Saltar apartados

Nova edició del Cicle Maig Negre a la Seu Ciutat d'Alacant

Els escriptors Arthur Gunn, Claudio Cerdán, José Payá, Gustavo Forero i Bernardo Carrión participen en aquesta dotzena edició, amb direcció de Mariano Sánchez Soler i Francisco J. Ortiz

 

Cartell_MayoNegroAlacant. Dilluns, 22 de maig de 2017

Del 24 al 27 de maig tindrà lloc una nova edició de Maig Negre, a la Seu Ciutat d'Alacant (Ramón y Cajal, 4), amb la participació dels escriptors Arthur Gunn, Claudio Cerdán, José Payá, Gustavo Forero i Bernardo Carrión, i direcció de Mariano Sánchez Soler i Francisco J. Ortiz. El cicle compta amb la col·laboració de la llibreria 80 Mundos i l'entrada és lliure limitada a la capacitat del local.

Aquest consolidat cicle començarà el dimecres 24 de maig a les 19 hores amb la conferència inaugural «¿Cómo se escribe un thriller? Mátalos y vuelve», a càrrec de Mariano Sánchez Soler. Després de la seua intervenció, els escriptors Arthur Gunn i Claudio Cerdán, intervindran en la xarrada «Dos escritores a la vez y no estar loco», i presentaran El Club de los Mejores i La última palabra de Juan Elías.

El dijous 25 serà el torn de Gustavo Forero amb la conferència «La novela de crímenes en América Latina: entre la anarquía y la democracia. Una panorámica»; i la trobada «Morirás muchas veces, o la oportunidad de ser un asesino», amb l'autor José Payá. 

Bernardo Carrión serà el protagonista de la tercera jornada el divendres 26, amb una sessió titulada «Sin piedad. ¿Qué serías capaz de hacer contra un corrupto?». En acabar la trobada amb l'autor es projectarà el seu thriller favorit: Rastre ocult (Untraceable, 2008. Director: Gregory Hoblit. Intèrprets: Diane Lane, Billy Burke, Colin Hanks).

El programa conclourà el dissabte 27 de maig amb dues projeccions més: a les
18 hores el thriller favorit de José Payá, Els estafadors (The grifters, 1990. Director: Stephen Frears. Intèrprets: Anjelica Huston, John Cusack, Annette Bening), i a les 
20 hores, el thriller favorit de Claudio Cerdán, Segrest infernal (The way of the gun, 2000. Director: Christopher McQuarrie. Intèrprets: Ryan Philippe, Benicio Del Toror, Juliette Lewis).Totes les projeccions seran en versió original en anglès amb subtítols en castellà.

 

Els convidats

BERNARDO CARRIÓN (València, 1969). Va debutar com a periodista el 1995 en MiniDiario, el primer diari gratuït espanyol, i va treballar sis anys com a redactor d'informatius de Ràdio 9 a Alacant, en l'època en què Eduardo Zaplana era president de la Generalitat Valenciana. Fa més d'una dècada que treballa com a professional independent. Presta serveis de comunicació corporativa a diferents entitats i és editor de publicacions periòdiques i llibres. Especialista en campanyes de comunicació en l'àmbit cultural i director de comunicació del festival de gènere negre VLC Negra. La seua condició de periodista li ha permès conèixer de prop nombrosos polítics que, per la seua manera d’actuar, sovint embolcallada de pompa i messianisme, li han cridat sempre l'atenció. Després de dues dècades de treball periodístic ha trobat el moment i la història adequada per a estrenar-se en la ficció. Va formar part del grup literari El Cuaderno Rojo, amb el qual ha publicat dos relats en dues antologies, en les quals va exercir com a editor tècnic. Sinpiedad (Almuzara, 2017) és la seua primera novel·la.

