Saltar apartados

El melanoma maligne de pell ocupa la setena posició entre els tumors més prevalents en la població general

Amb motiu del Dia Europeu de Prevenció de Càncer de Pell el 13 de juny, la Universitat d'Alacant adverteix que la majoria de la població no es protegeix la pell correctament

Demà, a les 19 hores, a la Seu Ciutat d'Alacant del carrer de Sant Ferran, experts de l'àrea tractaran les claus per a prevenir el càncer de pell

 

MelenomaAlacant. Dilluns, 12 de juny de 2017

Segons l'informe «Las cifras del cáncer en España 2017», de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, el melanoma maligne de pell ocupa la setena posició entre els tumors més prevalents en la població general, i la quarta posició entre els tumors que afecten les dones. Dades que adquireixen una especial rellevància demà, dimarts 13 de juny, amb motiu del Dia Europeu de Prevenció del Càncer de Pell.

«A més de factors genètics i estils de vida, els casos de càncer de pell es poden evitar minimitzant l'exposició solar per activitats recreatives o laborals, així com fonts artificials de radiació UV», explica la directora del grup d’Investigació Infermeria Clínica i professora del Departament d'Infermeria de la Universitat d'Alacant, María Flores Vizcaya.

L'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venerologia en la presentació de la campanya Euromelanoma 2017 adverteix que la incidència de càncer de pell no cessa d’augmentar i ja arriba la consideració d'epidèmia a escala mundial. És per això que, des de la Universitat d'Alacant, Vizcaya apunta que «a Espanya és recomanable utilitzar un producte de protecció solar de factor trenta durant tot l'any, i de cinquanta a l'estiu. Convé recordar que la finalitat del fotoprotector no ha de ser mai prolongar el temps d'exposició al sol». 

Especialment durant l'estiu, a més de protegir amb para-sols, gorres, samarretes i ulleres de sol homologades, és aconsellable començar a prendre el sol de manera gradual i evitar les hores de màxima intensitat. En el cas dels infants menors de sis mesos convé que estiguin sempre a l'ombra i amb roba que els protegisca de la radiació solar. En aquest sentit, l'OMS adverteix que els rajos UV solars són més forts entre les deu del matí i les quatre de la vesprada.

«Els joves i els xiquets són uns sectors especialment vulnerables, i per aquest motiu sempre han d'usar un protector solar elevat, entre trenta o cinquanta, aplicar-ne una quantitat generosa trenta minuts abans de l'exposició, i repetir l'aplicació periòdicament després de banyar-se o si se sua molt. Així mateix, per a evitar la deshidratació és imprescindible beure molta aigua», insisteix la directora del grup d’investigació Infermeria Clínica.

«Tot i el flux d'informació i les campanyes de conscienciació, la majoria de la població no es protegeix adequadament de les radiacions solars. De fet, en zones d'alta exposició com Alacant, s'ha d'aplicar crema protectora durant tot l'any», assenyala María Flores Vizcaya. «És important que recordem que la pell “té memòria”, és a dir, que el dany produït per l'exposició al sol és acumulatiu», adverteix. 

Diagnòstic precoç

Un dels primers signes d'alarma per a detectar aquest tipus de malaltia és una ferida que no se cicatritza o l'aparició de noves taques a la pell; per aquest motiu és important conscienciar i informar la societat sobre les autoexploracions i l'exploració clínica per part dels professionals d'atenció primària.

Conscients que un diagnòstic precoç és una garantia d'èxit, investigadors del grup d’investigació d'Enginyeria Bioinspirada i Informàtica per a la Salut (IBIS) de la Universitat d'Alacant han desenvolupat un sistema que ajuda en el reconeixement del melanoma a través de les característiques visuals d'una imatge de la lesió. Aquesta eina, ja patentada, es pot usar de manera automàtica per a decidir amb quina urgència cal remetre un pacient al dermatòleg.

 

Vídeo tecnologia

 

La majoria dels melanomes es localitzen a la pell i poden tenir colors variats com marrons, negre, blau, roig o gris. «Són fàcilment detectables precoçment, però, per a fer-ho, és important identificar i consultar qualsevol piga o úlcera que apareix i els canvis en els existents, així com els canvis en la coloració de la pell», explica la professora de la Facultat de Ciències de Salut de la UA. Els criteris ABCD ajuden també a identificar una lesió com sospitosa de malignitat, ja que defineix les quatre característiques fonamentals del melanoma: A, asimetria; B, vores irregulars; C, heterogeneïtat o igualtat de colors, i D, diàmetre per a indicar lesions d'una certa grandària, generalment amb un diàmetre superior a sis mil·límetres», detalla.

Claus per a la prevenció

Amb la finalitat de fer conèixer i informar sobre les mesures de prevenció del càncer de pell entre la població alacantina, demà dimarts 13 de juny a les 19 hores, a la Seu Ciutat d'Alacant (Sant Ferran, 40), l'Aula de la Salut i la Facultat de Ciències de la Salut de la UA organitzen la taula redona «Claus per a la prevenció del càncer de pell». La jornada comptarà amb els experts del Centre Dermatològic d'Alacant, el doctor Miguel González Nebreda i la infermera Encarna Espejo Luna, juntament amb la professora de la UA, María Flores Vizcaya, que actuarà com a moderadora.

Més informació:

L'Aula de la Salut de la Seu Ciutat d'Alacant organitza la taula redona “Claus per a la prevenció del càncer de pell”

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464