Saltar apartados

L'herbero i les diferents especialitats de la gastronomia alacantina amb la qual pugues maridarse s'uneixen en la Fireta de l'Herberet

El Jardí Botànic de l'Estació Biològica de Torretes (Ibi) ofereix un ampli programa amb tastos, tallers, concerts, excursions i concursos entorn d'aquesta joia de la tradició medicinal i gastronòmica de les muntanyes d'Alacant els dies 27 i 28 de maig i 2 i 3 de juny de 2017

Herbero_Fireta

 

Alacant. Dijous, 25 de maig de 2017

Després de la gran acceptació de les dues fires anteriors sobre l'herber organitzades el 2013 i el 2015, l'Estació Biològica - Jardí Botànic Torretes d'Ibi ja té preparada la tercera edició de la Fireta de l'Herberet, que tindrà lloc els dies 27 i 28 de maig i 2 i 3 de juny de 2017.

Organitzada juntament amb la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Ibi, l'Institut Universitari d’Investigació - CIBIO de la Universitat d'Alacant, el Museu de la Biodiversitat i l'Associació Micològica Alacantina (APUNTA), durant aquests dies l'Estació Biològica obrirà les portes a totes les persones que vulguen descobrir els secrets de l'herber, una de les joies de la tradició medicinal i gastronòmica de les muntanyes d'Alacant, així com gaudir de diversos actes lúdics i participatius.

El dissabte 27 de maig, a les 9 hores, es farà una excursió d'iniciació amb eixida des del Museu de la Biodiversitat a la lloma del Riu per a conèixer les plantes utilitzades en l'elaboració de l'herber. L'endemà, el diumenge 28 a les 8.30 hores, tindrà lloc una eixida d'especialització per a collir les herbes usades tradicionalment en l'herber, coordinada per ASOMA, i que comptarà amb la presència d'experts en botànica i etnobotànica mediterrànies, en la qual, a més, els participants podran elaborar la seua pròpia fórmula.

El divendres 2 de juny, a les 20.00 hores, en la sala d'exposicions temporal del Museu de la Biodiversitat es farà l'obertura de la Fireta amb la taula redona «L'herber, de la tradició a l'alta cuina». A continuació tindrà lloc un tast de begudes espirituoses amb productes típics. L'activitat té un preu de cinc euros i les persones interessades a participar-hi han de fer la inscripció en el mateix museu, telefonant al número 96 655 31 68 o enviant un e-mail a museo.bio@ibi.es.

D'altra banda, el dissabte 3 de maig, la fireta arrancarà amb diferents parades d'artesania i alimentació tradicional de la zona, així com estands d'associacions participants en el Jardí Botànic de Torretes. La programació començarà a partir de les 10.30 hores amb diferents activitats paral·leles a la fira com destil·lació artesanal d'aiguardent i degustacions, concurs popular d'herbers tradicionals de les muntanyes d'Alacant, tallers d'elaboració d'herbers per a adults, visites guiades, tast popular i concert recital poeticomusical, així com tallers infantils i inflables per a xiquets.

«Aquesta III Fireta de l'Herberet volem que servisca per a consolidar aquesta celebració popular en honor d'aquest producte tradicional de les comarques de l'interior d'Alacant. En aquesta ocasió, pretenem un acostament entre l'herber i les diferents especialitats de la gastronomia alacantina amb les quals es pot maridar, i ajudar a la innovació en aquesta gran indústria provincial. La nostra Fireta és un esdeveniment popular, obert a tots els amants de la natura, la cultura i el folklore, la música i la gastronomia tradicional», assenyalen des del Jardí Botànic de l'Estació Biològica de Torretes.

Recuperació de les tradicions

La recuperació del coneixement tradicional és una tasca de gran importància reconeguda (Llei 42/2007 art. 70) pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, promotor de l'Inventari Espanyol dels Coneixements Tradicionals relatius a la Biodiversitat (IECTB). Més de 200 professionals de l'etnobotànica i l'etnografia espanyola estan recopilant tot el saber dels nostres majors sobre les plantes, animals i fongs. «El Jardí Botànic de Torretes participa activament en aquest projecte nacional on ha reflectit alguns dels seus resultats més rellevants sobre l'herber alacantí i valencià», apunten.

De fet, els investigadors del CIBIO Vanessa Martínez i Segudo Ríos, també director de l'Estació Biològica Torretes, han aconseguit a través de l'etnobotànica, la fitoquímica de les principals espècies medicinals que el componen, i identificant els seus principis actius, incrementar el valor d'aquest producte tradicional. A més, la recerca històrica, sobre l'ús ancestral de les plantes de l'herber ha aportat moltíssimes dades sobre aspectes lingüístics, culturals, fins i tot màgics, sobre plantes de l'herber tan reconegudes com el timó reial.


Més informació sobre concursos, actes i novetats de la III Fireta de l’Herberet

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464