Saltar apartados

Una recerca de la UA descobreix alts continguts de gas radó en els dipòsits de La Britànica i el túnel de la serra Grossa alacantina

El gas radó és considerat perjudicial segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS)

Aquesta és la primera tesi doctoral realitzada dins del programa de Doctorat en Aigua i Desenvolupament Sostenible de l'Institut de l'Aigua i les Ciències Ambientals de la UA

 

Radon1
Radon2
Radon3
Radon4
Radon5

Imatges cedides per Carlos Rizo Maestre

Imatge 1: Composició virtual 3d que mostra els dipòsits de la Britànica

Imatge 2: Defensa tesi Carlos Rizo Maestre IUACA

Imatge 3: Imatge 3d del refugi de Plaza Balmis

Imatge 4: Ortofoto que mostra les zones estudiades.

Imatge 5: Imatge de la disposició dels equips de mesurament a l'interior del túnel ferroviari Alacant nord

 

Alacant. 30 de juny de 2017

L'estudi «La calidad del aire en la arquitectura historica y civil de la ciudad de Alicante. El radón como elemento constructivo» ha detectat un alt contingut de gas radó, element químic radioactiu perjudicial segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en els dipòsits de la refineria La Britànica i el túnel situats a la serra Grossa d'Alacant. En l'actualitat, aquests espais estan tancats al públic.

El seu autor, l'arquitecte Carlos Rizo Maestre, informa sobre aquest aspecte i altres relacionats en la primera tesi doctoral realitzada dins del Programa de Doctorat en Aigua i Desenvolupament Sostenible de l'Institut de l'Aigua i les Ciències Ambientals de la Universitat d'Alacant (IUACA).

El Marna o Mapa de Radiació Gamma Natural a Espanya considera el litoral mediterrani una zona d'exposició baixa en radó, cosa que ha suposat que no haja sigut de gran interès per als investigadors especialitzats. La tesi aborda la qüestió de si el gas radó és efectivament un element amb baixa presència en totes les construccions de la zona o si, per contra, els edificis molt en contacte amb el terreny en determinades condicions poden tenir concentracions superiors a les recomanades.

El gas radó és un element químic radioactiu que es troba en major o menor mesura en tots els materials constructius, per tant, dins d'un edifici hi ha diferents fonts del gas que poden comportar una alta acumulació. En la majoria dels casos, l'activitat específica del radó presenta valors que indicarien que les persones que treballen o visiten els espais analitzats, reben una dosi inferior al màxim recomanat. Existeixen, no obstant això, llocs en els quals la dosi sobrepassa el límit permès i, en aquests casos, haurien de plantejar-se solucions constructives que minimitzen la concentració d'aquest gas.

L'objectiu central del treball s'emmarca en l'estudi de determinats llocs de l'arquitectura històrica i civil de la ciutat d'Alacant, construccions que en la seua major part estan en contacte amb el terreny i que, en algun cas, són visitades per un gran nombre de persones. En concret les zones estudiades han sigut el nucli urbà d'Alacant, on es troben els refugis de la Guerra Civil Espanyola; en l'espai del tossal del Benacantil, el castell de Santa Bàrbara, el polvorí de l'Ereta i el túnel ferroviari Marq-Castell, i en la serra Grossa, els dipòsits de La Britànica i el túnel ferroviari d'Alacant nord.

Els mesuraments del contingut del gas en els set llocs estudiats han sigut efectuats en les zones més representatives. Tal com recomana el Consell de Seguretat Nuclear per a Espanya des de l'any 2012, s'interpreten resultats òptims, susceptibles de vigilància periòdica o necessaris d'intervenció urgent.

Les dades obtingudes en aquest estudi demostren que malgrat estar en una zona d'exposició a radiació baixa, en determinades situacions l'acumulació de radó pot ser alta. En els mesuraments realitzats en els refugis, polvorí, túnel del tossal Benacantil i castell de Santa Bàrbara, els resultats van ser òptims o susceptibles de supervisió en la majoria de casos, exceptuant algun de puntual.

Els llocs amb alt contingut de gas radó van ser els dos situats en la serra Grossa: els dipòsits i el túnel. Aquestes dues edificacions es troben actualment en desús per diferents motius; la primera sense previsió d'ús a curt termini i estat de quasi abandó i la segona a l'espera de finalitzar les obres. Per aquest motiu, el lloc es troba poc ventilat.

«Amb una millor ventilació es resoldria, però seria una ventilació forçada en la zona de la Serra Grossa», aclareix Carlos Rizo.Codi Tècnic de l'Edificació i edificabilitat

En l'actualitat a Espanya el Codi Tècnic de l'Edificació encara no ha incorporat el paràmetre de la quantitat de radó permesa en una construcció; sí és el cas de països com Portugal o Alemanya. Diferents organismes tant nacionals com a internacionals han establit una sèrie de guies de màxims aconsellables que amb el temps s'han anat fent més restrictives.

A més dels mesuraments de radó en els espais estudiats, el doctor ha realitzat una descripció de l'arquitectura de cadascun d'aquests edificis, que inclou l'evolució històrica de les construccions, la descripció de les tipologies constructives i la caracterització dels materials de construcció.

Un dels llocs estudiats, els dipòsits de La Britànica, és una de les mostres més desconegudes per a la població alacantina. Aquesta instal·lació formava part d'una refineria de combustible construïda a la fi del segle dinou i que proporcionava més de la meitat del petroli utilitzat en el país. L'any 1937 es van construir els dipòsits subterranis com a ampliació de la factoria per a protegir el combustible en el període de guerres. El conjunt ocupa una superfície aproximada de 20.000 m2 enterrats en la serra Grossa.

Fa poc menys d'un any, l'agost de 2016, un grup polític registrava en el Congrés dels Diputats una proposició no de llei demandant a l'estat la cessió de la titularitat de l'antiga refineria La Britànica, per a instal·lar-hi un parc cultural per a Alacant.

La tesi ha sigut defensada el passat mes de maig, obtenint la qualificació d'excel·lent cum laude. Els directors de tesi són el catedràtic de Construccions Arquitectòniques Servando Chinchón Yepes i el professor d'Edificació i Urbanisme Armant Ortuño Padilla. Aquesta recerca es podrà descarregar en línia pròximament des del Repositori Institucional de la Universitat d'Alacant o des del Teseu del Ministeri d'Educació.Referències bibliogràfiques relacionades:

Carlos Rizo Maestre, Armando Ortuño Padilla, Servando Chinchón Yepes. “The Old Ammunition Store of the Ereta and the Estels-Marq Railway Tunnel of the TRAM in Alacant. Radon gas measurement”. SSRG International Journal of Civil Engineering (SSRG-IJCE), V4(6), 1-4 June 2017. ISSN: 2348 – 8352 www.internationaljournalssrg.org/ijce/index.html. Published by: Seventh Sense Research Group.

DOI: 10.14445/23488352/IJCE-V4I6P101

Carlos Rizo Maestre, Servando Chinchón Yepes. “Radon Gas Measurement in the Civil Architecture of the Santa Barbara Castle in Alacant”. Quest Journals Journal of Architecture and Civil Engineering Volume 3 ~ Issue 4 (2017) pp: 25-31. ISSN(Online): 2321-8193. June. 2017. Published with open access at www.questjournals.org

Carlos Rizo Maestre, Servando Chinchón Yepes.
Radon Gas-Hazardous Element for Human Life Really Found in the Environment”. 2nd International Conference on Green Materials and Environmental Engineering (GMEE 2015) ISSN: 2352-5401. December 2015. doi:10.2991/gmee-15.2015.17.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464