Saltar apartados

L'alumni de la UA Sabrina Rivas guanya el Premi USAL-TALENT de la Universitat de Salamanca

 

Sabrina_RivasAlacant. Dilluns 19 de juny de 2017

L'alumni de la Universitat d'Alacant Sabrina Rivas ha sigut guardonada amb el Premi USAL-TALENT, en la modalitat de Literatura, convocat pel Centre Internacional de l'Espanyol, la Càtedra d'Alts Estudis de l'Espanyol i la Universitat de Salamanca, per la tesi doctoral «El árbol talado que retoña: la construcción de Miguel Hernández como escritor popular». Un premi al qual es van presentar 36 treballs de 24 universitats diferents. L'estudi ha sigut dirigit per la professora de la Universitat d'Alacant Carmen Alemany Bay, va ser defensat el març de 2016 i va rebre la màxima qualificació.

La tesi elaborada per l'alumni de la UA Sabrina Rivas té com a objectiu reconstruir la figura de Miguel Hernández com a escriptor «popular». El treball tracta la identitat de poeta, cristal·litzada fins a l'actualitat en l'imaginari cultural espanyol i llatinoamericà a partir de «dos nuclis problemàtics». D'una banda, la figura d'escriptor forjada des de la seua mateixa retòrica, atès que la seua poètica opera una decidida apropiació sobre el bastidor de la poesia tradicional popular. De l'altra, les imatges de poeta que es desprenen d'altres «textualitats» que circulen en el camp intel·lectual. En aquest cas, són rellevants no solament la intervenció d'Hernández dins del camp artístic i polític del seu temps, l'impacte de la seua posició «ex-cèntrica» en el cànon i les seues relacions desiguals amb altres poetes, sinó també la configuració, més tardana, d'una identitat simbòlica que aplega imatges de poeta heretades del romanticisme, com l’«heroi» o el «màrtir» i que, naturalment, entronquen en la postguerra amb certes figures de poeta «social». L'estudi se cenyeix a l'obra poètica d'Hernández i a testimonis escrits d’índole diversa, com ara epistolaris, biografies, autopoètiques, assajos crítics coetanis i posteriors, polèmiques actuals, etc., que miren de repensar una estètica i un home en l'infinit ventall de possibilitats que tots dos ofereixen.

Sabrina Rivas ha explicat que el premi per la seua tesi doctoral «em va causar una mica de sorpresa i que estic molt contenta i molt agraïda. Des que vaig començar els estudis de postgrau en la UA em vaig sentir com a casa, ja que la universitat i també els meus companys de màster van ser molt generosos tant en el terreny l'acadèmic com en el personal. I què haig de dir de la meua tutora, Carmen Alemany Bay? Que em va ajudar i em va estimular des del punt de vista intel·lectual perquè tot el complicat període d'escriptura de la tesi es desenvolupara de la millor manera possible». Un treball que va obtenir la menció de doctora internacional i que, a més, es va sufragar gràcies a una beca de recerca doctoral de la Fundació Carolina.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464