Saltar apartados

El rector de la UA es compromet a mantenir el mecenatge per a seguir investigant a l'Alcúdia tres anys més

L’alcalde d’Elx lloa la “relació privilegiada” amb la UA i apel·la a les ajudes privades per a poder explotar el potencial del jaciment

Els tres investigadors que han participat en les excavacions confirmen les importants troballes i demanen suport per a ampliar-les i consolidar-les

 

PLA_DIRECTOR_ALCUDIA_1
PLA_DIRECTOR_ALCUDIA_2
PLA_DIRECTOR_ALCUDIA_3
PLA_DIRECTOR_ALCUDIA_4
PLA_DIRECTOR_ALCUDIA_5
PLA_DIRECTOR_ALCUDIA_6

 

Reproducir

Declaracions rector i alcalde

 

Elx. Dilluns, 19 de juny de 2017

El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar i l’alcalde d’Elx, Carlos Gómez Serna han oferit aquest matí una roda de premsa en el jaciment arqueològic de l’Alcúdia per a fer un balanç de les excavacions dutes a terme dins del Programa Propi per al Foment de la I+D+I en la Universitat d’Alacant 2016 que promou el Vicerectorat de Investigació i Transferència del Coneixement de la Universitat d’Alacant.

Durant la seua intervenció, Manuel Palomar ha anunciat que el pla d’intervenció per als pròxim anys està garantit ja que la UA “mantindrà la inversió per a seguir investigant en el jaciment, almenys en els pròxims 3 anys”. Palomar ha explicat, a més, que s’està tractant de trobar finançament a través de projectes europeus. Per la seua banda, l’alcalde d’Elx, Carlos González, assegura que des del consistori “estem oberts a trobar nous espais per a la col·laboració” i ha apel·lat a la implicació privada per a fixar nous objectius que permeten explotar nous vessants que, com el turístic, poden ser tan beneficiosos per al jaciment com per a la ciutat”. Gómez, que ha qualificat de “relació privilegiada” la que uneix l’Ajuntament i la Universitat d’Alacant, ha reconegut la “gran labor feta per la Fundació L’Alcúdia” i la institució acadèmica.

En la roda de premsa han intervingut a més els tres investigadors que han dirigit els projectes d’excavació. Es tracta de el “Projecte Domus: viure en Illici” amb Sonia Gutiérrez Lloret al capdavant; “Arqueologia i socialització del coneixement en L’Alcudia d’Elx. Les Termes Orientals i àrees circumdants (ASTERO)”, dirigit per Jaime Molina Vidal i el “Projecte L’Alcúdia: investigació arqueològica interdisciplinària en el Sector 11” que lidera el professor José Uroz Sáez.

Els tres investigadors han destacat els importants èxits sorgits de la campanya, que aporten llum sobre diferents períodes històrics del jaciment i han coincidit essencialment a seguir incidint tant en les excavacions com en la consolidació i la conservació de les troballes.

En tots aquests s’ha posat de rellevància la multidisciplinarietat dels equips participants com també el paper fet durant els deu mesos que ha durat la campanya, pels operaris contractats per l’Ajuntament d’Elx.


Balanç dels projectes

 

Projecte Domus-L’Alcúdia. Viure en Ilici

Directora del projecte: Sonia Gutiérrez Lloret (directora del Consell Científic L’Alcúdia i de l’INAPH)

Web del projecte: https://web.ua.es/va/proyectodomus/

Treballs realitzats sobre la zona

La primera campanya d’excavació en el sector 4F ha suposat la posada en marxa d’una de les línies de foment de la investigació a l’Alcúdia desenvolupades per la Universitat d’Alacant en col·laboració amb l’Ajuntament d’Elx. Els treballs s’han centrat en un espai comprès entre dos domus (cases aristocràtiques romanes), al nord-oest de l’Alcúdia, d’on procedeixen alguns dels materials més emblemàtics de l’Alcúdia, com els gots ibers amb representacions de deesses i el mosaic de Sailacos, dels segle II i I a C.

S’ha excavat una àmplia superfície, on han aparegut restes de nous habitatges i el que és nou a l’Alcúdia, s’han documentat les fases més recents de la seua història, quan va ser un important bisbat bizantí i visigot, i es pot reconèixer per primera vegada indicis de la primerenca ocupació musulmana. Les excavacions demostren que la ciutat d’Ilici-l’Alcúdia va presenciar l’arribada dels musulmans l’any 713 (pacte de Teodomir), abans de la fundació de l’actual Elx el segle X, per a convertir-se gradualment en un espai agrícola.

Temps

Excavació del 13 de febrer al 17 de març; treball de laboratori fins al 12 d’abril. Estudi i publicació en curs. 14 investigadors, 2 tècnics, 16 estudiants i 1 peó de l’Ajuntament d’Elx.

Descobriments

En els abocadors i nivells d’ús més moderns s’han trobat materials molt representatius, entre els quals destaquen peces singulars d’una gran ressonància mediàtica, com la ja famosa figureta de Venus en os, una llucana amb una escena eròtica, un ídol púnic i diversos objectes romans. El registre bioarqueològic sistemàtic constitueix una altra de les innovacions principals de la intervenció, ja que el mostreig sistemàtic de llavors, carbons i pòl·lens ens permetrà conèixer l’evolució del paisatge durant l’antiguitat en el camp d’Elx.

