Saltar apartados

La científica Pilar Mateo, en el top 10 de dones científiques més prestigioses d'Espanya i entre les 100 del món, protagonitza una nova sessió de l'Aula de la Ciència i la Tecnologia

Pilar Mateo, científica en el camp de la Química, ha centrat la seua activitat professional en el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies per a erradicar malalties mortals que s’estenen a causa de la pobresa, com el dengue, la malària o la malaltia de Chagas. És presidenta del MOMIM (Moviment de Dones Indígenes del Món), de la Fundació Pilar Mateo i de l’empresa Inesfly Corporation, entre d’altres

Conferència_Pilar_Mateo1

 

Pilar_MateoAlacant. Divendres, 19 de maig de 2017

L’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant continua amb l’activitat divulgativa amb una nova sessió protagonitzada per la reconeguda científica Pilar Mateo que impartirà la xarrada “Microasesinos: Los grandes depredadores del siglo XXI”. La Cita tindrà lloc el pròxim dimarts 23 de maig a les 19 hores a la Seu Ciutat d’Alacant (Sant Ferran, 40). Mateo estarà acompanyada pel rector de la UA, Manuel Palomar, per Ana Laguna, directora de l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu, i per María Teresa Ruíz Cantero, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública i coordinadora del Grup d’Investigació de Salut Pública de la UA.

Pilar Mateo és una científica reconeguda internacionalment en el camp de la Química. Figura en el rànquing de les top 10 de dones científiques més prestigioses d’Espanya, i també en els 100 primers llocs de les Dones Científiques més prestigioses del Món. Ha centrat l’activitat professional en el desenvolupament i l’aplicació de noves tecnologies per a erradicar malalties mortals que s’estenen a causa de la pobresa. Ha centrat l’activitat a desenvolupar diferents tipus de productes d’alta tecnologia basats en una tècnica de microencapsulació de la seua invenció. Ha dissenyat i patentat un polímer microencapsulat amb diversos components químics capaç de combatre amb èxit diversos artròpodes que transmeten malalties endèmiques com el dengue, la malària o la malaltia de Chagas. En molts països es coneix aquesta tecnologia com a "pintura que salva vides" ja que, aplicada en façanes d’habitatges, evita la propagació de l’insecte i conseqüentment, de la malaltia.

En paral·lel a les seues investigacions científiques, Pilar Mateo ha dut a terme diversos projectes socials per a millorar la qualitat de vida de les comunitats més vulnerables. És presidenta del MOMIM (Moviment de Dones Indígenes del Món) i de la Fundació Pilar Mateo. Es tracta d’una científica amb vocació humanitària. Pilar Mateo es defineix a si mateix amb aquesta frase: “Em definisc com una científica sense temors i sense tremolors i estic convençuda que és possible canviar el món posant el coneixement en acció”.

Mateo és doctora en Ciències Químiques per la Facultat de Química de la Universitat de València i pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Doctora honoris causa per la Universitat Anáhuac de Mèxic. Ha centrat l’activitat científica en el desenvolupament de productes d’alta tecnologia amb la seua tècnica de microencapsulació polimèrica pròpia. En l’actualitat té 8 famílies de patents en més de 100 països del món, que inclou els Estats Units i la Unió Europa. No solament és una investigadora brillant, sinó també una dona emprenedora. Actualment és presidenta de l’empresa INESFLY CORPORATION i dirigeix a més el departament d’I+D. Fundadora i promotora de l’empresa social MUJER A MUJER BY PILARMATEO, i cofundadora de l’empresa audiovisual FILMÁNTROPO.

 

MICROASSASSINS

La humanitat mai havia aconseguit un desenvolupament tecnològic com el que gaudim ara. No obstant això, els avanços de la globalització no garanteixen la supervivència de la nostra espècie en un planeta encara dominat per microassassins. Virus, bacteris i paràsits integren l’amenaça biològica que ens acompanya des de l’origen dels temps. Però el potencial epidèmic d’aquest representa un nou desafiament en un món hiperconnectat i en constant moviment. Malalties emergents, alertes sanitàries globals, virus desconeguts, noves espècies d’insectes transmissors.

La investigadora Pilar Mateo centrarà la seua xarrada a l’Aula de la Ciència i la Tecnologia en aquest tema, i recorrerà els escenaris on està en joc la salut de la nostra espècie. És una aventura de milers de quilòmetres per tres continents a la investigació de microassassins. Amb aquest tema, Pilar Mateo va protagonitzar una sèrie de Canal Historia, integrada per 6 capítols, que es van emetre l’any 2016.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464