Saltar apartados

La Seu Universitària de la Marina acull l'exposició "Llapis, paper i bombes. 1936-1939"

 

LLapis_paper_bombes

 

Alacant. Dimarts 2 de maig de 2017

Un centenar de dibuixos fets pels xiquets i les xiquetes que van ser evacuats a diversos llocs d’Europa durant la Guerra Civil Espanyola, s’exposen des de demà i fins al 30 de maig a la Seu Universitària de la Marina, c/ Puríssima, 57-59. La inauguració tindrà lloc el divendres 5 de maig, a les 20:15 hores, i l’horari de visites serà de dilluns a divendres de 10.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 21.00 hores.

 

L’exposició

L’exposició "Llapis, paper i bombes. 1936-1939", reuneix més de 60 dibuixos fets per xiquets i xiquetes que van ser evacuats durant la Guerra Civil a les colònies establides en llocs segurs d’Espanya i Europa. Allí, van rebre cures i formació. Aquestes vivències i les seues punyents experiències del conflicte, van ser plasmades en dibuixos conservats en universitats nord-americanes (la de Sant Diego a Califòrnia i la de Columbia a Nova York) i en la Biblioteca Nacional d’Espanya.

La mostra està integrada també per fotografies i cartells de l’època pertanyents al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i inclou una banda sonora creada especialment per a aquesta mostra pel músic italià Giovanni Alberto Croatto.

Tres seccions formen el recorregut de l’exposició. Una primera part integra els dibuixos relacionats amb tres escenaris de la Guerra Civil: El bombardeig de Madrid, d’on procedien molts dels xiquets; el bombardeig de Port Bou, origen dels xiquets evacuats a les colònies del sud de França; i la batalla de Terol, com una esperança per als republicans. La segona secció de la mostra inclou dibuixos relacionats amb la vida en la colònia, i una última part, té dibuixos relacionats amb l’evacuació des del lloc de residència a les colònies.

Juntament amb la Universitat d’Alacant, han coordinat la mostra un grup de professors d’Història d’instituts d’ensenyament secundari d’Alacant, entre els quals es troben José Antonio Fernández, Ramón Galdrán, Remedios Izquierdo, Carlos Salinas i Teresa Sanz.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464