Saltar apartados

Una nova troballa en les excavacions a l'Alcúdia comença a reescriure la història de la Ilici ibèrica

Una àmfora romana associada a un fragment de gerra ibèrica qüestiona la datació assignada fins ara pels experts

El descobriment palesa la importància de l'arqueologia de camp per a renovar les fonts sobre les quals podem construir i conèixer la història

AnforaRomana_Equipe_UROZ_ALCUDIA

Fotografia cedida per Héctor Uroz

 

Alacant. 8 de juny de 2017

El descobriment d'una àmfora romana al costat d'un fragment de gerra ibèrica a l'Alcúdia d'Elx desmunta un tros de la història d'Ilici que començava a ser confirmada per revisions recents de la documentació de les excavacions antigues.

Quan tots els estudis que es realitzaven sobre la fase històrica a la qual es podria associar la troballa de l'àmfora corresponen a la primera fundació colonial romana d'Ilici, datada al final dels anys quaranta del segle I a. de C., les dues peces trobades juntes qüestionen la data donada fins ara com a vàlida pels experts.

A aquesta conclusió ha arribat Héctor Uroz, membre de l'equip del projecte Dames i Herois. Després de la Ilici ibèrica i especialista en iconografia ibèrica. El també professor d'Història Antiga de la Universitat de Múrcia apunta que el descobriment «obri una nova perspectiva, més àmplia i complexa, en la qual el factor Roma va adquirint més importància en la gestació, com a mínim, d’alguns d'aquests vasos». I, per descomptat, «el que posa de manifest és la necessitat i la rellevància del treball de camp, de l'excavació arqueològica, perquè ens proporciona noves fonts sobre les quals podem construir la història». No obstant això, distingeix que «la troballa no significa que calga desmuntar de colp tot el que pensem sobre la iconografia ibèrica final de l'Alcúdia, ni de bon tros».

Les excavacions arqueològiques efectuades en el projecte Dames i Herois. Després de la Ilici ibèrica, finançat per la Universitat d'Alacant i l'Ajuntament d'Elx, sota la direcció científica del catedràtic d'Història Antiga de la UA, José Uroz Sáez, localitzaven recentment en una fossa associats una àmfora romana de tipus Ovoide 5 amb un fragment de gerra ibèrica amb decoració figurada, amb representacions de llop carnassier i ocells.

«Per la cronologia que aporta l'àmfora, la fase històrica a la qual podríem associar la troballa és la primera fundació colonial romana d'Ilici, al final dels anys quaranta del segle I a. de C.». L'expert Héctor Uroz avisa que «això contrasta amb la datació que s'ha sospesat tradicionalment per a aquests vasos ibèrics, localitzats en un moment ibèric una mica més antic i previ a la fundació romana, i que es començava a veure confirmada també per revisions recents de la documentació de les excavacions antigues que es duen a terme des de la Fundació L’Alcúdia».

En termes genèrics, els especialistes solen associar aquests vasos i la seua iconografia a una espècie de «propaganda de l'aristocràcia ibèrica», que basa la legitimitat del seu poder en la connexió amb un passat mític i heroic. «La qüestió és», planteja l'investigador, «a qui s’adreça aquest missatge, si a les clienteles ibèriques o al nou poder romà, al qual volien mostrar la seua vàlua, i això depèn del seu moment de producció». El professor de la UMU obri un nou debat científic quan afirma que «coneixem algun cas en què aquests vasos són encarregats en ple ambient romà, com és el cas de la colònia de Valentia, i en el qual el factor aristocràcia ibèrica brilla per la seua absència. És així com hem de valorar alguns dels vasos de l’Alcúdia? Jo crec que no».

El projecte Dames i Herois. A la Recerca de la Ilici Ibèrica està integrat per un equip multidisciplinari; excavava en el sector 11 de l’Alcúdia d'Elx, sector on es va trobar la Dama d'Elx fa 120 anys. L'objectiu últim és aportar informació sobre les fases ibèriques de l’Alcúdia i, al mateix temps, trobar una estratigrafia arqueològica que actue com a reflex de les diferents fases històriques, que van des de la fase romana tardana fins a la ibèrica més antiga, per les quals ha passat el jaciment d'Ilici. Tot això permetrà enquadrar les troballes que, afegeix Héctor Uroz, «en el cas d'aquest projecte, són molt nombroses i variades».

 

Notícies relacionades:

Investigadors de la Universitat d'Alacant troben a l'Alcúdia una fossa amb un enterrament col·lectiu del període tardà de l'enclavament

La Universitat d'Alacant s'erigeix en primer mecenes del Projecte de recerca arqueològica a L'Alcúdia


Vídeo de la troballa

 

Xarxes socials:

https://www.facebook.com/proyectoiliciibericaua/#

@proyectoIliciIbericaUA

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464