Saltar apartados

Cotxes elèctrics no tripulats i sistemes de pagament per mòbil en els autobusos, temes de debat en la jornada "La mobilitat en un clic"

El rector ha inaugurat aquesta II Jornada de la Càtedra Vectalia de Mobilitat, juntament amb la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri.

 

 

Alacant. Dimarts, 30 de maig de 2017

La II Jornada de Mobilitat Intel·ligent, sota el lema «La mobilitat en un clic», reuneix professionals del sector, autoritats institucionals i empreses capdavanteres en noves tecnologies aplicades entorn del debat del futur de la mobilitat a la sala d'actes de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant aquest dimarts.

La jornada, organitzada per l’Ajuntament d'Alacant, l'empresa Pavapark i la Càtedra Vectalia Mobilitat de la Universitat d'Alacant, té com a objectiu presentar els avanços de les noves tecnologies com a grans aliats del sector de la mobilitat, per a aconseguir que els ciutadans puguen usar mitjans de transport cada vegada més nets i sostenibles, i que la planificació servisca per a obtenir una major efectivitat en la mobilitat a les ciutats.

A Espanya hi ha més de 22 milions de turismes, vora tres milions de motocicletes i més de dos milions de ciclomotors, segons les dades de 2012 que reflecteix un estudi. En ciutats grans com Madrid es produeixen cada dia més de 2,5 milions de desplaçaments.

Per això, tant les administracions públiques com els experts en mobilitat en l'empresa privada busquen maneres de solucionar els problemes de la contaminació i la dificultat de l'ordenació del trànsit.

L'objectiu és implicar els ciutadans a través d'aquestes jornades i per a fer-ho s'exposaran els últims avanços en el sector de la mobilitat: els cotxes no tripulats i els sistemes de pagament mitjançant mòbil, aplicables tant al transport públic com als estacionaments regulats per a vehicle privat.

Ampli programa de taules redones, intervencions i debat

La jornada ha sigut inaugurada per l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri; la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar. Està previst tractar tres temes vinculats a les últimes tendències en noves tecnologies, com són els vehicles elèctrics, els nous sistemes de pagament, els cotxes elèctrics no tripulats (un tema que els darrers mesos ha saltat als mitjans de comunicació) i la sostenibilitat. Les capacitats, comportaments i actituds dels ciutadans i els reptes a què s'enfronten les administracions seran tractats en el segon bloc en la taula redona «Experiències de la mobilitat en un clic als nostres municipis», que aplega els màxims representants de la mobilitat d'Alacant, Fernando Marcos; València, Giuseppe Grezzi; Elx, Esther Díez, i Castelló, Rafael Simó.

Manuel Palomar ha agraït a la Càtedra el «treball de recerca que realitza i que aborden els reptes i oportunitats d'aplicació de les tecnologies de la informació a la mobilitat, cosa que es fa tant des d'empreses com des del coneixement i la recerca».

Des de la Regidoria de Mobilitat i Seguretat d'Alacant es compartiran les bones experiències en les millores implementades els últims mesos, que van des de la incorporació d'una nova flota, la dotació tecnològica per a la recàrrega dels abonaments en els parquímetres, els punts de recàrrega de vehicles elèctrics, les millores en els sistemes d'informació a l'usuari (plafons d'informació al carrer, codis QR, web, APP renovada), fins a les millores plantejades en el Pla de Mobilitat.

Destacaran els avanços molt significatius en la implantació de mesures que milloren la mobilitat –per exemple, sol·licitud telemàtica del nou abonament adreçat als joves– i en la implantació de sistemes per a gestionar i calmar la velocitat –radars, monitoratge del trànsit, entre altres.

A més, es parlarà de solucions concretes com és el cas dels beacons en el sistema de pagament a través del mòbil que utilitzarà balises connectades a l'autobús per a validar l'operació en pujar a bord. També s'exposarà el cas de Moviltik, aplicació que servirà per a abonar l'estacionament regulat o zona blava mitjançant el telèfon intel·ligent, sense necessitat de desplaçar-se al lloc en què es troba el vehicle.

Dins del programa hi ha previst un espai per a parlar de l'accessibilitat a les ciutats i de les diferents solucions que es poden aplicar perquè les persones amb mobilitat reduïda (PMR) es puguen desplaçar de manera més fàcil.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464