Saltar apartados

La quarta campanya d'excavacions de la Universitat d'Alacant a Menorca data la muralla protohistòrica entre els segles V-IV a. de C.

 

modular_UA1
modular_UA2
modular_UA3

Fotografies cedides per Fernando Prados

 

Alacant. 13 de juliol de 2017

El Projecte Modular de la Universitat d’Alacant, dirigit pels professors Fernando Prados i Helena Jiménez, i adscrit a l’Institut Universitari de Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA està desenvolupant la quarta campanya en terres menorquines durant aquest mes de juliol. L’equip d’arqueòlegs reprèn les investigacions al poblat de Son Catlar (Ciutadella). Com succeïa el passat any, els treballs se centren en l’espectacular muralla protohistòrica, una de les millor conservades de l’occident mediterrani. Si l’any 2016 les excavacions havien tingut lloc en els bastions de l’angle nord, on es van obtenir dades rellevants sobre les diferents fases constructives de la fortificació, en aquesta campanya s’hi han obert dos sectors més. El primer al costat de la torre est, on es fan uns sondejos estratigràfics per a localitzar les fases fundacionals; el segon, l’excavació en una àrea oberta de l’interior de la torre oest.

Fins ara, les primeres dades que avança l’equip són reveladores sobre l’origen de la muralla, que s’ha pogut datar entre els segles V-IV a. de C. En paral·lel, la intervenció està oferint informació sobre la refortificació que va tenir lloc en el poblat a la fi del segle III o principis del II a. de C., molt probablement en el marc de les guerres púniques que van enfrontar a Roma i Cartago i que van tenir a Menorca com un dels escenaris d’aquestes.

El projecte “Modular-Arquitectura fenícia i púnica” està finançat pel Consell Insular de Menorca dins del programa d’ajudes per a intervencions arqueològiques i pel Càmping Cap Blanch, en el marc d’un conveni de mecenatge. Així mateix, té el suport logístic de l’Ajuntament de Ciutadella i la SHA Martí i Bella. Juntament amb diversos voluntaris menorquins i estudiants i graduats de les universitats d’Alacant i Granada, l’equip està format per investigadors de l’esmentada UA, del Museu de Ciutadella, la Universitat Isabel I i la Universitat de Granada. Recentment aquest equip ha editat la monografia “Menorca entre fenicis i púnics” dins de la sèrie Publicacions des Born núm. 25 del Cercle Artístic de Ciutadella, on s’arrepleguen els primers avanços del projecte.

El professor i arqueòleg Fernando Prados Martínez va començar l’any 2015 aquest projecte, que té diversos laboratoris d’estudi, entre aquests la costa d’Alacant, l’estret de Gibraltar i l’illa de Menorca. L’any passat es concentrava en l’excavació de les muralles del poblat de Son Catlar (Ciutadella de Menorca).

 

Notícies relacionades:

Datades les diferents fases de la muralla de Son Catlar, a Ciutadella, un èxit de l’última campanya d’excavació de la Universitat d’Alacant a Menorca

 

Per a més informació:

https://web.ua.es/modular
https://alicante.academia.edu/fernandoprados

Facebook

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464