Saltar apartados

Investigadors de la UA seleccionats per a la portada de la prestigiosa revista Chemical Society Reviews

La publicació, la número dos en química a nivell mundial, ha convidat els majors experts en sòlids MOF (estructures metallorgàniques) per a aquest exemplar temàtic amb articles sobre els avanços en el disseny i les aplicacions d’aquests materials

 

ChemSoc_RevistaAlacant. Dimarts, 27 de juny de 2017

El descobriment de materials metallorgànics, en anglès Metal-Organic Frameworks, MOFs, ha representat una revolució a causa de les múltiples possibilitats estructurals que té per al disseny de catalitzadors. Per a tractar les noves possibilitats d’aquests materials, la prestigiosa revista científica Chemical Society Reviews ha editat un exemplar especial en el qual han participat els investigadors del Departament de Química Inorgànica i del Laboratori de Materials Avançats (LMA) de la Universitat d’Alacant, Antonio Sepúlveda i Enrique Ramos. El seu article “Metal–organic and covalent organic frameworks as single-site catalysts”, en el qual es tracten les possibilitats d’aquests materials com a catalitzadors amb un sol centre actiu, ha sigut triat per a la portada.

Concretament la publicació, la número dos en química a nivell mundial i entre les 30 amb més índex d’impacte de totes les àrees de coneixement, ha convidat els majors experts mundials en MOF, COF (Covalent Organic Framework) i polímers porosos perquè exposen la visió que tenen respecte al desenvolupament futur d’aquests materials i les seues aplicacions. “En tota la història de la Universitat d’Alacant només han sigut publicats en aquesta revista vuit contribucions, però cap ha aconseguit arribar a ser portada”, expliquen els investigadors de la UA. “Aquest article és fruit de la col·laboració de cinc grups de investigació de quatre països diferents: les universitats d’Alacant, de Gant (Bèlgica) i la Tecnològica de Delft (Holanda), l’Institut de Tecnologia Química (ITQ) de València, i el Centre Nacional per a la Investigació Científica de França”, expliquen.

La catàlisi és un camp d’estudi que involucra moltes àrees com la química organometàl·lica, química de superfícies i ciència de materials. De fet, quasi tots els processos de fabricació de productes de la indústria agroquímica, petroleoquímica i farmacèutica utilitzen catalitzadors, és a dir, compostos que augmenten la velocitat de reacció química.

Els MOF tenen propietats úniques i són molt interessants des del punt de vista químic i estructural per a trobar aplicacions noves. Segons expliquen els investigadors de la UA, “en un catalitzador convencional hi ha molts tipus de centres actius que poden ser útils per al resultat que cerquem, però hi ha d’altres que no. Amb aquests nous materials podem dissenyar els catalitzadors directament amb el centre actiu que és útil per a la reacció que cerquem”.

“Hem aconseguit avançar en el disseny de catalitzadors molt ben definits, amb un únic tipus de centre actiu, de manera que es convertisquen en més eficients i nets, i aprofiten al màxim les matèries primeres i reduïsquen subproductes durant el procés de catàlisi. En definitiva, des de la ciència bàsica, l’objectiu és avançar en aquest sector per a abaratir la síntesi i obtenir compostos amb noves propietats i un alt valor afegit”, afigen Antonio Sepúlveda i Enrique Ramos.

 

Laboratori de Materials Avançats

El grup d’investigadors del Laboratori de Materials Avançats de la UA, referent a nivell mundial és el món de la catàlisi, adsorció i materials porosos, fa més de tres anys que treballa a desenvolupar substàncies amb noves propietats, com els MOF, per a catalitzadors ben definits.

Les seues aplicacions van des de la transformació d’uns compostos en d’altres de forma molt selectiva, fins a l’adsorció per a la separació de gasos, eliminació de contaminants i control de tot tipus de propietats químiques. “L’important és que mitjançant els diferents processos de síntesis podem dissenyar l’estructura i els llocs actius, aspecte fonamental per a qualsevol aplicació en catàlisi o adsorció”, assenyalen.

En l’actualitat, estan participant en diversos projectes nacionals i en un projecte industrial per al desenvolupament de materials MOF. Aquest últim, correspon a un projecte subvencionat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), en col·laboració amb la multinacional Reyenvas, empresa capdavantera en el sector de la transformació de matèries plàstiques, que té un ampli catàleg de productes altament especialitzats en els sectors agrícola, embalatge i la construcció.

 

Notícia relacionada

Nanomaterials per al tractament de malalties provocades per contaminants radioactius

 

 AntonioSepulveda_EnriqueRamos

Els investigadors Antonio Sepúlveda i Enrique Ramos

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464