Saltar apartados

El II Certamen Escolar de Teatre Grecollatí comença el pròxim dilluns

La UA, els Ajuntaments d’Alacant i Elx i la Sociedad Española de Estudios Clásicos, organitzen aquest festival escènic per a fomentar, entre estudiants joves, l’amor pel teatre

 

Alacant. Divendres, 5 de maig de 2017

Després de l’èxit de la primera edició, la Universitat d’Alacant i els Ajuntaments d’Alacant i Elx, juntament amb la Sociedad Española de Estudios Clásicos, presenten del 8 al 12 de maig el II Certamen Escolar de Teatre Grecollatí, un festival escènic que pretén fomentar entre l’alumnat jove el gust pel teatre en general i pel teatre clàssic en particular, i també incentivar la creació de muntatges de textos grecollatins. La programació d’aquest 2017 està formada per sis representacions de diferents centres d’educació secundària de la província d’Alacant, amb representacions a L'Escorxador d’Elx i Las Cigarreras d’Alacant. Les obres del dimecres i el divendres tindran a més sessió doble.

El festival comença el pròxim dilluns 8 de maig a les 10:30 hores a L’Escorxador, amb l’obra ¡Gracias, Grecia!, de l’IES Las Fuentes de Villena. El dimarts 9 el Col·legi Sagrats Cors d’Alacant, posarà en escena Edipo Rey, de Sófocles, també a les 10:30 hores a Las Cigarreras. El programa continuarà amb Lisístrata, de Aristófanes, que serà interpretada per l’IES Pascual Carrión de Saix, amb dues sessions a L’Escorxador: a les 10:30 i a les 12:30 h. El dijous 11 la cita serà a les 10 hores a Las Cigarreras, amb l’obra Mono-Aia-Logos, de la mà de l’IES Haygon de Sant Vicent del Raspeig; i finalitzarà la programació l’IES Castillo Puche de Iecla, que representarà l’obra Las Tesmoforias, de Aristófanes, a les 10:30 i a les 12:30 hores en Las Cigarreras.

El tancament a aquesta setmana de Teatre Grecollatí serà amb l’acte de lliurament de premis del certamen, el divendres 12 de maig a les 18 hores en el Col·legi Major de la UA, amb l’assistència de tots els participants.

Programació:

  • Dilluns 8 de maig, 10.30 hores - L’Escorxador

Obra: ¡GRACIAS, GRECIA! (IES Las Fuentes - Villena)

Grup: Teaaatrrro la Isssaaa

Dirigit per Jorge Gandia Navarro

Durada: 1h. 20 min.

Vídeo promocional

¡GRACIAS, GRECIA! és una comèdia sobre els concursos teatrals que, en honor a Dionís, tenien lloc en l’antiga Grècia. Un homenatge apassionat en clau d’humor al teatre grec i a la professió dels actors. L’obra recrea un concurs teatral en el qual participen Èsquil, Sòfocles, Eurípides i Aristòfanes. És el dia de les Grans Dionisíaques, i la ciutat d’Atenes està de festa, així que també veuràs Sòcrates, Protàgores, coneixeràs el pare de Sòfocles, a un pitagòric perdut entre nombres, i molts personatges més!

  • Dimarts 9 de maig, 10.30 hores - Las Cigarreras, La Caixa Negra

Obra: Edipo Rey, de Sófocles (Col·legi Sagrats Cors, Alacant)

Grup: Els Flâners

Dirigit per Felipe Manzanaro i Daniel Armengol

Durada: 60 min, aprox.

Èdip, impacient, espera a palau que la situació en Tebas canvie. Per a salvar-la de la pesta, ha de trobar l’assassí de Laio i expulsar-lo de la ciutat. Una sèrie de visites permetran al protagonista resoldre el misteri i trobar el culpable del crim. La cerca insaciable de la veritat i l’enfrontament a la seua destinació són els dos temes fonamentals de l’obra. Salvació i perdició, innocent i culpable alhora, Èdip és el personatge tràgic per excel·lència. D’aquesta manera, haurà de afrontar la seua desgraciada existència i executar la sentència que ell mateix va imposar per a l’assassí de Laio. Coste el que coste. Caiga qui caiga.

  • Dimecres 10 de maig, dues sessions: 10.30 i 12.30 hores - L’Escorxador

Obra: Lisístratra, de Aristófanes (IES Pascual Carrión, de Saix)

Dirigida per Juan Antonio Negrete Alcudia

Durada: 60 min, aprox.

Lisístratra segueix plenament vigent, tractant temes com la igualtat entre dones i homes, la pau, el poder, l’humor, la sexualitat... Aristófanes ens hi presenta com les dones es revelen contra la guerra i la dominació sexual. Quant a la forma, segurament et sorprendrà el seu llenguatge procaç i desinhibit, que ha sigut un repte per a actrius i actors.

  • Dijous 11 de maig, 10.00 hores - Las Cigarreras, La Caixa Negra

Obra: Mono-Aia-Logos (IES Haygon, Sant Vicent del Raspeig)

Grup: Silentium Teatro

Dirigit per Natalia Santiago Ramón

Durada: 60 min, aprox.

Mono-Aia-Logos es basa en una selecció de fragments de teatre clàssic, presentats través de la dansa i d’un text introductori preparat pels alumnes. La música és, en la major part, també antiga. Els fragments pertanyen a Las Bacantes (Eurípides), Antígona, Miles Gloriosvs (Plauto), Edipo (Sófocles), Anfitrión (Plauto), La asamblea de las mujeres (Aristófanes), Medea (Eurípides) i Las Troyanas (Eurípides)

  • Dijous 11 de maig, 12.30 hores - Las Cigarreras, La Caixa Negra

Obra: Las Bacantes (IES Doctor Balmis, Alacant)

Grup: Hypokritai

Dirigit per Inmaculada Arriero

Durada: 90 min

Las Bacantes tracta la introducció a Grècia del culte a Dionís, una religió molt diferent de la tradicional olímpica. Dionís arriba a Tebas i embogeix les dones, que celebren els seus ritus en la muntanya Citeró. Desgràcies terribles s’abaten sobre els qui s’oposen a la seua divinitat. Amb la seua acció feroç i els èxtasis de les seues odes corals, Les Bacants és el millor reflex de l’esperit dionisíac en tota la literatura, i l’única tragèdia àtica coneguda que té a un déu com a protagonista.

  • Divendres, 12 de maig, dues sessions: 10.30 i 12.30 hores - L’Escorxador

Obra: Las Tesmoforias, de Aristófanes (IES Castillo Puche, Iecla)

Grup: Caligae Teatro

Dirigit per José Antonio Mellado i Engracia Robles

Durada: 80 min, aprox.

Eurípides s’assabenta que les dones d’Atenes estan conspirant per a decidir la seua destinació, enfadades per com són retatades en les seues tragèdies: apareixen com a boges, assassines, nimfòmanes i suïcides (fins i tot les protagonistes més afavorides). Utilitzen el festival de les Tesmofòries, una celebració anual dedicada a la fertilitat i a la deessa Demèter, com a tapadora per a tramar un pla que faça que Eurípides pague per les seues injurioses paraules.

  • Divendres, 12 de maig, 18.00 hores - Col·legi Major de la UA

Acte: Lliurament de premis del certamen, amb l’assistència dels IES participants.

Durada: 60 min, aprox.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464