Saltar apartados

Experts de la Universitat d'Alacant reclamen més acció coordinada per a recuperar el Mar Menor i avisa que serà un procés lent

 

Alacant. Dissabte, 24 juny de 2017

L’entrada massiva de nutrients procedents de l’agricultura i de residus de les zones urbanes va provocar que l’any passat l’ecosistema del Mar Menor sobrepassara el seu punt d’inflexió, i creara una situació de desequilibri que ha acabat amb la vida del 85% de les espècies marines que la poblaven.

L’objectiu ara passa per tractar de recuperar la singularitat d’aquesta llacuna, un dels grans atractius turístics de la Regió de Múrcia. No obstant això, els experts avisen: “no parlem d’una setmana, mesos o pocs anys. La recuperació serà lenta”.

Són paraules de la professora titular del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d’Alacant (UA) i membre del comitè científic del Mar Menor, Francisca Giménez Casalduero, qui, a més, dirigirà el pròxim 4 de juliol un curs d’estiu sobre el col·lapse de la llacuna murciana.

Si bé és cert que enguany l’aigua ha recuperat part de la seua transparència característica, després que l’any 2016 es tenyira de groc, Giménez ha assenyalat, en una entrevista amb EFE, que pot ser a causa de les pluges torrencials de fa uns mesos i no a una recuperació real de la qualitat. “Ara mateix és una bomba de rellotgeria, perquè depèn de les condicions ambientals o la temperatura”, ha manifestat.

A pesar que la degradació de l’aigua i de l’ecosistema es va fer palpable l’any passat, l’origen es remunta a 30 anys arrere, quan la comunitat científica ja va començar a veure senyals que deixaven entreveure que una situació així podia passar.

“És increïble i sorprenent que un espai amb aquests valors ambientals s’haja deixat deteriorar com s’ha deixat”, ha opinat, més encara, tenint en compte que és un dels paratges naturals amb més figures protectores d’Europa.

La recuperació passa per atallar l’arribada de nutrients del camp de Cartagena i ser així coherents amb la declaració de la conca del Mar Menor com a zona vulnerable a la contaminació per nitrats, ha explicat.

No obstant això, calen accions concretes i coordinades entre totes les institucions i els agents socials involucrats, com ha reclamat Giménez. “Estan havent-hi iniciatives, però en moltes ocasions són convulsives, com una reacció a les protestes veïnals o perquè ve l’estiu i cal recuperar la platja; no hi ha una planificació integral”, ha ressaltat.

En la seua opinió, “totes les actuacions que s’haurien d’estar fent, haurien d’estar ja previstes”, ja que, si no s’actua, es podrien “generar més problemes i aprofundir en la crisi ambiental” de la llacuna.

Giménez ha detallat que, una vegada s’aconseguisca limitar l’arribada de nutrients a l’aigua, es podrà començar a tractar la recuperació de les espècies de plantes mortes que poblen, ara com ara, el fons del Mar Menor.

I, posteriorment, estudiar quines són les condicions de la fauna característica de la llacuna, com el cavall marí o l’anguila, ha incidit. Per a totes aquelles persones interessades a conèixer les causes i les conseqüències de la degradació de la llacuna, i aprofundir en els valors ecològics primaris d’aquesta, la Universitat d’Alacant ha programat el curs “El Mar Menor: col·lapse ambiental d’un ecosistema emblemàtic a nivell internacional”.

Tindrà lloc del 4 al 7 de juliol en la Seu Universitària de Torrevella i la matrícula segueix oberta en la web dels cursos d’estiu Rafael Altamira. En la docència, hi participaran experts com el doctor del Departament d’Ecologia i Gestió Costanera de l’ICMAN-CSIC de Cadis, Javier Ruiz, qui tractarà les semblances entre el cas de l’estuari del Guadalquivir i el del Mar Menor.

El fet que no siga un curs destinat a experts ambientals es degut a la importància que Giménez dóna a la implicació de la ciutadania en aquest tipus de causes, motiu pel qual ha agraït el treball de les diferents plataformes sorgides per a tractar de millorar la situació del Mar Menor.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464