Saltar apartados

La UA commemora els quaranta anys de les primeres eleccions democràtiques amb una conferència, un col·loqui amb parlamentaris del setanta-set i una exposició a la Seu Ciutat d'Alacant

 

Primeres_eleccions

 

Alacant. Dimarts, 6 de juny de 2017

El 15 de juny de l'any 1977 figura entre les dates històriques de la vida espanyola. Els ciutadans tornaven a les urnes en unes eleccions democràtiques després de tres anys de guerra civil i trenta-vuit de dictadura. Un llarg parèntesi de quaranta-un anys. Els esdeveniments anteriors, des de l'estiu del 1975 i la mort del dictador Francisco Franco fins a la convocatòria i celebració d'eleccions, expliquen el dur camí cap a la democràcia reconquistada.

Amb motiu d’aquest fet històric, del qual ara es compleixen quaranta anys, la Universitat d'Alacant ha dissenyat un programa d'activitats amb les quals pretén commemorar, difondre i analitzar el desenvolupament d'aquests esdeveniments. Amb aquest objectiu, l'Arxiu de la Democràcia de la UA ha organitzat un programa integrat per una conferència, un col·loqui i una exposició en col·laboració amb el MUA, que es duran a terme a la Seu ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4).

El programa commemoratiu començarà demà dimecres 7 de juny a les 20 hores, amb la xarrada «La Transición a las primeras elecciones democráticas» a càrrec de Francisco Moreno Sáez, comissari de l'exposició i membre del Consell Assessor de l'Arxiu de la Democràcia. L'endemà, dijous 8 de juny, al mateix lloc i a la mateixa hora, tindrà lloc l'interessant «Col·loqui amb els parlamentaris del setanta-set», en el qual intervindran Jesús Prado, director del diari Información el 15 de juny de 1977; José María Perea, redactor de La Verdad (edició Alacant) en la mateixa data; el diputat Joaquín Galant Ruiz i el senador Josep Bevià Pastor, elegits el 15 de juny de 1977 per la circumscripció electoral d'Alacant. I el divendres 9 de juny a les 20 hores s'inaugurarà l'exposició «Quaranta aniversari de les primeres eleccions democràtiques del 1977», a la sala Juana Francés de la Seu Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4), una mostra comissariada per Francisco Moreno Sáez i José María Perea.

L'exposició, que estarà oberta al públic fins al 25 de juliol, la componen tretze plafons amb textos explicatius, cartells de l'època i fotografies cedides pels fotògrafs Goyo, Ángel García, Perfecto Arjones i Tono Marín, a més d'imatges del mateix Arxiu de la Democràcia, de l'Arxiu Municipal d'Alacant, i dels diaris Información i La Verdad.

Entre les imatges de l'exposició es poden veure cartells de propaganda electoral dels partits polítics que van presentar les seues candidatures, pamflets i, fins i tot, curiosos cartells amb explicacions de «com votar». No falten programes electorals, portades i notícies de periòdics i revistes locals i nacionals.

Els plafons fan un recorregut amb textos explicatius que comencen amb el tens estiu de 1975; la mort de Francisco Franco l'octubre del mateix any; la proclamació del rei Joan Carles I; el govern de Suárez i la reforma política; la legalització del PCE i la convocatòria d'eleccions; les candidatures; la campanya electoral; els resultats; el camí cap a la Constitució, i un últim apartat que reflecteix com era la societat d'Alacant l'any 1977.

Invitació

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464