Saltar apartados

Tecnologia per a la integració social a través de la càtedra Santander-UA

Un conveni entre la càtedra Santander-Universitat d’Alacant i l’Associació de Paralítics Cerebrals d’Alacant (APCA) facilita l’accés a les noves tecnologies del col·lectiu d’usuaris amb paràlisi cerebral

 

APCA_1
APCA_2
APCA_3
APCA_4

 

Alacant. Dilluns, 5 de juny de 2017

La càtedra Santander-Universitat d’Alacant de Transformació Digital i l’Associació de Paralítics Cerebrals d’Alacant (APCA), han signat un conveni de col·laboració amb l’objectiu d’aconseguir una major integració social a la realitat digital del col·lectiu de persones amb paràlisi cerebral a través de l’assessorament, la investigació i la col·laboració de les dues entitats. L’acord, que s’engloba en el conveni marc que té la Universitat d’Alacant amb APCA, es va signar el dijous 11 d’abril a la seu de l’associació en el centre "Infanta Elena" de Sant Joan d’Alacant. A l’acte, hi van assistir el president i la gerent d’APCA, Vicente Torres i Elisa Torres, el director de la càtedra de Transformació Digital, Faraón Llorens, juntament amb els professors de la UA vinculats a la càtedra, personal d’APCA i nombrosos pacients del centre.

Els professors de la UA associats a la Càtedra de Transformació Digital col·laboren amb APCA des de fa diversos anys, i desenvolupen treballs de final de grau juntament amb estudiants del grau en Enginyeria Multimèdia de la UA, destinats a millorar les possibilitats d’accés dels usuaris amb paràlisi cerebral a la tecnologia, l’oci digital i la comunicació. Aquests projectes s’engloben dins de la responsabilitat social activa que té la càtedra Santander-UA de Transformació Digital com una part de la Universitat d’Alacant. Aquesta responsabilitat s’assumeix, entre altres formes, amb la transferència als estudiants del deure ètic de facilitar la inclusió social de les persones amb discapacitat, mitjançant la realització dels treballs final de grau en col·laboració amb les associacions d’usuaris discapacitats. En particular, una de les línies de col·laboració se centra en el disseny i el desenvolupament de videojocs adaptats i de dispositius que faciliten la comunicació. Els últims anys, s’han desenvolupat tres videojocs adaptats a usuaris amb paràlisi cerebral i un sistema de comunicació a través d’una tauleta electrònica.

La majoria de les persones que pateixen de paràlisi cerebral tenen limitacions d’índole diversa, entre aquestes moviments espasmòdics o poc precisos i dificultats en la parla. Amb els projectes que desenvolupen la càtedra de Transformació Digital i APCA, tractem d’adaptar els productes tecnològics a les capacitats d’aquests usuaris, i els aportem solucions concretes i pràctiques que els permeten accedir a la tecnologia en general i als videojocs en particular. Entre les estratègies que s’utilitzen per a adaptar la interacció destaca l’ús de dispositius que requereixen accions més senzilles utilitzant qualsevol part del cos que tinga mobilitat, juntament amb la reducció de la interacció a través d’escombratges en pantalla, controladors de selecció, reducció de la velocitat o simplificació dels elements gràfics. Últimament s’han desenvolupat dispositius que, convenientment adaptats, permeten la interacció sense contacte amb el dispositiu físic. És el cas de Kinect de Microsoft, que facilita la interacció amb l’ordinador a través del moviment de qualsevol part del cos que és captat mitjançant un conjunt de càmeres amb característiques especials.

Per això, durant la signatura del conveni, es va dur a terme la cessió i el lliurament d’un dispositiu d’interacció Kinect perquè els usuaris d’APCA puguen jugar als jocs desenvolupats amb aquesta tecnologia. Aquesta cessió és el primer resultat del conveni, que es preveu que propicie a partir d’ara el desenvolupament de nous projectes que permeten acostar les noves tecnologies al col·lectiu d’usuaris amb paràlisi cerebral.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464