Saltar apartados

La Universitat d'Alacant aconsegueix tomates amb més antioxidants, vitamina C i augment de qualitat nutricional, preventiu de càncers i malalties cardiovasculars

La irradiació amb dosi d'1 quilojoule per metre quadrat de llum ultraviolada C és suficient per a obtenir tomates enriquides en antioxidants

La radiació ultraviolada C té efecte germicida, augmenta els antioxidants, retarda la maduració i la senescència del fruit i el fa ideal per a exportació

 

Tomàquets1
Tomàquets2
Tomàquets3
Tomàquets4
Tomàquets5

Fotografies i imatges cedides per les autores

 

Alacant. 20 de juliol de 2017

Un estudi experimental dut a terme a la Universitat d'Alacant permet obtenir tomates de la varietat Daniela amb un augment superior al 40 % en el seu contingut en antioxidants, en concret en licopè, flavonoides, antocianines i vitamina C, fet que comporta un augment en la qualitat nutricional d'aquesta fruita. La inclusió en la dieta diària d'aquestes tomates podria contribuir a prevenir el risc de certs tipus de càncer i malalties cardiovasculars. Encara que les investigacions estan en els seus inicis, es tractaria d'obtenir d'una manera relativament senzilla productes hortofructícoles amb propietats nutracèutiques.

L'experiment ha constatat que la irradiació de fruits de tomata amb llum ultraviolada tipus C, a més de tenir un efecte germicida, que fa disminuir la càrrega dels organismes patògens del fruit, també pot augmentar significativament la qualitat nutricional.

Aquests són alguns dels resultats que s’extrauen del treball de final de grau (TFG) «Efecto de la radiación UV-C en el contenido de antioxidantes en tomate (Solanum lycopersicum L.), variedad Daniela», elaborat per l'estudiant del grau en Biologia de la Universitat d'Alacant Ana Casino Pesudo. Aquest treball experimental va ser escollit per l'alumna després de la proposta feta per la seua professora i tutora, Mar Cerdán. L'estudi i les seues conclusions s'ha presentat avui dijous 20 de juliol de 2017 en la Facultat de Ciències de la UA. 

Casino conclou que, després de la irradiació de les tomates amb llum ultraviolada C, no es produeix cap alteració dels paràmetres organolèptics del fruit com són el color, pes o duresa, per a cap de les dosis irradiades. Sí que augmenta el contingut en sòlids solubles, paràmetre que està relacionat amb la dolçor del fruit, i a més, disminueix l'acidesa valorable, cosa que té com a resultat tomates més dolces i probablement amb més acceptació per part del consumidor.

Diversos factors han fonamentat aquest estudi. D'una banda, i com explica Mar Cerdán, investigadora del Departament d'Agroquímica i Bioquímica, «com més va, més es busquen tècniques de conservació postcollita que permeten disminuir la càrrega d'organismes patògens del producte sense que hi deixen residus». A aquesta demanda cal afegir-hi que la normativa europea limita l'ús de fitosanitaris de síntesi en productes hortofructícoles procedents de l'agricultura ecològica. I, d'altra banda, cada vegada hi ha més demanda, sobretot a Europa, d'aquesta mena d'aliments «residu zero».

Encara que aquesta tècnica de conservació postcollita està en fase d’investigació, les recerques troben que és efectiva en el control de microorganismes patògens, a causa de les seues propietats germicides, i en el control del procés de maduració del fruit. A això s'hi ha d'afegir l'increment de la qualitat nutricional dels fruits.

En l'actualitat, les activitats d’investigació s'estan fent en fruita roja i productes de quarta gamma. Les investigadores van pensar d’usar algun hortícola i van escollir la tomata, en concret, la varietat Daniela, «perquè és un tipus de tomata molt comercial», especifica la tutora de Casino. «Es tracta d'una tomata de llarga vida que permet l'exportació.»

«La tomata estudiada conté nivells més elevats de licopè, un antioxidant la ingesta diària del qual pot prevenir alguns tipus de càncers i de malalties cardiovasculars», afirma la professora. Cerdán ha manifestat la seua intenció de publicar aquest treball experimental després de la defensa d'avui dijous. Després dels resultats obtinguts s'obri la possibilitat que l'estudi siga un possible punt de partida d'una nova línia d’investigació del grup Química Agrícola al qual pertany Mar Cerdán.

L'objectiu de l'estudi ha sigut determinar si la irradiació de tomates varietat Daniela amb llum ultraviolada C a determinades dosis podria millorar les propietats nutricionals d'aquesta fruita, concretament el contingut en antioxidants, sense alterar els paràmetres organolèptics ni provocar-hi danys visuals. En general, els resultats mostren que de totes les dosis de radiació UV-C emprades en aquest estudi (0,25 -10 kJ/m2), la més efectiva per a incrementar la qualitat nutricional de la tomata varietat Daniela va ser la d'1 kJ/m2, ja que s’observa que les tomates sotmeses a aquesta dosi de radiació presentaven un contingut més alt en vitamina C, licopè, flavonoides, antocianines i compostos fenòlics. Aquest augment en el contingut d'antioxidants es podria deure a la incidència de la llum UV-C sobre els processos de síntesi d'aquests compostos.

Mar Cerdán confirma que continuaran treballant en altres varietats de tomates comercials i en altres cultius per a veure com responen. Els pròxims estudis aniran dirigits a comprovar si aquesta dosi és adequada per a altres varietats de tomata i, en cas que siga així, extrapolar-ho a altres productes hortofructícoles.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464