Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant troben unes termes més grans i luxoses a l'Alcúdia que revelen l'auge d'Illici com a capital en el segle I

El descobriment explica ara les dimensions de la “natatio”, una de les més grans trobades a Espanya

Les excavacions de la UA descobreixen el cicle complet de les termes, amb tres sales i novetats com ara el mosaic i els grafits

L'equip de Jaime Molina s'ha aturat en el perfil de la tercera sala, que acabaran d'excavar l'any pròxim

 

Termes_Alcudia1
Termes_Alcudia2
Termes_Alcudia3
Termes_Alcudia4

Autoria imatges: Fotografies i vídeo cedits per Patrimoni Virtual-UA

 

Alacant. 16 de maig de 2017

El grup de recerca Patrimoni Virtual-Universitat d'Alacant que dirigeix el professor i membre de l'INAPH, Jaime Molina Vidal, que excavava aquests dies a l’Alcúdia, a Elx, ha descobert unes termes, construïdes a continuació de les altres excavades anteriorment, molt més grans i luxoses, fetes amb marbre.

«El nostre objectiu era trobar el carrer», indica Molina. L'equip del projecte «Arqueología y socialización del conocimiento en La Alcudia de Elche. Las Termas Orientales y áreas circundantes (ASTERO)», no solament l’ha trobat, sinó que, a més, ha localitzat l'entrada a les termes, un mosaic policrom i una sèrie de grafits.

En època d'August, el període que oscil·la entre el final del segle I abans de Crist al segle I després de Crist, es van construir unes termes que van quedar xicotetes. Així, es van alçar altres termes moltíssim més grans i més luxoses, amb la natatio (‘piscina’) que ja estava excavada en el lloc. Aquestes segones termes descobertes ara datarien de la segona meitat del segle I després de Crist, entre els anys 75 al 100 de la nostra era. En paraules de Jaime Molina, «això significa que la ciutat creix, que és molt més rica i hi ha mecenes que paguen aquestes obres». Una de les novetats descobertes és un mosaic. El detall dels mosaics trobats a les termes revela que hi ha diners.

L'especialista i professor d'Història Antiga confessa que no els «quadraven les enormes dimensions de la natatio, per a unes termes tan xicotetes». Per això, quan el seu equip va començar a excavar el passat 1 de març i va trobar el cicle complet de les termes, van comprendre per què havien construït aquesta natatio tan gran, considerada «una de les més grans descobertes a Espanya». L'equip s'ha aturat en el perfil de la tercera sala, que acabaran d'excavar l'any pròxim.

Durant la segona meitat de segle I després de Crist, la ciutat d'Illici creix i, alhora, també la seua població; augmenten els espais públics i les termes. A partir del segle I després de Crist, Lucentum s'enfonsa i entra en una decadència prematura. Illici esdevé la capital. El Portus Illicitanus lleva el tràfic marítim de la zona a Lucentum. Els mecenes privats eren els que pagaven aquest creixement de la ciutat.

Han trobat l'entrada a les termes, i es defineixen els espais del vestuari, latrines i sales per a suar. Els buits de suport de les portes permeten distingir el lloc que ocupava l'entrada. «Són termes públiques, i per a accedir-hi es paga una entrada molt moderada», assenyala l'investigador. «En les cases no hi ha banys; si de cas només latrines, si són persones acabalades.» L'equip de Molina ha trobat dues sales del cicle de bany, una amb mosaic policrom i, a l'entrada, van ensopegar amb un tros de paret caigut que estava ple de grafits. Es tracta d'escriptura en parets. Tot sembla indicar que són noms. La peça s'analitza aquests dies en el Museu de l’Alcúdia. Jaime Molina indica que són, com a mínim, cinc grafits diferents, de diferent tipus de lletra i diferent mà.

El projecte s'ha dut a terme amb sis estudiants de pràctiques del màster Universitari en Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni i alumnat de la UA, i s’ha arribat a una mitjana de quinze persones al dia. L'investigador apunta que «l’Alcúdia està per a això, que servisca de camp d'experimentació». A més, destaca la dada que més de la meitat de l'alumnat del màster en Arqueologia ve de fora.

«El nostre objectiu era localitzar el carrer», indica Molina, espai que han trobat, a més de l'entrada a les termes amb els grafits. «La ciutat era plena de gom a gom en aquella època». A aquest descobriment, que escriu un nou capítol de la història d'Illici, s’hi sumen llànties, monedes, vidres interessantíssims, fragments de pintura i altres peces oposades.

Els investigadors han detectat un creixement de la població i de la ciutat d'Illici, resultat científic qualificat com a «molt interessant».

En el projecte treballen investigadors de la UA i externs. Coordinat per Jaime Molina Vidal, ha dirigit les excavacions i supervisa les accions de protecció i coordinació de restes arqueològiques. Els membres de l'equip pertanyents a la UA són Juan Carlos Olivares Pedreño, especialista en epigrafia i numismàtica, Javier Esclapés Jover, enginyer industrial i especialista en virtualització del patrimoni, que coordina la presa digital de dades i el conjunt d'actuacions de modelatge; Mateo Corredor, doctor en Història, especialista en cultura material romana, que coordina la gestió de fons, inventaris i classificació de materials, i José Antonio Moya Montoya, expert en comunicació audiovisual i en divulgació de la ciència, que dirigeix la gestió de xarxes socials i part del projecte de socialització del coneixement.Notícies relacionades:

Més de dos-cents estudiants participen en el Pla de Socialització del Coneixement del Projecte ASTERO “L'Alcúdia s'excava”

Amparo Navarro, vicerectora d’Investigació de la UA, visita les excavacions en marxa a la Fundació L’Alcúdia

La Universitat d'Alacant s'erigeix en primera mecenes del projecte de recerca arqueològica a l’Alcúdia

Primera reunió a l’Alcúdia de presentació i posada en comú dels quatre projectes de recerca arqueològica finançats per la Universitat d'Alacant


Video: https://youtu.be/ctt-vg3_6ec

Vídeo realitzat per José Antonio Moya, membre del projecte

Xarxes socials: @proyectoalcudia


 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464