Saltar apartados

La Universitat d'Alacant i el Parc Científic d'Alacant premien cinc idees innovadores en la VI edició dels Premis Impuls

 

PREMIS_IMPULSE_2017_1
PREMIS_IMPULSE_2017_2
PREMIS_IMPULSE_2017_3
PREMIS_IMPULSE_2017_4
PREMIS_IMPULSE_2017_5
PREMIS_IMPULSE_2017_6
PREMIS_IMPULSE_2017_7
PREMIS_IMPULSE_2017_8
PREMIS_IMPULSE_2017_9
PREMIS_IMPULSE_2017_10
PREMIS_IMPULSE_2017_11
PREMIS_IMPULSE_2017_12
PREMIS_IMPULSE_2017_13
PREMIS_IMPULSE_2017_14

 

Alacant. Divendres, 16 de juny de 2017

En el marc de la Gala Impuls 2017, que va tenir lloc ahir dijous 15 de juny a la Universitat d’Alacant, es van conèixer les cinc idees innovadores i sostenibles premiades en els Premis Impuls promoguts per la UA i la Fundació Parc Científic d’Alacant de la Comunitat Valenciana (FPCA). A aquesta VI Edició, que té fins a 32.000 euros en premis, s’han presentat un total de 29 propostes: 5 projectes en la modalitat A, basats en resultats d’investigació promoguts per personal investigador; 19 projectes en la modalitat B, promoguts per estudiants o titulades i titulats de la UA; i 5 en la modalitat C, dirigida a projectes basats en la reutilització de dades obertes promogudes també per estudiants o titulades i titulats.

En concret, en la modalitat A, el jurat ha acordat dotar Nax amb un premi de 8.000 euros més 3.000 euros del Parc Científic d’Alacant (PCA), un projecte promogut per Caleb de Bernardis i Beatriz Sanchis. I un premi de 4.000 euros més 3.000 euros del PCA a Nouss Intelligence ideat pels investigadors Francisco Javier Ferrández, Juan Manuel García, Jerónimo Mora, Rafael Valdivieso, Oscar Marín i Fernando G. Guerrero.

Nax ofereix un servei d’agricultura de precisió al sector del món agrícola, que posa a la disposició de l’usuari un sistema que permet monitoritzar mitjançant una aplicació en el núvol accessible des de qualsevol lloc del món de forma contínua l’evolució i l’estat dels cultius. Per a això, tenen un sistema que permet combinar models agronòmics amb imatges de satèl·lits i/o drons, que fa possible cobrir grans extensions de terreny en un mateix instant de temps, i models matemàtics que descriuen l’evolució temporal d’aquests.

Per la seua banda, Nouss Intelligence sorgeix originalment d’un projecte d’investigació d’un equip d’investigadors del Grup I2RC de la UA. L’empresa desenvoluparà motors que resolen eficaçment problemes complexos d’amplis sectors del mercat sobre solucions basades en Intel·ligència Artificial a través del desenvolupament d’algorismes intel·ligents per a la planificació i optimització de recursos, connectables a programari de gestió empresarial actuals.

 

Premis a estudiants

En la modalitat B, amb una dotació de 1.500 euros, s’ha seleccionat Aiudo nascut del projecte Auxistencia, ideat per Daniel Ibiza juntament amb Raúl Sanjuán i Ignacio Guarinos. Es tracta d’una empresa d’ajuda a domicili en línia que inclou la gestió d’una xarxa de cuidadors especialitzada en el col·lectiu de la dependència i la tercera edat, i també d’ajudes capdavanteres per al foment de la independència i de l’envelliment actiu. Creen solucions innovadores per a un sector molt sensible i vulnerable i ofereixen ajuda a domicili centrada en el pacient, econòmica i assequible, amb personal especialitzat i de qualitat.

A més, la iniciativa empresarial Inverge Studios ha rebut 1.500 euros i 2.000 euros del PCA. Ideada per Ana Martínez, Vicente Andrés Quesada, Anna Fabrés, Francisco Javier Gerona, Pablo Martínez i Jorge Quesada Mora, Inverge Studios és una desenvolupadora independent de videojocs per a dispositius mòbils iOS i Android capaç de publicar un nou videojoc de qualitat cada mes. Per a complir amb aquests temps de desenvolupament tan reduïts, tot mantenint la qualitat i aportant totes les funcionalitats d’un títol mòbil complet, com desat en el núvol, compartir amb xarxes socials, rànquing, èxits, etc., treballen seguint una metodologia àgil i usen eines pròpies, en contínua evolució, integrats amb el motor de joc Unity.

