Saltar apartados

La Universitat d'Alacant, Ribera Salut i l'Associació d'Infermeria Comunitària posen en marxa una càtedra d'Infermeria Familiar i Comunitària

“Mantenir sans els sans i cuidar en salut” és el lema distintiu de la càtedra, que aposta per la formació, la investigació i la promoció de la salut

 

Catedra_Enfermeria_1
Catedra_Enfermeria_2
Catedra_Enfermeria_3
Catedra_Enfermeria_4

 

Alacant. Dimecres, 5 de juliol de 2017

La Universitat d’Alacant, Ribera Salut i l’Associació d’Infermeria Comunitària (AEC) han posat en marxa una càtedra d’Infermeria Familiar i Comunitària amb l’objectiu d’arribar a ser, en el marc de la Salut Pública i Comunitària, un referent que promoga una atenció humanista, ètica i integral de les infermeres, com un compromís amb la comunitat a través de la formació, la investigació, la gestió i l’atenció directa, des dels principis de la salutogènesi i la promoció de la salut.

L’acord entre les tres parts implicades ha sigut rubricat al despatx rectoral pel rector de la Universitat, Manuel Palomar, per José David Zafrilla, per Ribera Salut i per José Ramón Martínez, de l’Associació d’Infermeria Comunitària.

Palomar ha assegurat que es tracta d’una càtedra “d’una gran rellevància per a la societat, ja que és una aposta clara i decidida per la millora de la salut des d’una perspectiva molt àmplia, que va des de les cures fins a la prevenció. Un fet que adquireix una importància especial davant dels canvis que ha patit la nostra societat i que exigeix nous paradigmes en l’àmbit de la salut”.

La càtedra d’Infermeria Familiar i Comunitària serà un nucli de reflexió, debat i investigació en el camp de la Infermeria Comunitària, i s’ocuparà de desenvolupar un programa formatiu i les tasques de divulgació i investigació que contribuïsquen a la millor formació i coneixements en aquesta matèria.

David Zafrilla, de Ribera Salut, ha destacat que “es tracta d’una aposta que té un ampli consens de tots els professionals de Ribera Salut i que ens permetrà aprofundir en la investigació en l’àmbit que ens ocupa, que no és un altre que la salut. Sens dubte, la càtedra, serà una eina excel·lent a l’hora de plantejar noves estratègies de salut”.

Des de l’Associació d’Infermeria Comunitària, José Ramón Martínez, ha assenyalat la transcendència de la creació d’una càtedra específica d’Infermeria Comunitària “que contribuïsca juntament amb organitzacions de la salut, universitats, societats científiques, associacions comunitàries, i la societat en el conjunt a desenvolupar línies de treball participatiu que permeten concretar respostes reals a les necessitats sentides, i afavorir una societat responsable de la seua salut pròpia des de plantejaments d’autonomia i apoderament en el qual les infermeres comunitàries siguen uns elements clau de la planificació, la gestió, el desenvolupament i l’avaluació d’aquesta”.

 

Accions

Després de la firma del conveni de creació de la càtedra s’ha reunit la comissió de seguiment per a fer una primera proposta d’activitats que caldrà que aquesta desenvolupe i entre les quals destaquen la creació de beques de suport a l’estudi i d’investigació de l’especialitat d’Infermeria Famílies i Comunitària i premis al millor treball de finalització d’Especialitat i millor Tesi Doctoral.

La càtedra també se centrarà en la identificació, l’estudi, l’anàlisi i la priorització de les necessitats d’investigació en Infermeria Comunitària en l’àmbit docent, de gestió i d’atenció que permetran generar línies d’investigació realistes i adequades al context d’estudi concret i per a això preveu desenvolupar un programa integral d’actuació amb formació d’infermeres en els àmbits dels departaments de salut de Torrevella i Vinalopó; continuïtat de cures i avaluació de les intervencions a través del programa TruCare per a la difusió de resultats a través d’activitats i revistes científiques; i línies d’intervenció en activitat assistencial en l’àmbit de la infermeria familiar i comunitària que es prioritzen per part de la càtedra.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464