Saltar apartados

L'Aula de la Salut de la Seu Ciutat d'Alacant organitza la taula redona "Claus per a la prevenció del càncer de pell"

Amb motiu del Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell

 

Prevenir_CancerPiel1

 

Alacant. Divendres, 9 de juny de 2017

El pròxim dimarts 13 de juny es commemora el Dia Europeu del Càncer de Pell. Amb aquest motiu, l’Aula de la Salut de la Seu Ciutat d’Alacant i la Facultat de Ciències de la Salut de la UA, organitzen la taula redona “Claus per a la prevenció del càncer de pell”, el mateix dimarts, a les 19 hores a la Seu (Sant Ferran, 40).

La taula redona tindrà dos experts del Centre Dermatològic d’Alacant: el doctor Miguel González Nebreda i la infermera Encarna Espejo Luna.

M. Flores Vizcaya Moreno, directora del Grup d’Investigació Infermeria Clínica i professora del Departament d’Infermeria de la Universitat d’Alacant, actuarà com a moderadora d’un acte, que també tindrà l’assistència del degà de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA, José Antonio Hurtado, i la directora de l’Aula de Salut de la Seu, Ana Laguna.

Segons els experts, el càncer de pell és el tipus de càncer més freqüent i la incidència que té tendeix a triplicar-se cada dècada. “Una de cada sis persones el desenvoluparà al llarg de la seua vida”, asseguren, per la qual cosa el lema triat per a enguany és “Només tens una pell. Protegeix-la del dany solar”. Davant d’aquest panorama, incideixen que “la bona notícia és que el diagnòstic precoç marca la diferència. El 100% dels tumors que es tracten a temps poden guarir-se. La prevenció és fonamental”.

 

Campanya Euromelanoma 2017

Des del 1960, segons l’Agència d’Investigació del Càncer (IARC), organisme depenent de l’OMS, s’ha observat un augment de la incidència de melanoma en un 3-7% anual a tot el món. I és que el major envelliment de la població juntament amb una elevada exposició a la radiació ultraviolada, suposa un augment del risc de desenvolupar càncer de pell. Aquestes són alguns de les dades facilitades per la Fundació Pell Sana de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV).

Enguany, el lema europeu de la Campanya Euromelanoma és “Només tens una pell. Protegeix-la del dany solar”. Es tracta de la campanya més important a nivell europeu en prevenció d’aquesta malaltia. Segons el Dr. Agustín Buendía, responsable d’aquesta campanya a Espanya, hi ha una evidència que el risc de desenvolupar càncer de pell és més gran si l’exposició a radiació ultraviolada és inadequada o excessiva, i s’uneix a altres factors com la predisposició genètica, el fototipus cutani baix, la sensibilitat solar i estats d’immunosupressió, entre d’altres.

La Campaña Euromelanoma va sorgir l’any 1999 i té com a objectiu conscienciar la societat sobre la importància d’una cura preventiva per a evitar el càncer, com també proporcionar informació i tractament en la fase primària i secundària. Actualment, té la participació de 34 països, atenent més de 450.000 pacients. Està demostrada l’eficàcia de les campanyes preventives a nivell mundial.

El risc acumulatiu de patir un melanoma per a un home blanc al llarg de la seua vida l’any 2000 era d’1/74 i el 2015 d’1/50, depenent de les zones geogràfiques. Pel que fa a Europa, el nombre de casos supera els 3,5 milions i és que més de 22.000 europeus moren de melanoma cada any. Durant els últims 30 anys, la incidència del càncer de pell tipus melanoma i CCNM ha experimentat un augment continu, amb taxes més elevades en dones que en homes. A Espanya es detecten 4.000 nous casos a l’any.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464