Finalment, en la modalitat C, amb un premi de 1.500 euros i 2.000 euros del PCA, l’únic premi ha sigut atorgat a Lucas Gil i Martín García Ripoll per SecurUA, aplicació mòbil de seguretat per a tota la comunitat universitària que ajuda a millorar i optimitzar les faenes de vigilància i monitoratge, incrementant així la sensació de seguretat. La comunitat universitària podrà tant reportar riscos detectats al personal de seguretat com rebre les alertes de seguretat emeses en el marc de la Universitat com, per exemple, un incendi, amenaça de bomba, etc. L’equip de seguretat de la UA tindrà accés a un panell de control des del qual podrà administrar les diferents amenaces que hi haja dins del campus universitari, localitzar en un mapa els usuaris que es troben en el campus, etc.

 

Gal·la Impuls

La primera Gala Impuls 2017 de la Universitat d’Alacant s’ha presentat com una trobada per a visibilitzar empreses de base tecnològica, projectes i idees innovadores que cada any sorgeixen en un campus que aposta fortament per la investigació i la innovació. De fet, l’acte va servir per a posar en valor l’aposta per la transferència del coneixement, especialment, a través del programa innoUA llançat l’any 2015. Aquest programa d’acostament a les empreses persegueix, mitjançant diverses accions com l’organització de fòrums i trobades empresarials, la posada en marxa d’un nou portal d’oferta tecnològica per a reforçar la col·laboració amb el teixit empresarial.

D’altra banda, durant la Gala, per a reconèixer l’extensa col·laboració de Repsol en matèria d’investigació i transferència, el rector de la UA, Manuel Palomar, va lliurar el premi “Empresa més col·laboradora en I+D 2017” a Sonia Segura i Laura Marín, del Centre Tecnològic de la companyia. Després d’arreplegar el reconeixement, van voler agrair a la Universitat d’Alacant “el seu perfil innovador amb grups capdavanters d’investigació de gran qualitat amb els quals Repsol col·labora des de fa 25 anys. “Al llarg d’aquest temps hem tingut l’oportunitat de desenvolupar projectes conjunts i estudis d’alta qualitat i excel·lència amb els grups d’investigació dels departaments de Química Inorgànica, Química Analítica i Materials i Enginyeria de Processos Químics”, i van destacar el “compromís amb la investigació i la innovació com un mitjà per a traslladar avanços tecnològics a la consecució d’un major benestar social”.

Abans del lliurament de reconeixements, la Gala Impuls 2017 va començar amb una taula redona sobre emprenedoria i innovació moderada per la vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement de la UA, Amparo Navarro, en la qual van participar el director de l’Associació Espanyola d’Emprenedors Cientificotecnològics, Manuel Pérez-Alonso; la sòcia fundadora de l’EBT Applynano Solutions, Iluminada Rodríguez; i també el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana d’Innovació, Andrés García Reche.

El debat va posar sobre la taula la importància que els estudiants reben formació específica sobre posar en marxa projectes empresarials, al mateix temps que es va assenyalar també la necessitat d’incentivar entre els investigadors l’emprenedoria. Les intervencions es van centrar també en la necessitat de “vendre” a la societat els “productes innovadors”, que a més són els que ofereixen un valor afegit a la nostra economia, un fet que exigeix un “diàleg fluït” entre empreses i investigadors i una “aposta decidida de l’administració” per impulsar una estratègia que “retorne a la Comunitat al capdavant de la innovació a Espanya”.

Com a punt final a aquesta trobada dedicada a la innovació i la transferència, els assistents van poder visitar una mostra de 15 projectes empresarials sorgits dels Premis Impuls i de la iniciativa YUZZ emmarcats dins del programa ua:emprende, i la majoria d’aquests eren empreses de base tecnològica de la Universitat d’Alacant.

Notícies relacionades

La Universitat d’Alacant dedica una Gala a la transferència, la innovació i l’emprenedoria

La Universitat d’Alacant atorga el reconeixement "Empresa més col·laboradora en R+D" a Repsol

La Universitat d’Alacant llança la VI convocatòria dels Premis Impuls per a iniciatives empresarials innovadores i sostenibles

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464