Saltar apartados

Manuel Palomar i Patricia Maciá participen a l'IES Sixto Marco d'Elx en l'inici de la investigació amb 3D per a fer més virtual l'Alcúdia

L’objectiu és avaluar les possibilitats d’aplicació de les tecnologies de visualització 3D amb ulleres de realitat virtual per a la difusió del patrimoni i l’educació artística i històrica

Patricia Maciá ha felicitat la Universitat d’Alacant per conjugar l’educació Superior, amb l’Educació Mitjana, “la nostra història” i la Cultura

 

Investigacion3D_Alcudia1
Investigacion3D_Alcudia2
Investigacion3D_Alcudia3

Fotografies: Universitat d'Alacant

 

Alacant. 25 de maig de 2017

El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha participat aquest matí, en l’Institut d’Educació Secundària Sixto Marco d’Elx, en la primera fase del projecte d’investigació pedagògica que duu a terme el grup d’investigació Patrimoni Virtual de la UA, projecte que està inclòs dins del programa de socialització del coneixement de “Arqueologia i socialització del coneixement en L’Alcudia d’Elx. Les Termes Orientals i àrees circumdants (ASTERO)”. Es tracta d’una experiència pionera que tracta d’avaluar les possibilitats d’aplicació de les noves tecnologies de visualització 3D, per mitjà d’ulleres de realitat virtual, per a la difusió del patrimoni i l’educació artística i històrica.

Manuel Palomar ha estat acompanyat pel director del Secretariat d’Investigació de la UA, Juan Mora, el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, Juan Mesa, i la regidora d’Educació i Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Patricia Maciá. A la seua arribada han sigut rebuts pel director de l’Institut, Alfred García, i s’han desplaçat a l’aula on els esperaven els professors i els membres del grup d’investigació, Jaime Molina (director del projecte), i Javier Esclapés, conductors de l’activitat, i la tutora i dos monitors dels estudiants que participaven avui.

Onze alumnes d’Educació especial de l’IES han pogut experimentar les ulleres de realitat virtual amb tecnologia 3D. Prèviament, la seua tutora ha provat aquestes ulleres que permeten “entrar” directament en l’espai virtualitzat. Per a aquesta ocasió ha sigut l’obra L’habitació de Van Gogh, escollida “per ser un quadre que els estudiants han treballat i ja el coneixen”, ha explicat Alfred García.

El rector de la UA ha sigut el primer, després de l’experiència de la professora dels alumnes, a experimentar la realitat virtual amb aquestes ulleres. Palomar s’ha mostrat interessat per aquesta tecnologia, sobre la qual Jaime Molina li ha informat que estan usant el programari lliure Blender. Per a mostrar-li les virtuts d’aquesta tecnologia, de nomes vuit mesos d’existència aproximadament i dotada d’estabilitzadors, el rector ha visionat una cripta arqueològica a Roma que l’equip té virtualitzada. La presentació ha permès a Molina explicar al rector i resta d’autoritats que és això mateix el que faran amb les termes de l’Alcúdia.

A continuació del rector, Juan Mesa ha provat les ulleres amb la mateixa escena, la cripta a Roma; a Juan Mora li han carregat la virtualització d’una demo d’anatomia, experiència de la qual el director de Secretariat ha destacat com és d’impressionant veure un cor que se li venia damunt, literalment.

Patricia Maciá ha felicitat la Universitat d’Alacant per conjugar l’educació Superior, amb l’Educació Mitjana, “la nostra història” i la Cultura, i ha afirmat que és un “còctel explosiu”. “El més important –ha dit– és que es barreja l’educació amb la cultura. M’ha agradat molt que la Universitat baixe i es barrege amb els xavals. Enhorabona a la Universitat per baixar aqueix graó… Difondre el que és la nostra història i tenim al costat és un èxit i felicite la Universitat”

Per al procés de virtualització de les termes l’investigador creu que els suposarà entre un i dos mesos de treball i dues persones destinades a això. “És un treball molt artesanal”. Després tornaran a l’Institut, on tenen prevista una fase d’investigació. En aquest moment, la meitat dels estudiants usaran les ulleres i l’altra meitat no. L’objectiu és “veure si hi ha una millora d’aprenentatge amb l’ús de realitat virtual”. Aquesta fase del projecte s’executarà els mesos de novembre-desembre.

L’experiència d’avui a l’IES Sixto Marco, com la d’ahir dimecres al Col·legi Públic Sant Ferran d’Elx, centre al qual l’equip d’investigadors es va desplaçar per a provar aquestes ulleres en xiquets de quatre i cinc anys, tenia com a finalitat “veure el límit d’edat, cap avall, en què es pot utilitzar aquesta tecnologia”. Els especialistes han pogut constatar que l’edat mínima de receptivitat cap a la tecnologia està en els 4/5 anys. “Alguns no hi volien per por”, afirma el director del projecte.

Amb els resultats obtinguts pot portar-se a algun espai públic museístic per a fer una exposició virtual, afirma Jaime. El gran avantatge que s’aconsegueix amb la virtualització del patrimoni històric per mitjà d’aquest programari és “fer accessible patrimoni i excavacions que no són accessibles fàcilment”. Jaime Molina posa com a exemple la cova del Migdia a Xàbia, de difícil accés, el projecte de virtualització de la qual va ser fet pel grup per a l’Ajuntament de la localitat i que permet recórrer-la sencera i veure’n les pintures.

Les últimes troballes derivades del projecte d’excavació i investigació a l’Alcúdia “Arqueologia i socialització del coneixement en L’Alcudia d’Elx. Les Termes Orientals i àrees circumdants (ASTERO)” ha sigut el descobriment d’unes termes del segle I després de Crist, construïdes a continuació de les altres excavades amb anterioritat, molt més grans i luxoses, i fetes amb marbres; a més, els experts han trobat l’entrada a les termes, un mosaic policrom i una sèrie de grafits.

Aprofitant la visita a l’IES del rector, el degà, el director de Secretariat i la regidora d’Educació i Cultura han sigut conduïts al taller de calcer, situat en el mateix centre educatiu, on els han mostrat com ensenyen a l’alumnat el procés de fabricació de calcer des del principi fins al final, incloent-hi el patronatge per ordinador en una aula annexa.

 

Xarxes socials:

Facebook: https://www.facebook.com/proyectoalcudia/#

@proyectoalcudia

 

Vídeo: José Antonio Moya. Grup Patrimoni Virtual UA

 

Reproducir
 
Reproducir
Declaracions de Patricia Maciá   Declaracions de Jaime Molina

Talls de veu:

Patricia Maciá, Regidora d'Educació i Cultura de l'Ajuntament d'Elx

Jaime Molina, IP Projecte i Patrimoni Virtual Universitat d'Alacant

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464