CLAUDIO CERDÁN (Iecla, 1981). Escriptor de novel·la negra espanyol. En el seu palmarès destaca el Premi Novelpol a la Millor Novel·la Negra de 2012 i el Primer Premi de Novel·la Ciutat de Santa Cruz. A més, ha sigut finalista, entre altres, del Silverio la Cañada de la Setmana Negra de Gijón, el Premi València Negra i el Premi Pata Negra concedit per la USAL. El 2016 va publicar El Club de los Mejores  (Ediciones B), signada amb el pseudònim d'Arthur Gunn. La seua última obra es titula La última palabra de Juan Elías i és la continuació literària de la sèrie de Telecinco Sé quién eres i està coescrita amb el cineasta Pau Freixas. Els seus llibres s'han publicat a Espanya, Argentina, Mèxic i França. En l'actualitat resideix a Suècia.

GUSTAVO FORERO. Escriptor i professor titular de la Universitat d'Antioquia-Colòmbia, advocat i literat. Premi a la Investigació de major impacte de l'Alcaldia de Medellín (2016) i Premi a la Investigació de la Universitat d'Antioquia (2014). Doctor cum laude en Literatura Espanyola i Hispanoamericana per la Universitat de Salamanca i Magister en Études Romanes de la Universitat de la Sorbona (París IV). Entre els seus llibres es troben El mito del mestizaje en la novela histórica de Germán Espinosa (2006), Magia de las Indias (2007), La anomia en la novela de crímenes en Colombia  (2012) i la novel·la Desaparición (2012). Ha coordinat i editat els llibres del projecte Medellín Negro, és director del Congrés Internacional Medellín Negro (http://congresoliteraturaudea.blogspot.com.co) i del projecte de recerca «La anomia en la novela de crímenes» (http://gustavoforeroquintero.com).

JOSÉ PAYÁ BELTRÁN (Biar, 1970). Doctor en Filologia Hispànica per la Universitat d'Alacant. Habitual col·laborador del suplement cultural del diari Información «Arte y Letras», ha publicat sis volums de ficció, la major part dels quals dins del gènere policíac: Puzle de sangre (2014) –escrit mà a mà amb Mario Martínez Gomis–, La última semana del inspector Duarte (2015), Morirás muchas veces (2016) i Destilando fantasmas (2007; 2017). A més, té en el seu haver un volum de relats, un parell de guions per a curtmetratges, diverses edicions crítiques i traduccions, i una obra de teatre.

 

Els directors

FRANCISCO J. ORTIZ (Villena, 1976). Professor de Llengua i Literatura d'Educació Secundària i de Didàctica d'aquestes matèries a la Universitat d'Alacant. Escriptor i crític especialitzat en cinema, còmic i literatura de gènere, ha publicat tant relats com assajos i ha col·laborat com a articulista sobre còmic amb editorials com a Norma, Dolmen o ECC. Autor del llibre Hasta donde el cine nos lleve (Almed, 2009), compta amb una columna d'opinió en El Periódico de Villena i és responsable del blog Abandonad toda esperanza.com. Forma part de l'organització d'Unicòmic (Jornades del Còmic de la Universitat d'Alacant) i dirigeix, juntament amb M. Sánchez Soler, Maig Negre.

MARIANO SÁNCHEZ SOLER (Alacant, 1954). Escriptor, periodista i professor, llicenciat en Ciències de la Informació i doctor per la Universitat d'Alacant. Ha exercit el periodisme i ha desenvolupat una intensa tasca literària com a novel·lista, assagista i poeta. Estudiós de temes cinematogràfics, ha escrit el Manual esencial del guion cinematográfico (2011) i Anatomía del Crimen (Premi de la Crítica Literària Valenciana 2012). Autor de les novel·les negres Carne fresca (1988), Festín de tiburones (1990), Alacant blues (1994), Lejos de Orán (2003), Para matar (2008), Nuestra propia sangre (2008) (Premi de Narrativa Francisco García Pavón 2009) i El asesinato de los marqueses de Urbina (Premi de Novel·la Negra L'H Confidencial 2013). Els seus últims poemaris són Fuera de lugar (2001) i Desprendimiento (2015). Com a estudiós de la transició i el franquisme ha publicat Ricos por la patria (Premi Internacional Rodolfo Walsh, 2000), Los Franco, S.A. (2003) i La transición sangrienta (2010). Imparteix cursos de novel·la negra i guió cinematogràfic en la Universitat d'Alacant, on dirigeix, juntament amb F. J. Ortiz, Maig Negre. 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464