Saltar apartados

Un robot per a millorar l'atenció de persones amb dany cerebral adquirit

La UA lidera el projecte Retogar que integra, a més del robot, aplicacions de realitat virtual i interfícies per a monitoritzar els moviments de persones dependents dins i fora de la llar

 


 

RETOGAR_peq

Alacant. Dimecres, 3 de maig de 2017

Millorar l’autonomia i l’atenció de persones amb dany cerebral adquirit i dependents és el repte científic i tecnològic del projecte Retogar liderat pels investigadors de l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica (IUII) de la Universitat d’Alacant, Miguel Cazorla i José García. Des del passat mes de gener i fins al 2019, els experts s’han centrat en aquest projecte d’investigació bàsica que integra aplicacions de realitat virtual i interfícies 3D, com també sensors per a monitoritzar els moviments d’aquest tipus de pacients.

En concret, Retogar es basa en el disseny d’un ambient intel·ligent amb sensors d’alerta i geolocalització per a detectar escenaris de risc dins i fora de la llar com errors d’orientació, dificultats motores o visibilitat reduïda per hemiplegies entre altres situacions. I, d’altra banda, en el desenvolupament d’un robot social per a millorar la interacció amb el pacient en la rehabilitació física i cognitiva d’aquest i, fins i tot, per a acostar objectes i reconèixer facialment el seu estat d’ànim. “A més d’interactuar, guiaria el pacient en l’ordre dels exercicis terapèutics o activitats del dia a dia com prendre la medicació o raspallar-se les dents”, afig Miguel Cazorla.

Per a aconseguir un assistent integral, l’equip d’investigadors de l’IUII treballa sobre el robot comercial model Pepper per a, com explica Cazorla, “programar-lo amb conductes i escenaris habituals al mateix temps que se li dotarà de capacitats d’interacció natural mitjançant noves tècniques de processament de llenguatge natural combinats amb atenció visual i aprenentatge profund”.

Tots els reptes tecnològics tractats en el projecte Retogar seran provats en escenaris d’interior i exterior amb pacients reals gràcies a la col·laboració de la Fundació Casaverde, dedicada a la rehabilitació neurològica i física de persones en situació de dependència, amb la qual la UA ja manté acords de col·laboració.

L’atenció de persones dependents és una de les línies prioritàries d’investigació de l’Institut d’Investigació Informàtica de la Universitat d’Alacant. De fet, Retogar parteix d’un projecte fet entre el 2014 i el 2016 el resultat del qual va ser la creació d’un innovador dispositiu multisensor capaç d’adaptar-se de forma personalitzada a les necessitats dels pacients discapacitats per a fer teràpies de rehabilitació, tant motores com cognitives.

El projecte té el finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat, dins del Programa Estatal d’I+D+i orientada als Reptes de la Societat, cofinançat amb fons europeus Feder. Participen, a més de la Universitat d’Alacant, investigadors de la Universitat Rey Juan Carlos i la Universitat de Granada.

 

Notícies relacionades

La UA, pionera en l’ús de l’Eye-tracking per a mesurar les àrees d’interès de periòdics digitals en telèfons mòbils

La Universitat d’Alacant signa un conveni per a la rehabilitació de persones amb dany cerebral amb la Fundació Casaverde

La Universitat d’Alacant dissenya un sistema de rehabilitació més personalitzat per als discapacitats

Tecnologia i robòtica aplicada al benestar de persones amb dany cerebral adquirit i dependents

 

Retogar1
Retogar2
Retogar3

 

Reproducir
Declaracions Miguel Cazorla, IP projecte Retogar

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464