Saltar apartados

Cinc estudiants de Multimèdia de la UA s'associen amb una empresa i comercialitzen Quierocambiarlo, aplicació desenvolupada com a treball d'últim curs

El mètode d’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) aplicat en el grau els portarà demà dimarts 27 a implantar l’aplicació a Mèxic

Quierocambiarlo.com és una plataforma web/mòbil que permet l’intercanvi, mitjançant l’economia del canvi, de productes i serveis entre usuaris

 

Truequealo1
Truequealo2
Truequealo3

Imatges:

Els alumnes del grau en Multimèdia de la UA Raquel Yuste, Yolanda Torregrosa, Juan Francisco Bustos, Alejandro Torres i Pablo Serna

Portal de Truequealo

Portal de quierocambiarlo.com

 

Alacant. 26 de juny de 2017

Cinc estudiants de 4t curs del grau en Multimèdia de la Universitat d’Alacant comencen a comercialitzar l’aplicació que han desenvolupat com a projecte d’últim curs. Raquel Yuste, Yolanda Torregrosa, Juan Francisco Bustos, Alejandro Torres i Pablo Serna s’han associat a l’empresa Ibero Iniciativas Digitales SL i llançaran el seu producte a nivell mundial per tota Llatinoamèrica i Espanya, amb un abast d’aproximadament 500 milions d’usuaris.

El projecte original dels estudiants denominat Truequealo és una plataforma web/mòbil que permet l’intercanvi, mitjançant l’economia del canvi, de productes i serveis entre usuaris, i millora el ventall d’aplicacions actuals. Aquesta plataforma serà comercialitzada amb el nom de QuieroCambiarlo per l’empresa Ibero de la qual formaran part. La iniciativa ha partit de la proposta feta per José Vicente Berná, coordinador de l’itinerari de gestió de continguts en Enginyeria Multimèdia. Berná i Carlos Villagra, encarregat de l’itinerari de videojocs, són els dos coordinadors.

El projecte començarà amb la creació d’una societat en la qual participaran en igual proporció els set membres, tant els dos socis originals d’Ibero com els cinc alumnes del grau en Multimèdia de la UA, amb la finalitat de juntar el producte desenvolupat pels alumnes i les bases de dades, know how i posició actual de l’empresa i “posar tota la carn a la graella”, afirma el coordinador universitari.

Truequealo ha sigut desenvolupat pels estudiants, units amb el nom de grup “The Red Chicken”. Aquest és un dels sis projectes desenvolupats sobre aplicacions i serveis que es van presentar al maig passat a la UA, dins de la quarta edició de presentació de projectes fets per l’alumnat de 4t de Multimèdia de la UA.

L’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) és la metodologia d’ensenyament-aprenentatge utilitzada en aquestes assignatures del grau, com explica Carlos Villagra, professor del Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la UA. No hi ha exàmens i totes les assignatures s’avaluen sobre la base d’un projecte final. Villagra ja afirmava al maig passat sobre els treballs que “tots són bons, però alguns d’aquests són realment espectaculars”.

Els cinc estudiants pertanyen a la quarta promoció del grau en Enginyeria Multimèdia per la UA, que eixirà al mercat laboral quan acabe aquest curs 2016/2017, i ja tenen l’horitzó laboral cobert.

Demà dimarts 27 arranquen a Mèxic amb la marca comercial quierocambiarlo, que en aquell país serà quierocambiarlo.mx sorgida després del projecte acadèmic. Allí faran una prova del producte per a veure’n la resposta davant dels mercats. El pas següent serà la implantació des del dia 12 de juliol a Espanya, on hi ha més de 200.000 clients. “És on tenim el gruix de clients, juntament amb les campanyes de màrqueting, social media i premsa que estem preparant”, afirma el professor José Vicente Berná. “Intentarem carregar amb tot per a aprofitar el moment i tot l’impacte mediàtic possible”. A continuació, els pròxims mercats per a expandir el producte són Brasil, Colòmbia, Argentina, Perú i Veneçuela.

Berná afig, “com els dic ací no hi ha millor nota final que la que els clients donaran al producte”.

 

Situació real

Ara mateix estan treballant ja a ple rendiment amb el projecte. Cada dilluns mantenen una reunió de coordinació.

El professor és conscient que és important aprofitar les ocasions. En aquest cas, afirma, “tenim un equip de persones altament motivat i capacitat al qual només cal donar l’espenta necessària i guiar-los perquè puguen aconseguir una gran meta”. Jo personalment feia molts anys que esperava que "s’alinearen els astres" i crec que molt malament se’ns ha de donar perquè no se senta parlar de nosaltres els pròxims mesos.

“El més important ací crec que és l’impacte que han arribat a causar uns alumnes perquè una empresa canvie el seu model i no només vulga adquirir el seu producte sinó que el que vulga siga incorporar-lo a l’equip de treball”, apunta el professor.

Ibero Iniciativas Digitales SL és una empresa localitzada a Elx que es dedica a explotar publicitat per internet a través de portals d’anuncis classificats. Aquesta empresa va nàixer amb l’ànim de difondre l’economia del canvi, i la reutilització, i van fundar Quierocambiarlo.com (http://www.quierocambiarlo.com), plataforma on s’integrarà el treball dels alumnes.

L’empresa necessitava no únicament un llavat d’imatge, sinó també el llançament d’una nova plataforma per a competir contra les grans multinacionals del màrqueting digital. Des de fa anys Berná ha vist com l’alumnat de Multimèdia “està produint plataformes i aplicacions d’una gran qualitat, així que em vaig decidir a llançar-los un repte, que feren una proposta a l’empresa d’un nou portal capaç de competir amb les grans plataformes, especialment Wallapop i Vibbo, ja que el gran públic ara mateix demanda eines d’aquest tipus”, explica el professor.

Durant els últims vuit mesos, Berná ha dirigit el projecte tant com a professor, “perquè adquirisquen les competències necessàries”, com en el paper de “client”, “perquè el producte que sorgira finalment fóra tan professional com fóra possible i estiguera un pas més enllà d’un simple treball acadèmic”. El resultat ha sigut que la signatura comercial ha trobat en aquests alumnes el desenvolupament de producte que estaven cercant per a estendre’s per tota Amèrica del Sud entre els països hispanoparlants.

Un altre dels projectes dissenyats per estudiants de 4t de Multimèdia que ha generat interès és la plataforma per a fer pagaments des del mòbil “Appay". “La Universitat d’Alacant està interessada a utilitzar en les màquines expenedores per a restaurants, cafeteries, copisteries o pagament de taxes”, afirma el professor.

Per al curs pròxim, José Vicente Berná està intentant forjar una cartera de projectes per als alumnes amb l’objectiu que seguisquen aquesta dinàmica de fer treballs relacionats amb potencials clients reals en entorns reals. “Ara mateix, afirma, estic tractant de tancar projectes amb Forus (cadena de gimnasos a nivell nacional amb 13 centres), la Regidoria de Turisme de Torrevella i l’Associació APSA, i espere que alguna empresa més, inclosa la mateixa nova empresa Ibero”.

 

Notícies relacionades:

Estudiants del grau en Enginyeria Multimèdia de la UA participaran en el Festival Internacional de Videojocs Brains Eden 2017 de Cambridge

 

Vídeo de presentació projectes 4º Multimèdia. Detall de Truequealo en 1:11:10 a l'1:23:40 minuts

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464