Saltar apartados

Juan Antonio Roche presenta el seu nou llibre amb l'estructura arquitectònica dels teatres grecs antics com a protagonista

L’autor estarà avui en la Fira del Llibre de Madrid i presentarà el nou treball a la Seu Ciutat d’Alacant el pròxim 9 de juny

 

Llibre_RocheAlacant. Divendres, 2 de juny de 2017

Del monte de Apolo a la vid de Dioniso, Naruraleza, dioses y sociedad en la arquitectura teatral de la Grecia antigua és el títol del nou llibre del professor de Sociologia de la Cultura i de les Arts de la UA, Juan Antonio Roche.

Roche participa avui a la Fira del Llibre de Madrid, on presentarà el seu nou treball a les 19 hores en el parc d’El Retiro, prologat per Carlos García Gual. L’autor té programada la presentació a Alacant a la Seu Ciutat d’Alacant (Sant Ferran, 40) el pròxim divendres 9 de juny, a les 20 hores. L’acte tindrà les intervencions de Raúl Ruiz, director del Departament de Sociologia I; Manuel Olcina, director del MARQ (Museu Arqueològic d’Alacant); Carlos García Gual, catedràtic de Filologia Grega en la Universitat Complutense de Madrid. Al final de la presentació, Sarper Dagtekin (Turquia), alumne del V Màster d’Interpretació de Guitarra Clàssica de la UA, interpretarà tres peces populars turques.

En aquesta publicació, Juan Antonio Roche reflexiona sobre l’estructura arquitectònica dels teatres grecs antics i assegura que “ni és íntegrament terrenal ni celestial, ni terrestre ni marítima, ni única ni diversa, ni tancada ni oberta, ni horitzontal ni vertical, ni nua ni profusament decorada, ni marcada per l’idealisme ni pel sensible i ni purament geomètrica ni orgànica”. La seua forma ni simbolitza la rotunda jerarquia ni tampoc la igualtat en el ple sentit de la paraula, ni encarna només l’aristocràcia ni el dêmos, ni representa únicament la individualitat ni la col·lectivitat i ni és exclusivament democràtica ni tirànica. Així doncs, l’arquitectura teatral esdevé «tragèdia petrificada» i, per això, no resulta de la manifestació de certeses absolutes, sinó de la conscient expressió de les profundes contradiccions de l’ànima humana.

 

Juan A. Roche Cárcel

Diplomat de postgrau en Gestió i Polítiques de Desenvolupament Cultural, Diplomat en Cinematografia, llicenciat en Filosofia i Lletres i Doctor en Sociologia. Professor titular de Sociologia de la Cultura i de les Arts a la Universitat d’Alacant (Espanya), exvicepresident de l’AESCA (Associació Espanyola de Sociologia de la Cultura i de les Arts) i ha sigut fins a l’any 2005 Art Network Board (coordinador del grup d’investigació de les Arts) en l’ESA (Associació Europea de Cultura). És autor de diversos llibres relacionats amb la cultura entre els quals destaquen La escena de la vida. Una interpretación sociológica y cultural de la arquitectura teatral griega. Publicacions de la Universitat d’Alacant; Cultura y globalización. Entre el conflicto y el diálogo, Publicacions de la Universitat d’Alacant; Espacios y Tiempos Inciertos de la Cultura, Editorial Anthropos, 2007, Barcelona; La Sociedad evanescente, Editorial Anthropos, 2009; i La Sociología como una de las Bellas Artes. La influencia de la Literatura y de las Artes en la Sociología, Editorial Anthropos, 2012.

Igualment ha publicat nombrosos articles en llibres i en revistes especialitzades espanyoles i europees. També ha fet incursions en la sociologia històrica. És editor de diversos llibres, entre els quals destaquen Cultura y globalización. Entre el conflicto y el diálogo, Espacios y tiempos inciertos de la cultura i La Sociología como una de las Bellas Artes. La influencia del Arte y de la literatura en el pensamiento sociológico i coordinador d’exemplars monogràfics de revistes especialitzades com a Arte y poder, Revista Política y Sociedad, Universitat Complutense de Madrid; Migracions i cultura, Papers. Revista de Sociologia, Universitat de Barcelona; i La Sociedad de Alicante ante el nuevo milenio, Revista Canelobre, Diputació Provincial d’Alacant. Ha participat en nombrosos Congressos nacionals i internacionals, ha impartit cursos, conferències i seminaris en diferents universitats espanyoles, europees i argentines.

Ha sigut director de l’equip d’investigació del projecte d’I+D de la Generalitat Valenciana SOLCOR. ENTRE LA SOLITUD I EL CORATGE. Cultura, dona i immigració a la Comunitat Valenciana (GV05/277) i membre dels equips d’investigació del projecte de Cooperació d’Universitats Mediterrànies sobre Migracions (UNIMEDIMIGRA) 2005; d’Estudis transversals: la creació i la recepció en les literatures i altres arts del Mediterrani Occidental; i de l’Observatori Lucentino d’Administració i Polítiques Públiques Comparades.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464