Saltar apartados

#Reme Project s'exposa des de demà dimarts a la Barcelona Design Week 2017

El refugi temporal per a emergències que canvia consciències viatja de Madrid, en Centre Cultural Conde Duque, al Museu del Disseny de Barcelona

 

REmeProject1
REmeProject2
REmeProject3

 

Alacant. 5 de juny de 2017

El projecte #Reme torna a col·laborar amb l’Ambaixada Italiana i el projecte ITmakES, però aquesta vegada viatja a Barcelona des de Madrid, on ha estat exposat en el Centre Cultural Conde Duque de Madrid, des del divendres i fins a ahir diumenge, amb motiu del Dia de la República i de la mà de l’Ambaixada d’Itàlia a Espanya. Aquest és un sistema constructiu per a refugis d’emergència, dissenyat en Fab Lab Alacant, el laboratori d’investigació en fabricació digital de la Universitat d’Alacant. El prototip de Madrid es va desplaçar en una caixa de 50x50x50, amb un pes de 50 quilograms.

Amb motiu de la Barcelona Design Week (BDW 2017), el Disseny Hub Barcelona acollirà des de demà dimarts 6 de juny un prototip de refugi temporal #Reme; aquest ha sigut dissenyat amb l’objectiu de respondre a necessitats que sorgeixen en situacions d’emergència, com poden ser l’actual conflicte sirià o els terratrèmols que afecten Itàlia. S’exposarà en el Museu del Disseny de Barcelona i uns altres importants FAD o BCD.

Batejat com #Reme, aquest projecte –ideat i desenvolupat per Fab Lab Alacant–, laboratori de fabricació digital de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant, és un espai habitacional concebut mitjançant el disseny paramètric que es construeix amb tècniques i eines pròpies de la fabricació digital.

#Reme consisteix en un sistema de construcció tipus LEGO que inclou dues peces bàsiques amb un assemblatge molt senzill, una cosa que permet el muntatge a qualsevol persona sense necessitat de coneixements tècnics. Aquest un dels principis bàsics en els quals es basen els FabLabs: l’autoproducció o cultura del DIY –Do It Yourself (Fes-ho tu mateix)–, un concepte que els impulsors de #Reme prefereixen rebatejar com DIT –Do It Toghether (Fem-ho junts)–.

El refugi està dissenyat per a ser produït i construït amb tecnologies i recursos molt comuns. Preveu la utilització de fusta, plàstic i cartó, entre d’altres materials, com també tecnologies i sistemes presents tant en centres de producció digital, com pot ser un FabLab, o eines i sistemes utilitzats per fusters, metal·listes, torners o constructors.

En aquest sentit, davant de l’actitud passiva amb la qual se sol estigmatitzar les comunitats que han patit una crisi, #Reme preveu les persones damnificades com a agents actius i productors locals, capaços de produir o ajudar com qualsevol voluntari, cooperant o agent expert.

#Reme ha sigut premiat pel Festival Internacional d’Arquitectura Ema3, i ha sigut seleccionat per diverses iniciatives com The Fab Linkage i la XVII mostra de joves creadors Trobades d’Art Contemporani (EAC17) organitzat per l’Institut Juan Gil Albert.

Cal destacar que en el marc del projecte ITmakES/The Fab Linkage, s’està avançant en el desenvolupament de sistemes constructius que segueixen la línia d’investigació que proposa #REme, un treball que es duu a terme amb altres dos equips: WASP (Itàlia), DAT Pangea (Barcelona/França).

El prototip de #Reme es pot visitar en el Disseny Hub Barcelona del 6 al 14 de juny de 2017. Aquesta instal·lació està patrocinada per l’Ambaixada d’Itàlia a Madrid i té la col·laboració del Consolat General d’Itàlia a Barcelona i l’Institut Italià de Cultura de Barcelona.

 

Notícies relacionades:

El projecte #Reme de Fab Lab Alacant col·labora amb l’Ambaixada d’Itàlia en#ITmakES Village Madrid

#Reme de Fab Lab Alacant participa en la iniciativa ITmakES de l’Ambaixada d’Itàlia a Espanya

 

Xarxes socials:

https://www.facebook.com/fablabalicante

https://twitter.com/fablabalc

 

Info d’ITmakES:

www.itmakes.net

www.thefablinkage.net

www.vivace.info

https://www.facebook.com/itmakes

https://twitter.com/italyinspa

http://www.italiaonlive.com/

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464