Saltar apartados

Gossos d'alerta en el Dia Nacional de l'Epilèpsia

El projecte de gossos detectors d'epilèpsia de la Universitat d'Alacant compta amb sis famílies i està en fase de validació i monitoratge en hospital amb proves de vídeo EEG

 

 

Alacant. Dimecres, 24 de maig de 2017

Avui, Dia Nacional de l'Epilèpsia, en el qual es reivindiquen les necessitats de les persones que conviuen amb aquesta patologia, els gossos continuen detectant l'epilèpsia en benefici de l'entorn familiar, escolar i social. De fet, el projecte «Gossos d'alerta mèdica: detecció de crisis d'epilèpsia per a la millora de la qualitat de vida de l'entorn que conviu amb aquesta patologia», de la Universitat d'Alacant, compta amb sis famílies que tenen animals en procés d'ensinistrament. A més, gràcies a dues famílies, els gossos de les quals ja estan certificats, és possible que experts de l'àrea puguen treballar i testar la metodologia.

En concret, és en la fase d'hospitalització del pacient amb animal certificat com a gos d'alerta mèdica durant 24 hores en una sala de monitoratge de Vídeo-EEG (vídeo electroencefalograma), quan ha sigut possible no solament aplicar el mètode que seguirà el projecte, sinó, a més, demostrar la detecció del gos abans que comence la crisi.

«Goya, gosseta de Tom, està certificada com a gos d'alerta mèdica per a crisis d'epilèpsia, i durant el seu acompanyament en l'ingrés de monitoratge del menut va alertar de les crisis que després van tenir lloc. La mare de Tom registrava els comportaments del gos en una llibreta en què anotava l'hora i el minut exacte d'aquestes conductes. Després de manifestar-se la crisi i fet el registre elèctric amb el vídeo EEG, s'ha pogut constatar el temps que transcorre entre l’avís i la crisi», explica la directora del projecte María Carmen Carretón, del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la UA. 

És molt important un ensinistrament específic, i també que les famílies coneguen les conductes del seu gos per a saber identificar i discriminar els comportaments que marquen una crisi dels que són habituals del gos. En aquest cas, Goya «furta» objectes i els canvia de lloc, rosega o llepa les mans. En aquest vídeo es resumeix l'experiència que recolza i millora la qualitat de vida de Tom i de la seua família.

«Des del projecte volem agrair la col·laboració de la família de Tom, de l'Associació d'Epilèpsia de la Província d'Alacant i del neuròleg, el Dr. Garcia Escrivà», conclou la directora del projecte.

Més informació:

La Universitat d'Alacant, pionera en l'estudi de la detecció de crisi d'epilèpsia amb gossos

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464