de l’Exèrcit, la Fundació Pablo Iglesias, la Universitat d’Alacant i el comissariat de l’exposició “Llapis Paper i bombes”, l’Associació Exili Republicà i la investigadora de l’exili a Algèria Eliane Ortega, a més de molts altres particulars que generosament han respost a la crida de recuperació d’imatges i documents.

El projecte de l’exposició té, a més, un audiovisual que arreplega els testimonis orals sobre diversos aspectes de la Guerra Civil i la primera postguerra, “l’Arxiu Viu” i una oferta d’activitats didàctiques destinades als escolars d’Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat de les nostres comarques.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464