Saltar apartados

Mateo Valero, investigador i director del Barcelona Supercomputing Center, nou protagonista de l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d'Alacant

El tantes vegades premiat investigador impartirà la xarrada “Supercomputación: motor para la ciencia y la ingeniería” i és un dels impulsors principals del projecte EuroHPC, que ha de donar a Europa sobirania informàtica

Mateo Valero ha centrat la seua investigació en arquitectura de computadors. El seu treball en aquest camp li ha atorgat diferents reconeixements entre els quals destaquen el Premi Internacional d’Arquitectura de Computadors Eckert-Mauchly (2007), Premis Nacionals d’Investigació i la concessió d’una European Research Council Advanced Grant, dotada amb més de 2,3 milions d’euros per al desenvolupament de RoMoL, el seu projecte d’investigació actual en el Barcelona Supercomputing Center, centrat en el disseny dels xips multicors dels processadors del futur

 

MATEO_VALEROAlacant. Dimarts, 13 de juny de 2017

El programa de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant arriba a l’última sessió de la primera edició amb la conferència “Supercomputación: motor para la ciencia y la ingeniería”, a càrrec del tantes vegades premiat investigador Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center (Centre Nacional de Supercomputació). La cita serà el pròxim dijous 15 de juny a les 19 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant (Sant Ferran, 40).

Mateo Valero, que centra la seua investigació en arquitectures per a computació d’altes prestacions, és un dels artífexs principals del projecte EuroHPC que ha de donar a Europa “sobirania informàtica”. Aquest projecte té com a objectiu principal que Europa desenvolupe els seus processadors i xips propis per a no dependre de tecnologia nord-americana com passa actualment. EuroHPC preveu construir quatre nous superordinadors que arriben a una velocitat de càlcul cent vegades superior de la disponible ara a Europa, una cosa que qualifiquen com “imprescindible per a mantenir la competitivitat de la ciència i de la indústria europees”.

Valero ha publicat prop de 700 articles i impartit més de 500 xarrades. Li va ser concedida una European Research Council Advanced Grant, dotada amb més de 2,3 milions d’euros, per al desenvolupament de RoMoL, el seu projecte d’investigació actual en el Barcelona Supercomputing Center, centrat en el disseny dels xips multicors dels processadors del futur. Ha sigut reconegut amb nombrosos premis per la seua investigació. Entre els reconeixements internacionals que té destaca el Premi Eckert-Mauchly (2007), el guardó més important a nivell mundial en l’àmbit de l’Arquitectura de Computadors; el premi Seymour Cray (2015), el més important a nivell mundial en l’àmbit de la Computació d’Altes Prestacions, atorgat per la IEEE Computer Society. Valero, ha sigut el primer investigador europeu a rebre aquest premi. També ha rebut el premi Harry H. Goode (2009) i l’any 2014 va ser concedit al prestigiós Gordon Bell.

En l’àmbit nacional, va rebre el Premi Nacional d’Investigació Julio Rey Pastor, d’Informàtica i Matemàtiques; el Premi Nacional d’Investigació Leonardo Torres Quevedo, d’Enginyeria; el Premi Rei Jaume I d’Investigació de la Generalitat Valenciana, el XVII premi de la Fundació Catalana d’Investigació per a la Investigació i Innovació, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el Premi Aragó. Valero va obtenir el títol d’Enginyer de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Madrid l’any 1974 i va fer el doctorat en Telecomunicacions a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on poc després d’arribar va començar a fer classes en la recentment creada Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB-UPC). Ben prompte es va convertir en el primer catedràtic espanyol d’Informàtica, amb la càtedra d’Arquitectura de Computadors. És membre de diverses acadèmies, entre aquestes, membre fundacional de la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya i és doctor honoris causa per diverses universitats.

 

El Barcelona Supercomputing Center (BSC)

Va ser establit l’any 2005 i allotja el MareNostrum, un dels superordinadors més potents d’Espanya. És el centre pioner de la supercomputació a Espanya. L’especialitat que té és la computació d’altes prestacions –també coneguda com HPC o High Performance Computing– i la missió que té és doble: oferir infraestructures i servei de supercomputació als científics espanyols i europeus, i generar coneixement i tecnologia per a transferir-los a la societat. És Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, membre de primer nivell de la infraestructura d’investigació europea PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), i gestiona la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES). Com a centre d’Investigació, té més de 456 experts de 45 països, organitzats en quatre grans àrees d’investigació: Ciències de la Computació, Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i Aplicacions Computacionals en Ciència i Enginyeria.

Actualment, la Supercomputació té com a objectius científics principals la Biomedicina; la Física i l’Espai; les Ciències del Clima; la Química i Materials; i les Enginyeries.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464