Saltar apartados

El Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA dedica una setmana al poeta i escriptor mexicà Homer Aridjis

Aridjis participarà la setmana vinent en un seminari i hi impartirà dues conferències

 

Seminari_HomeroAridjisAlacant. Dijous, 4 de maig de 2017

L’escriptor mexicà Homero Aridjis, una de les figures més rellevants de la cultura mexicana i llatinoamericana actual, estarà la setmana vinent a la Universitat d’Alacant de la mà del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti (CEMAB), que dedica una setmana a la seua figura i la seua obra. Homero Aridjis (Contepec, Mèxic, 1940) és actualment un dels intel·lectuals més rellevants del seu país, àmpliament reconegut i premiat per la seua tasca com a poeta, novel·lista, dramaturg, periodista i defensor del medi ambient.

Amb l’objectiu de fer conèixer la figura i l’obra d’Aridjis, el CEMAB ha organitzat el Seminari “Homero Aridjis: Un creador ens introdueix en el seu món” (del 9 a l’11 de maig) dirigit pel catedràtic José Carlos Rovira. En el Seminari intervindran especialistes en la seua obra i s’establirà un diàleg entre el mateix autor i el públic, per a fer un recorregut per les claus principals de l’àmplia obra literària d’aquest. El Seminari té la col·laboració de l’Ambaixada de Mèxic, la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, la Facultat de Filosofia i Lletres i el Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura.

Homero Aridjis oferirà, a més, dues conferències:

El dijous 11 de maig el protagonista parlarà de “Los pájaros” a la Seu Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4) a les 20 hores; i el divendres 12 estarà a la Societat Cultural Casino de Torrevella (passeig Vista Alegre, 14) a les 20:30 hores, on impartirà aquesta conferència i oferirà un Recital Poètic. . (Organitza Seu Universitaria de Torrevieja).

 

Homero Aridjis (Contepec, Mèxic, 1940)

És, actualment, un dels intel·lectuals més rellevants del seu país, àmpliament reconegut i premiat per la seua tasca com a poeta, novel·lista, dramaturg, periodista i defensor del medi ambient. Les dues línies principals del seu treball, la literària i l’ecologista, estan íntimament relacionades. Aridjis ha estat en el centre de tots els debats actuals sobre la supervivència de la humanitat i la sostenibilitat del planeta que habitem. Molts dels articles que fa sobre aquest tema apareixen recopilats en Noticias de la tierra (2012). L’any 1985, preocupat per la contaminació creixent a Ciutat de Mèxic, va fundar i va presidir el Grupo de los Cien, plataforma ambientalista que ha tingut la participació d’intel·lectuals de primer nivell, com Octavio Paz, Juan Rulfo, Elena Poniatowska, Miguel León Portilla, Leonora Carrington, Rufino Tamayo, Manuel Álvarez Bravo, Alejandro Jodorowsky, Seamus Heaney, Gabriel García Márquez, Augusto Monterroso, Álvaro Mutis, J.M.G. Le Clézio, Günter Grass i Allen Ginsberg.

Al mateix temps, en la seua àmplia obra creativa, amb quasi vint volums de poesia, setze novel·les, tres obres de teatre i incursions en la literatura infantil, ofereix al lector un viatge pel passat violent de Mèxic, per la realitat mexicana actual, superpoblada i irrespirable, i no menys sagnant que la ciutat prehispànica. Aridjis va publicar el seu primer llibre, el poemari Los ojos desdoblados, l’any 1960, i un any després veuria la llum La tumba de Filidor, pel qual Octavio Paz el qualificaria com “el millor poeta jove de Mèxic”. A partir d’aquests títols, l’autor de Los perros del fin del mundo va desenvolupar una vasta obra en diferents gèneres que ha sigut traduïda a més de quinze idiomes i reconeguda amb importants premis literaris a Mèxic, Itàlia, França, Sèrbia i els Estats Units. Aridjis també va ser fundador de l’Institut Michoacano de Cultura, va exercir el càrrec d’ambaixador del seu país a Suïssa, Holanda i, entre el 2007 i el 2010, a la UNESCO, i va ser president del PEN Club Internacional entre 1997 i 2003.

L’any 2015 va visitar la Universitat d’Alacant per a presentar el Portal de Autor que li va dedicar la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, fet pels professors Aníbal Salazar Anglada (Universitat Ramón Llull) i Laurence Pagacz (Université Catholique de Louvain, Bèlgica). Aquest portal de la Cervantes ofereix, entre altres continguts, una selecció de textos de l’autor i l’antologia poètica d’aquest Por esa luz sin nombre. L’espai inclou així mateix un catàleg d’estudis sobre la trajectòria literària d’Aridjis (entre d’altres, l’article ““Homero Aridjis, el hombre que habla con los ángeles”, del Premi Nobel J.M.G. Le Clézio), una fototeca amb imatges que recorren tota la seua vida, una fonoteca amb poemes recitats per l’escriptor mexicà i una videoteca en la qual s’inclouen lectures dels seus versos propis i diversos reportatges i entrevistes protagonitzats per Aridjis.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464