Saltar apartados

L'escriptor i activista mediambiental Homero Aridjis dona suport al Museu de la Biodiversitat de la UA a Ibi, amb una visita institucional

Aridjis, ha volgut conèixer de primera mà el Museu de la Biodiversitat de la mà del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA

 

Homer_MuseoBiodiversidad1
Homer_MuseoBiodiversidad2
Homer_MuseoBiodiversidad3
Homer_MuseoBiodiversidad4
Homer_MuseoBiodiversidad5

 

Alacant. Dilluns, 15 de maig de 2017

L’escriptor mexicà Homero Aridjis, un dels intel·lectuals més rellevants del seu país, àmpliament reconegut i premiat per la seua tasca com a poeta, novel·lista, dramaturg, periodista i defensor del medi ambient, ha visitat el Museu de la Biodiversitat de la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Ibi. Aridjis ha volgut, d’aquesta manera, donar suport i reconèixer públicament la feina feta pel Museu de la Biodiversitat en una visita institucional que forma part la setmana dedicada a Homero Aridjis pel Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA. Durant la setmana dedicada a l’autor s’ha dut a terme un seminari amb el títol "Homero Aridjis: un creador ens introdueix en el seu món" i la conferència "Los pájaros", impartida per Aridjis a les Seus d’Alacant i Torrevella.

L’escriptor i activista ha estat acompanyat pel director del Museu, el professor Eduardo Galante, per l’alcalde d’Ibi, Rafael Serralta, i per la directora del CEMAB, Eva Valero.

Aridjis va col·laborar el passat any 2016 amb el Museu de la Biodiversitat, a través del CEMAB, amb una selecció de fragments tant literaris com a assatgístics de l’escriptor, que acompanyaven l’exposició “Els colors de la selva tropical iberoamericana”, en els quals es recreava, des de diferents perspectives, la riquesa i la varietat d’aquestes selves, i també els perills a què s’enfronten.

Les dues línies principals de de el treball d’Homero Aridjis, la literària i l’ecologista, estan íntimament relacionades. Aridjis ha estat en el centre de tots els debats actuals sobre la supervivència de la humanitat i la sostenibilitat del planeta que habitem. Molts dels seus articles sobre aquest tema apareixen recopilats en Noticias de la tierra (2012). El 1985, preocupat per la contaminació creixent a Ciutat de Mèxic, va fundar i va presidir el Grupo de los Cien, plataforma ambientalista que ha comptat amb la participació d’intel·lectuals de primer nivell, com ctavio Paz, Juan Rulfo, Elena Poniatowska, Miguel León Portilla, Leonora Carrington, Rufino Tamayo, Manuel Álvarez Bravo, Alejandro Jodorowsky, Seamus Heaney, Gabriel García Márquez, Augusto Monterroso, Álvaro Mutis, J.M.G. Le Clézio, Günter Grass i Allen Ginsberg.

Al mateix temps, en la seua àmplia obra creativa, amb quasi vint volums de poesia, setze novel·les, tres obres de teatre i incursions en la literatura infantil, ofereix al lector un viatge pel passat violent de Mèxic, per la realitat mexicana actual, superpoblada i irrespirable, i no menys sagnant que la ciutat prehispànica. Aridjis va publicar el seu primer llibre, el poemari Los ojos desdoblados, l’any 1960, i un any després veuria la llum La tumba de Filidor, pel qual Octavio Paz el qualificaria com “el millor poeta jove de Mèxic”. A partir d’aquests títols, l’autor de Los perros del fin del mundo va desenvolupar una vasta obra en diferents gèneres que ha sigut traduïda a més de quinze idiomes i reconeguda amb importants premis literaris a Mèxic, Itàlia, França, Sèrbia i els Estats Units. Aridjis també va ser fundador de l’Institut Michoacano de Cultura, va exercir el càrrec d’ambaixador del seu país a Suïssa, Holanda i, entre el 2007 i el 2010, davant de la UNESCO, i va ser president del PEN Club Internacional entre el 1997 i el 2003.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464