Labor desenvolupada específicament pels peons

El peó municipal va treballar amb gran aprofitament del 15 de febrer al 14 de març, i va fer tasques de suport en l’excavació, garbellat i llavat de materials, i es va integrar plenament en l’equip.


Excavacions en les Termes Orientals de l’Alcúdia

Projecte ASTERO- PATRIMONI VIRTUAL

Direcció del projecte: Jaime Molina Vidal

Professor de l’Àrea d’Història Antiga UA

Grup d’investigació: Patrimoni Virtual-Universitat d’Alacant

Xarxes socials: @proyectoalcudia

 

Web: “Arqueologia i socialització del coneixement en l’Alcudia d’Elx. Les Termes Orientals i àrees circumdants (ASTERO)”.

Treballs fets sobre la zona

S’han desenvolupat noves excavacions en el sector oriental de l’Alcúdia d’Elx (7-F) en el qual a finals dels anys 90 del segle XX es va trobar un complex termal d’època augusta i altimperial (segles I-II d. de C.), que presentava diferents fases constructives posteriors d’època baiximperial i tardana (segles III al VII).

La campanya ha concentrat els esforços en la delimitació del complex termal i la comprensió de les seues fases i funcions.

Temps

L’excavació en les termes orientals s’ha desenvolupat entre el 27 de febrer i el 7 d’abril del 2017 amb la participació d’estudiants del màster de Patrimoni Virtual i del màster d’Arqueologia i Gestió Integral del Patrimoni, com també d’estudiants del grau d’Història.

S’ha tingut la col·laboració de l’equip de prospecció geofísica arqueològica de la Universitat de Cadis dirigit pel professor Lázaro Lagóstena.

Descobriments

S’ha trobat l’entrada principal de les termes pel costat occidental i s’ha excavat part del carrer que hi donava accés. En la mateixa porta, s’ha descobert una part de la paret despresa plena de grafits que presenten principalment noms personals.

D’altra banda s’ha descobert el vertader nucli termal en el sector oriental en el qual hem pogut excavar el frigidarium (sala freda) i part d’una sala calefactada pavimentada amb un magnífic mosaic policromo figurat. Es tracta d’una ampliació de les termes amb noves sales més grans i luxoses que s’han pogut datar en l’últim quart del segle I d. de C., la qual cosa indica un creixement de la població i de la importància de la ciutat romana.

S’ha estudiat el sistema de clavegueres i desguassos i s’ha determinat una part del sistema d’evacuació d’aigües i residus. No obstant això, no s’ha pogut arribar a delimitar completament el complex termal, objectiu que esperem aconseguir en pròximes campanyes.

Així mateix hem desenvolupat un programa paral·lel de socialització del coneixement que ha suposat la col·laboració en la campanya d’excavacions de grups d’estudiants del col·legi CEIP Sant Ferran i de l’IES Sixto Marco d’Elx, que culminarà amb l’extensió del programa de realitat virtual que es desenvoluparà al llarg de tot l’any 2017.

Feina desenvolupada específicament pels peons

Hem tingut el suport d’un peó finançat per l’Excm. Ajuntament d’Elx que s’ha implicat plenament en les tasques d’excavació i ha sigut d’una gran ajuda en les faenes d’excavació dels nous espais termals. El resultat de la col·laboració ha sigut òptim.

 

Projecte Dames i herois. Després de la Ilici ibèrica. Projecte l’Alcúdia: investigació arqueològica interdisciplinària en el Sector 11

Director del Projecte: José Uroz Sáez

Catedràtic d’Història Antiga de la Universitat d’Alacant

Xarxes socials: @proyectoIliciIbericaUA

Sector d’excavació en el jaciment:

el lloc on va aparèixer la Dama d’Elx l’any 1987

Període d’excavació:

mesos d’abril i maig de 2017

Faena desenvolupada específicament pels peons:

Quatre peons proporcionats per l’Ajuntament d’Elx (José Daniel Rodríguez Lozano, José Antonio Marín Rodríguez, Adrián Beas Mateu, Antonio David García Pérez).

Ocupació dels peons:

La mateixa que la dels estudiants i els especialistes, és a dir, les faenes típiques de l’excavació arqueològica, extracció d’unitats estratigràfiques, extracció dels objectes trobats, llavat i embossat del material. Tot això, fet amb gran professionalitat

Visita prevista a la nostra excavació:

Durant el recorregut es veurà el tall estratigràfic, des del paviment romà fins als nivells inferiors corresponents a l’època ibèrica, juntament amb el monument dedicat a la Dama; el tall següent, amb la troballa dels murs localitzats pel georadar; es mostraran alguns dels objectes trobats: restes escultòriques, monedes, gland de plom (bala de fona), material d’importació de Grècia i d’Itàlia, ceràmica ibèrica amb decoració zoomorfa.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464