Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant troben a l'Alcúdia una fossa amb un enterrament col·lectiu del període tardà de l'enclavament

Les anàlisis d’ADN i carboni 14 seran claus per a determinar la data exacta ja que no s’ha trobat aixovar funerari

 

Restes_oseoshumanos_LAlcudia1 Restes_oseoshumanos_LAlcudia2

En les IMATGES, detall dels ossos humans trobats i un moment dels treballs fets pels arqueòlegs durant la troballa

 

Alacant, 8 de maig de 2017

Un equip multidisciplinari d’investigadors de la Universitat d’Alacant, liderat pel catedràtic d’història antiga, José Uroz, troba en el jaciment arqueològic de l’Alcúdia una tomba reutilitzada al llarg del temps amb diversos enterraments. La fossa, que està retallant el paviment romà, allotja despulles d’almenys tres individus dels quals només un es va trobar en connexió anatòmica", han explicat.

Segons l’anàlisi osteoarqueològic preliminar dut a terme per l’especialista i membre de l’equip María Paz de Miguel, "l’individu més complet era un home adult d’aproximadament 35-45 anys patia una malaltia coneguda com espondilitis anquilopoètica o anquilosant, una patologia no gaire freqüent que fusiona diverses vèrtebres a nivell de columna vertebral” A més, l’individu tenia fractura en el cúbit esquerre, relacionada amb parades de colp, fractures de Parry i artrosis en una mà, entre d’altres patologies. La professora de Miguel, que va ser l’arqueòloga que va treballar en la recerca i troballa de les restes de Cervantes en el convent de les Trinitàries Descalces de Madrid, avança que els altres despulles trobades són “un individu juvenil i d’un adult de més edat, amb problemes com a pèrdues dentals”. L’especialista estarà el dimecres a l’Alcúdia per a estudiar els dos individus que queden per analitzar. Amb els resultats es pretén veure si hi ha vincle de parentiu per via materna.

No obstant això, els investigadors assenyalen que la cronologia exacta dels enterraments necessiten d’una sèrie d’anàlisi d’ADN i carboni 14, ja que la fossa manca d’aixovars funeraris que puguen ajudar a datar definitivament les restes. Els resultats podrien conèixer-se abans de finals del mes de maig.

L’arqueòleg Héctor Uroz, amb una vinculació estreta amb la UA i actualment professor en la Universitat de Múrcia, ha destacat que la troballa d’un paviment romà "és d’una importància vital per a l’excavació ja que revela que, per sota d’aquest, aquest sector del jaciment ha romàs verge fins ara, per la qual cosa qualsevol nou descobriment pot ser decisiu en el coneixement del període iber".

El projecte d’investigació batejat com a "Dames i Herois. Després de la Ilici ibèrica", excava per primera vegada en el lloc en què va aparèixer el bust de la Dama d’Elx. L’objectiu és aconseguir contextualitzar el lloc amb una estratigrafia completa que, en aquests moments ha aconseguit arribar fins al període iber final.

En les tasques d’excavació ha participat personal sufragat per l’Ajuntament d’Elx.

Es tracta d’una iniciativa interdisciplinària en la qual participa el Departaments de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina. Cal recordar que el projecte d’excavació està impulsat pel Vicerectorat d’Investigació i Transferència del Coneixement de la Universitat d’Alacant, i s’inclou dins del Programa Propi per al Foment de la I+D+I en la Universitat d’Alacant 2016, dotat amb ajuda econòmica per a la realització d’aquest i altres tres projectes d’investigació arqueològica a l'Alcúdia.

 

Notícia relacionada:

La Universitat d’Alacant s’erigeix en primera mecenes del Projecte d’investigació arqueològica en l’Alcúdia

 

Vídeos de la investiació

@proyectoIliciIbericaUA

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464