Saltar apartados

La Universitat d'Alacant reuneix experts internacionals en la investigació de microorganismes extremòfils en un curs d'estiu

L’estudi d’aquests organismes permet aprofundir en els processos d’evolució i origen de la vida a la Terra i la possible presència d’aquests en altres planetes, entre altres aplicacions

El curs té ponents de reconegut prestigi internacional com Francisco J.M. Mojica, descobridor dels sistemes CRISPR i professor de Microbiologia de la UA, científics del CSIC i del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, i catedràtics de microbiologia d’universitats espanyoles i europees


Extremofilos1

 

Alacant. Dimarts, 27 de juny de 2017

Experts internacionals en la investigació de microorganismes extremòfils es troben en el Campus de la Universitat d’Alacant, des d’ahir i fins al pròxim dijous 29 de juny, per a participar en el Curs d’Estiu “Technical approaches to the study of extremophiles”.

El curs, organitzat per la Xarxa Nacional d’Extremòfils en col·laboració amb els Projectes Europeus CarbaZymes i MetaFluidics, i dirigit per la professora de Microbiologia de la UA Josefa Antón, tracta les últimes tècniques d’estudi d’aquests microbis denominats “extremòfils” i, entre altres aplicacions, l’anàlisi d’aquests permet aprofundir en el coneixement dels processos d’origen i evolució de la vida a la Terra i, també, la possible presència d’aquests en altres planetes.

El programa teoricopràctic té ponents d’un prestigi internacional reconegut com Francisco J.M Mojica, descobridor dels sistemes CRISPR i professor de Microbiologia de la UA, els científics del CSIC M. Asunción de los Ríos, Jacek Wierzchos i Juan Miguel González; Aurelio Hidalgo, del Centre de Biologia Molecular “Severo Ochoa”; i catedràtics de Microbiologia de les universitats Autònoma de Madrid, Granada o Sevilla, a més de la UA, i d’altres universitats europees com la Universitat d’Hèlsinki (Finlàndia), i la University of Warwick (Regne Unit).

Els ponents tractaran també l’anàleg terrestre del planeta Mart, les mines de Rio Negro a Huelva, i el descobriment dels sistemes CRISPR, una de les fites principals de la investigació extremòfila.

 

Què són els extremòfils?

S’entén com a ambient extrem aquell en què la temperatura, l’acidesa, la salinitat, la pressió o el nivell de radiació són hostils per a la vida, des d’un punt de vista antropocèntric. Els organismes que viuen en aquests ambients s’anomenen extremòfils i estan tan perfectament adaptats al medi que tots els components funcionen d’una manera òptima en aquestes condicions extremes. Entre els extremòfils es troben microorganismes termòfils, halòfils, acidòfils i alcalòfils, entre d’altres. L’interès de l’estudi té un vessant bàsic, relacionat amb els processos d’evolució i origen de la vida a la Terra i la seua possible presència en altres planetes, i una altra aplicada, atesa la gran quantitat de substàncies amb interès biotecnològic produïdes per aquests microorganismes. En aquest curs es presentaran les tècniques més actuals d’estudi de microorganismes extremòfils, des de la caracterització bioquímica dels enzims fins a l’anàlisi de les comunitats microbianes que habiten en ambients extrems.

 

Xarxa Nacional d’Extremòfils

La Xarxa Nacional d’Excel·lència de Microorganismes Extremòfils (RedEx), coordinada en l’actualitat per la Dra. Josefa Antón, es va constituir l’any 1995 i engloba grups espanyols les investigacions dels quals se centren en l’estudi d’aspectes bàsics i aplicats de microorganismes extremòfils. En RedEx participen més de 10 centres d’investigació, entre universitats i centres del CSIC, alguns d’aquests pertanyents a Campus d’Excel·lència Internacional, a més de quatre empreses del sector biotecnològic que exploten les aplicacions d’aquests microorganismes

 

Projecte Europeu Metafluídics

Els investigadors del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant Josefa Antón, Manuel Martínez, Fernando Santos i Esther Rubio, participen en el projecte europeu METAFLUIDICSAdvanced toolbox for rapid and cost-effective functional metagenomic screening -microbiology meets microfluidics”. Emmarcat en el programa HORIZONTE 2020, té empreses, universitats i organismes públics d’investigació de països com Dinamarca, Espanya, França, Noruega, Portugal i Regne Unit. Durant el seu desenvolupament, quatre anys, METAFLUIDICS integrarà diverses tecnologies en una plataforma per a cercar, entre els milions de gens que hi ha en diferents ambients naturals, aquells que produïsquen substàncies d’interès biotecnològic. Així, el garbellat funcional dels metagenomes, és a dir, de la suma de tots els genomes d’aquestes mostres, es podran fer d’una manera més ràpida, eficient i accessible millorant l’estudi funcional dels gens oposats.

“Implantant aquesta tecnologia es podran descobrir i caracteritzar nous enzims d’interès implicats en biocatàlisi de productes farmacèutics, energies renovables, biocombustibles, bioremediació i agricultura, entre d’altres aplicacions industrials”, assenyala la investigadora de la Universitat d’Alacant, Pepa Antón. En concret, des de l’àrea de Microbiologia de la UA, “treballarem en la millora del sistema de detecció de gens d’interès biotecnològic en ambients hipersalins i en invertebrats marins, com per exemple corals, i inclourem els virus que hi ha en aquests ambients”, afig.

METAFLUIDICS, que va començar al juny de 2016, té un pressupost total de més de 8,8 milions d’euros finançats íntegrament per la Comissió Europea. En concret, aquest projecte és un dels dos seleccionats entre els 39 presentats a la convocatòria BIOTEC-6.

Programa complet

 

Notícia relacionada:

Investigadors de la Universitat d'Alacant participen en el projecte europeu METAFLUIDICS

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464