Saltar apartados

CRISPR, la tècnica més precisa per a editar el genoma, Premi Fronteres del Coneixement de la Fundació BBVA

 

D’esquerra a dreta, Emmanuelle Charpentier, Jennifer Doudna i Francisco Martínez Mojica, guardonats amb el Premi Fronteres del Coneixement en Biomedicina

 

Alacant. Divendres, 16 de juny de 2017

Els autors d’alguns dels èxits que millor il·lustren l’avanç del coneixement en les últimes dècades, guanyadors en la IX edició dels Premis Fundació BBVA Fronteres del Coneixement, van arreplegar ahir el seu guardó al Palau del Marquès de Salamanca, a Madrid. Entre les contribucions premiades, es troben CRISPR, la tècnica més precisa per a editar el genoma del científic de la Universitat d’Alacant, Francis Mojica.

Mojica va intervenir en nom dels guardonats en Biomedicina i va destacar que reben el premi com “un magnífic suport a la ciència derivada de la curiositat, als descobriments bàsics en ciència”. “CRISPR és el resultat d’aquest tipus d’estudis, d’una recerca de coneixement que proporciona instruments per a retroalimentar el coneixement. Com a efecte secundari, aquest bucle obri nous camins per a tractar, i potser resoldre, qüestions tan cabdals com el tractament i la prevenció de malalties incurables”.

El microbiòleg de la Universitat d’Alacant va afirmar que “en un moment en què molts països limiten el finançament de la investigació bàsica, aquest premi i el treball que distingeix, serveixen per a emfatitzar el valor intrínsec de la ciència per a la societat. Una realitat que hauria d’estar clara per a tots, però que, evidentment, no ho està”.

 

Guardonats

Els guardonats en aquesta edició han sigut els matemàtics David Cox i Bradley Efron, per crear eines estadístiques essencials per a l’avanç de la ciència moderna; els biòlegs Emmanuelle Charpentier, Jennifer Doudna i Francis Mojica per desenvolupar CRISPR,; els ecòlegs Gene E. Likens i Marten Scheffer per alertar de l’impacte global de la pluja àcida i descobrir que l’acció humana pot alterar els ecosistemes dràsticament i irreversible; el científic de la computació Geoffrey Hinton, per impulsar la intel·ligència artificial i crear programes capaços d’aprendre per si mateixos; l’economista Daron Acemoglu, per identificar a les institucions com a factors clau per al creixement i el benestar dels països; la compositora Sofia Gubaidulina, per la qualitat espiritual i la dimensió transformadora de la seua música; els climatòlegs Syukuro Manabe i James Hansen, per crear els primers models computacionals del clima, que van predir l’escalfament global producte de les emissions de CO2; i els investigadors biomèdics Pedro Alonso i Peter Myler, per aconseguir avanços clau contra malalties que afecten centenars de milions de persones en països en desenvolupament, com la malària.

Els Premis Fronteres van ser creats l’any 2008 per a reconèixer contribucions fonamentals capaces de transformar la visió del món, i donar la màxima visibilitat en l’espai públic als seus autors. Les vuit categories que tenen reflecteixen el mapa del coneixement del segle XXI.

 

Notícies relacionades

Francis Mojica rebrà demà el Premi Fronteres del Coneixement de la Fundació BBVA

L’investigador de la UA, Francisco Mojica, rep el premi Fronteres del Coneixement en la categoria de Biomedicina

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464