Saltar apartados

Gil Olcina i Antonio Rico analitzen la importància de les infraestructures hidràuliques a la Marina Baixa en una conferència a la Nucia

El rector honorari i catedràtic emèrit de la Universitat d’Alacant, prepara, juntament amb el catedràtic de Geografia, un ampli estudi sobre el “Rec major d’Alfàs del Pi-Benidorm-Séquia Mare”

LaNucia_CEM2017

 

La Nucia. Dimarts, 2 de maig de 2017

Dilluns passat 24 d’abril el rector honorari de la Universitat d’Alacant i catedràtic emèrit Antonio Gil Olcina, juntament amb Antonio Rico, catedràtic de Geografia de la UA, van fer una conferència sobre “Rec Major d’Alfàs del Pi-Benidorm- Séquia Mare 1666-2016 (350 anys)”. El professor Gil Olcina hi va destacar la “importància de la Séquia Mare en el desenvolupament turístic, ja que fins als anys 70 va vertebrar hídricament la comarca de la Marina Baixa, per al proveïment urbà amb l’ompliment de cisternes a Benidorm”.

Aquesta xarrada va ser un resum d’un “extens llibre” que estan fent els professors Antonio Gil Olcina i Antonio Rico sobre “Rec Major d’Alfàs del Pi-Benidorm- Séquia Mare”. Aquest llibre serà editat per la Diputació d’Alacant, a través de l’Institut de Cultura Gil Albert amb motiu del 350 aniversari de la Sèquia Mare. El llibre es troba en la última fase de revisió i es publicarà el pròxim mes d’octubre.

La conferència va ser organitzada per la “Séquia Mare” i l’Ajuntament de la Nucia dins del programa de les “Festes de Sant Vicent 2017” i en el marc dels actes del “350 aniversari de la Séquia Mare (1666-2016)”. A més dels dos catedràtics, hi va intervenir Vicente Miguel Cano, president de la Séquia Mare i Pedro Lloret, regidor de Cultura de la Nucia. La conferència va tenir la presència de Gabriel Fernández, alcalde de Polop, Vicente Arques, alcalde de l’Alfàs del Pi i Bernabé Cano, alcalde de la Nucia.

 

Xarrada sobre Séquia Mare

Va començar la xarrada “Rec Major d’Alfàs del Pi-Benidorm- Séquia Mare 1666-2016 (350 anys)”, el catedràtic emèrit de la Universitat d’Alacant Antonio Gil Olcina, qui va destacar la vinculació de Sant Vicent amb les obres de construcció de la xarxa de reg de la Séquia Mare. “Com a infraestructura hidràulica la Séquia Mare és una de les que més interès històric té en l’antic Regne de València i en l’actualitat a la Comunitat Valenciana, on encara segueix vigent, després de 350 anys. Realment la Séquia Mare sempre ha estat molt implicada en el règim senyorial, ja que va entrar en totes les vicissituds d’aquest i per tant té moltes referències històriques des del Compromís de Casp, expulsió dels Moriscos, dissolució del règim senyorial fins a l’actualitat. La Séquia Mare és una relíquia històrica de primeríssim ordre” va afirmar Gil Olcina durant la seua intervenció.

 

“Clau” en el desenvolupament turístic

Els dos professors de la Universitat d’Alacant van destacar la importància del “Rec Major d’Alfàs del Pi-Benidorm - Séquia Mare” en el desenvolupament social, econòmic de la Marina Baixa tant a nivell agrícola com turístic. “La Séquia Mare ha sigut una infraestructura hidràulica clau en la comarca de la Marina Baixa. Fins als anys 70 va vertebrar la comarca de la Marina Baixa hídricament, ja que resolia no solament els problemes de reg en 1.200 hectàrees sinó que era vital a l’Alfàs i Benidorm en el proveïment urbà, amb l’ompliment de cisternes. Època on començava a créixer turísticament Benidorm i la comarca” va concloure el professor Gil Olcina.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464